Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 26 συμβουλές, τεχνικές και ύπουλα κολπάκια που θα χρειαστείς στην εξέλιξή σου από… πατίνι σε hummer της κουζίνας!
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 26 συμβουλές, τεχνικές και ύπουλα κολπάκια που θα χρειαστείς στην εξέλιξή σου από… πατίνι σε hummer της κουζίνας!
1. Όταν φτιάχνεις αγκινάρες, αφού τις καθαρίσεις, βάλ’ τες σε λίγο νερό με χυμό λεμονιού. Το λεμόνι τις βοηθάει να μη μαυρίσουν.
2. Χρησιμοποίησε όπου μπορείς χοντρό αλάτι, για να έχεις τον έλεγχο της ποσότητας που ρίχνεις.
3. Για να μη ρίξεις το κλάμα της αρκούδας όταν καθαρίζεις κρεμμύδια, βάλ’ τα πρώτα στην κατάψυξη για λίγη ώρα και μετά ρίξε τα σε λεκάνη με νερό και καθάρισέ τα εκεί μέσα.
4. Αν σου αρέσει το άρωμα που δίνει το σκόρδο αλλά δε θες και πολλά «κολλητιλίκια» μαζί του, μην το ψιλοκόψεις μέσα στο φαγητό που μαγειρεύεις. Βάλ’ το ολόκληρο, και όταν ετοιμαστεί το φαγητό, απλώς αφαίρεσέ το.
5. Πάλι για το σκόρδο. Αν αποφασίσεις τελικά να το κόψεις, βγάλε την πράσινη φύτρα του. Αυτή είναι ο μεγάλος «διαβολάκος».
6. Όταν διαβάζεις σε μια συνταγή «θωρακίστε το κρέας», εννοεί να το ψήσεις λίγο σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, ώστε να ροδίσει η εξωτερική πλευρά και να κάνει μια ωραία γευστική κρούστα, ενώ μέσα το κρέας παραμένει ζουμερό και μαλακό.
7. Όταν βγάλεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα από το φούρνο, άσ’ το λίγο να κρυώσει, γιατί αν πας να το κόψεις όσο είναι καυτό, θα σου διαλυθεί το κρέας.
8. Αν θες να φτιάξεις μελιτζάνες, για να μην πικρίζουν, αφού τις κόψεις με τον τρόπο που θες, άφησέ τες σε χοντρό αλάτι για κανένα μισάωρο. Το αλάτι θα πάρει τα υγρά και την πικρή γεύση. Μετά ξέπλυνέ τες και είναι έτοιμες.
9. Πατάτες, κροκέτες, φιλέτα κρέατος ή ψαριού και άλλα τέτοια, πριν τα τηγανίσεις σε καυτό λάδι, στέγνωσέ τα όσο μπορείς από τα νερά με ένα απορροφητικό χαρτί. Αλλιώς, είναι πιθανό, μόλις το νερό έρθει σε επαφή με το λάδι, να τσουρουφλιστείς.
10. Όταν φτιάχνεις κέικ (ή άλλες ζύμες), για τα πρώτα 20’ περίπου μην ανοίγεις το φούρνο για να δεις πώς πάει. Θα σαμποτάρεις το φούσκωμά του (η περιέργεια δεν σκότωσε μόνο τη γάτα, σκότωσε και το κέικ).
11. Έχε στο μυαλό σου πάντα ότι όταν βγάζεις ένα φαγητό από τη φωτιά, η θερμότητα που έχει αναπτύξει συνεχίζει για λίγο ακόμα το μαγείρεμά του.
12. Χρησιμοποίησε τους χυμούς που έβγαλε το κρέας στο ταψί κατά το ψήσιμό του. Ρίξε στο ταψάκι ζωμό, νερό, κρασί ή ό,τι άλλο θες (και το γιαούρτι είναι πολύ ωραίο) και ανακάτεψε. Αυτή η τεχνική λέγεται ντεγκλασάρισμα. Αν θες μπορείς να ζεστάνεις και λίγο τη σάλτσα αυτή, για να πετύχεις την επιθυμητή πυκνότητα.
