Αρχική Ιστορίες Food Stories Ψωμί πινακωτής – Από τη συλλογική μας μνήμη στο φούρνο της γειτονιάς

Ψωμί πινακωτής – Από τη συλλογική μας μνήμη στο φούρνο της γειτονιάς

0
Ψωμί πινακωτής – Από τη συλλογική μας μνήμη στο φούρνο της γειτονιάς

PLANET FOOD | «Tο πιο απλό και νόστιμο ελληνικό ψωμί ξαναζωντανεύει στον φούρνο της γειτονιάς, με τα αγνότερα υλικά της Ελλάδας, για να μας θυμίζει ό,τι δεν πρέπει να ξεχαστεί» σύμφωνα με την Έλσα Κουκουμέρια.

 PLANET FOOD | «Tο πιο απλό και νόστιμο ελληνικό ψωμί ξαναζωντανεύει στον φούρνο της γειτονιάς, με τα αγνότερα υλικά της Ελλάδας, για να μας θυμίζει ό,τι δεν πρέπει να ξεχαστεί» σύμφωνα με την Έλσα Κουκουμέρια.

Πριν από λίγες ημέρες, το ψωμί της πινακωτής κατοχυρώθηκε από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος στη Διεύθυνση Σημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως σήμα ελληνικού ψωμιού που ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει μόνο σε κάποιους από τους 14.000 παραδοσιακούς φούρνους της χώρας και σίγουρα όχι σε σούπερ μάρκετ. 

Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, «Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, η απερχόμενη εθνική ομάδα ψωμιού θα δημιουργήσει μια συνταγή για το πιο απλό, χαρακτηριστικό και ελληνικό ψωμί που υπάρχει, με αλεύρι, φυσικό προζύμι, νερό και αλάτι, ώστε να βγει μια «μπράντα», που μπορεί να τη βρει κάποιος μόνο στον ελληνικό παραδοσιακό φούρνο, ο οποίος έχει σλόγκαν το «εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται». Η συνταγή αυτή θα διανεμηθεί σε όλα τα σωματεία των αρτοποιών και όποιος φούρνος θέλει να ενσωματώσει το ψωμί πινακωτής στα προϊόντα του, θα μπορεί να το κάνει.

«Το χαμένο στον χρόνο, το πιο απλό και νόστιμο ελληνικό ψωμί ξαναζωντανεύει στον φούρνο της γειτονιάς, με τα αγνότερα υλικά της Ελλάδας, για να μας θυμίζει ό,τι δεν πρέπει να ξεχαστεί», λέει η Έλσα Κουκουμέρια.

Τι είναι η πινακωτή;

Η πινακωτή είναι ξύλινη κατασκευή με επιμέρους χωρίσματα για την ξεκούραση του ζυμαριού. Η χρήση της χάνεται στα βάθη του χρόνου και στην Ελλάδα χρησιμοποιείτο ευρέως μέχρι το 1965-1970. Σε κάποιες περιοχές αποκαλείται και «πάσα», λέξη συχνά συνώνυμη με τη «μεταβίβαση»: τη μεταβίβαση, δηλαδή, από τον χώρο της ξεκούρασης κι ωρίμανσης της ζύμης, στο πλατύ ξύλινο φτυάρι της/του αρτοποιού κι από εκεί στον πυρωμένο φούρνο.

Από τη διακόσμηση στη χρήση

Εξακολουθούν να έχουν σήμερα πινακωτές τα αρτοποιεία ή θα αναγκαστούν να προμηθευτούν νέες, για να παράγουν το ελληνικό ψωμί πινακωτής; Έχουν πινακωτές, όχι ακριβώς με το ίδιο σχήμα που είχαν 30-40 χρόνια πριν… Ωστόσο, η θερμοκρασία (στο ζυμάρι) δίνεται πάντα σε σκεύος από ξύλο, εν προκειμένω σε μεγάλες ξύλινες σκάφες. Σε πολλά αρτοποιεία υπάρχουν και οι παραδοσιακές πινακωτές, για λόγους κυρίως διακοσμητικούς, αλλά θέλουμε πλέον να τις εντάξουμε και στο λειτουργικό κομμάτι λέει η κ. Κουκουμέρια, η οποία δηλώνει αισιόδοξη ότι οι φούρνοι θα τοποθετήσουν στις προθήκες τους τα καρβέλια της πινακωτής, εστιάζοντας στο συγκριτικό πλεονέκτημα, που δίνει ένα ψωμί, το οποίο παραγόταν παλιά στην Ελλάδα και αναδεικνύει και τη μακρά ιστορία της παραγωγικής τάξης των αρτοποιών. 

Έχει μέλλον το ψωμί πινακωτής;

Αν και για πολλούς νέους η λέξη ψωμί σημαίνει πλέον φέτες του τοστ, «η πινακωτή βρίσκεται στο θυμικό όλων των Ελλήνων» πιστεύει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. «Φράσεις όπως “το ζυμάρι ξεκουράζεται” ή “κοιμάται”, τις έχουμε λίγο-πολύ ακούσει όλοι μας από τις γιαγιάδες ή τις μητέρες μας. Και το ψωμί της πινακωτής, που η ζύμη του, με φυσικό προζύμι δεκαώρου ή δωδεκαώρου “ξεκουράζεται” επί σχεδόν 14 ώρες στην πινακωτή, μας θυμίζει μια παράδοση που δεν πρέπει να ξεχαστεί», καταλήγει.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com