ΜΠΑΧΑΡΙΑ | Ας γνωρίσουμε τη ρίζα που το άρωμά της έγινε συνώνυμο των Χριστουγέννων σε Ευρώπη και Αμερική.
Στην Ελλάδα κατά παράδοση τα Χριστούγεννα μυρίζουν πορτοκαλόφλουδες και κανελογαρίφαλα. Εκτός των συνόρων της χώρας του μελομακάρονου, βασίλισσα της γιορτής είναι η πιπερόριζα ή αλλιώς το τζίντζερ.
Φρέσκια η ρίζα τζίντζερ έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδίδει χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονάτο άρωμα. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην ασιατική κουζίνα, σε stir fry φαγητά αλλά και σε σούπες.
Γλυκά με πιπερόριζα
Ως μπαχαρικό, δηλαδή στην αποξηραμένη, αλεσμένη εκδοχή της σε μορφή σκόνης, έγινε ένα με τις γιορτές του Δεκέμβρη, αφού τρύπωσε στη βασική τους ζύμη και έδωσε το όνομά της στα πλέον εμβληματικά χριστουγεννιάτικα σύμβολα της Ευρώπης: τα τζίντζερμπρεντ.
Τα μπισκοτάκια από ζύμη πιπερόριζας -που περιέχουν βέβαια και άλλα μπαχαρικά- αρχικά είχαν το σχήμα από ένα ανθρωπάκι αλλά πλέον παίρνουν τόσα σχήματα (καμπανούλες, αστέρια, έλατα, αγιοβασιλιάτικες μπότες και σκουφάκια κ.λπ.) όσα και τα κουπ πατ που κυκλοφορούν στην αγορά. Με την ίδια ζύμη φτιάχνονται και τα γνωστά μπισκοτένια σπιτάκια. Τα μπισκοτάκια με τζίντζερ συχνά διακοσμούνται με γλάσο ρουαγιάλ ή γλάσο ζάχαρης.
Στη Γερμανία και στην Αυστρία η πιπερόριζα χρησιμοποιείται και σε άλλα γλυκίσματα, όπως τα λεμπκούχεν (Lebkuchen), αλλά γίνεται και καραμέλα ή ζαχαρωτό, ενώ μπαίνει και στο μείγμα για χειμωνιάτικα κέικ.
Ποτά και ροφήματα με πιπερόριζα
Το τζίντζερ ενισχύει ακόμη ζεστά ροφήματα, όπως σε τσάι, αλλά και στο παραδοσιακό Glühwein, το ζεστό χειμωνιάτικο κρασί που σερβίρεται στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές γερμανόφωνων χωρών.
Ποτό από πιπερόριζα παρασκευάστηκε και στην Αγγλία στα μέσα του 18ου αιώνα και στην συνέχεια ταξίδεψε σε ΗΠΑ και Καναδά. Απόκτησε μεγαλύτερη φήμη στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα νησιά του Ιουνίου διαδόθηκε από το βρετανικό στρατό το 19ο αιώνα. Σήμερα στην Κέρκυρα παρασκευάζεται τοπικό ποτό με την ονομασία τσιτσιμπίρα.