13. Το ζεμάτισμα δεν είναι βράσιμο. Όταν λέμε «ζεματίστε» αρακά, σπαράγγια, σπανάκι κ.λπ., σημαίνει ότι τα περνάς για λίγο από βραστό νερό και τα βγάζεις πριν βράσουν.
14. Κόψε τις σαλάτες με το χέρι, όχι με το μαχαίρι. Λένε ότι τα λαχανικά κρατούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά έτσι, ενώ η κοπή με το μαχαίρι προκαλεί τραυματισμό και μαύρισμα των φύλλων.
15. Στα dressing σου, για να ενώσεις υλικά που δεν ομοιογενοποιούνται εύκολα (όπως το λάδι με το ξίδι), βάλε λίγη μουστάρδα ή μαγιονέζα και θα ενωθούν ωραιότατα.
16. Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος είναι ευαίσθητα μυρωδικά. Καλύτερα να τα χρησιμοποιείς φρέσκα και να τα βάζεις στα τελευταία στάδια του μαγειρέματος.
17. Το μυστικό για σπιτικό παγωτό με τρομερή υφή είναι το ανακάτεμα κατά τη διάρκεια του παγώματος. Αφού το βάλεις στην κατάψυξη, μην το ξεχάσεις εκεί, θα γίνει στόκος. Βγάλ’ το μετά από μισή ωρίτσα, ανακάτεψέ το και βάλτο πάλι μέσα, μετά από μια ωρίτσα ξαναβγάλτο, ανακάτεψε, και πάλι μέσα. Τρεις φορές τουλάχιστον.
18. Στο νερό που βράζεις για να φτιάξεις ζυμαρικά, ρίξε μερικές σταγόνες λάδι για να μη σου κολλήσουν.
19. Αν θες να φαίνεται σαν σπιτικό το έτοιμο φύλλο στην πίτα σου, κάνεις το εξής: Χτυπάς σε μικρό μπολ 4-5 κουταλιές αλεύρι, 2-3 κουταλιές νερό και 1 κουταλιά λάδι μέχρι να γίνουν χυλός. Μετά αλείφεις τη βάση της πίτας (το κάτω φύλλο) αλλά και το πάνω φύλλο.
20. Όταν τηγανίζεις μπέικον, δε χρειάζεται λάδι. Είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του.
21. Όταν φτιάχνεις γλυκά, χτύπα αμέσως τη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών. Διαφορετικά η ζάχαρη μπορεί να «κάψει» τους κρόκους.
22. Όταν ψήνεις ζύμη για τάρτα στο φούρνο, ρίξε από πάνω λίγα λευκά φασόλια. Θα τη βοηθήσουν να παραμείνει «προσγειωμένη» και να μη φουσκώσει περίεργα στο ψήσιμο.
23. Για να κάνεις τα κεφτεδάκια πιο νόστιμα, ανάμειξε δύο είδη κιμά (π.χ. χοιρινό και μοσχαρίσιο). Κι αν θες να γίνουν πολύ αφράτα, χτύπα τα υλικά και με το μίξερ για 5’.
24. Για να κάνεις πιο σφιχτή μαρέγκα, ρίξε λίγο αλατάκι στα ασπράδια των αυγών.
25. Δοκίμασε – δοκίμασε – δοκίμασε. Ασχέτως με το τι λέει η συνταγή σχετικά με αναλογίες και χρόνους ψησίματος, ο απόλυτος κριτής είναι ο ουρανίσκος. Δοκίμασε το φαγητό που φτιάχνεις προς το τέλος και δες αν θέλει περισσότερο μαγείρεμα, αλάτι κ.λπ.!
26. Κι αν δεν βγει τέλειο το «τερατούργημα» που ετοιμάζεις, μη σε νοιάζει… …
«Όταν αποδεχθείς, όπως οφείλεις, πως δεν υφίσταται το τέλειο φαγητό αλλά μόνο η ιδέα του τέλειου φαγητού, τότε ο πραγματικός σκοπός του αγώνα για την τελειότητα γίνεται σαφής: να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Αυτό σημαίνει μαγειρική.» (Τόμας Κέλερ)