Αρχική Ιστορίες Food Stories «Να χάσω περισσότερο βάρος» και 4 ακόμη δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις

«Να χάσω περισσότερο βάρος» και 4 ακόμη δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις

0
«Να χάσω περισσότερο βάρος» και 4 ακόμη δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις

ΕΡΕΥΝΑ | Ποιο είναι το TOP5 των πιο συνηθισμένων στόχων μας κάθε νέο έτος και τι ελπίδες έχουμε να τους πετύχουμε με βάση τις στατιστικές.

Για μια ακόμη χρονιά, με το ξεκίνημα του νέου έτους, αμέτρητοι άνθρωποι παίρνουν «ηρωικές» αποφάσεις για αλλαγές –αυτοδεσμεύσεις τις οποίες αν θα κατορθώσουν να τηρήσουν είναι βέβαια άλλο θέμα.

Μεταξύ των 5 πιο συχνών πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων οι 3 σχετίζονται με το φαγητό και τη σωματική κατάσταση, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα που είχε διεξαχθεί από το Κολέγιο Μάριστ της Νέας Υόρκης.

Το Top5 των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων

1. «Να γίνω καλύτερος άνθρωπος» (12%)

2. «Να χάσω βάρος» (10%)

3. «Να τρώω πιο υγιεινά» (9%)

4. «Να ασκούμαι περισσότερο» (9%)

5. «Να βρω κάποια/καλύτερη δουλειά» (9%)

Πρωτοχρονιάτικες αυτοδεσμεύσεις, μια συνήθεια που κρατάει από παλιά.  Ίσως όσοι σχεδιάζουν τρόπους και βάζουν στόχους για να αλλάξουν τη ζωή τους να μη το γνωρίζουν, αλλά οι σκέψεις τους εντάσσονται σε μια μακραίωνη ιστορική παράδοση, καθώς ήδη προ χιλιάδων ετών οι άνθρωποι υπόσχονταν -συνήθως φωναχτά- στους εαυτούς τους και στους γύρω τους διάφορα πράγματα με την αρχή κάθε νέας χρονιάς: αφοσίωση στο βασιλιά, πίστη στους θεούς, σεβασμό στους νόμους και άλλα αντίστοιχα. Στη σύγχρονη πιο «ατομοκεντρική» εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τον εαυτό τους και την αυτοβελτίωσή τους.

Τους πιάνουμε τελικά τους στόχους; Μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους (8%) καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις στον εαυτό του περισσότερο από λίγους μήνες. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα οι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές συνήθειές τους. Όσο πιο φιλόδοξη είναι μια απόφαση, τόσο δυσκολότερο είναι να τηρηθεί, γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να τίθενται ρεαλιστικοί και άρα πιο επιτεύξιμοι στόχοι στην αρχή κάθε χρονιάς. Κι ακόμη, να εστιάζουμε μόνο σε ένα πράγμα που θέλουμε να αλλάξουμε και όχι σε πολλά μαζί, γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος της αποτυχίας. Δύο άλλες συμβουλές των ψυχολόγων είναι να ανακοινώνει κανείς την απόφασή του σε τρίτους (π.χ. συγγενείς ή φίλους) και να βρίσκει παρέα για συμπαράσταση στην αλλαγή της συνήθειάς του. Όταν κάποιος παίρνει μια σιωπηλή απόφαση και επιπλέον προσπαθεί μόνος του να την τηρήσει, χρειάζεται περισσότερη δύναμη θέλησης.

Τα καλά νέα. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα να υλοποιηθούν από ό,τι οι αποφάσεις που παίρνονται σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους. Συνεπώς αξίζει μια προσπάθεια…

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com