Τα παραδοσιακά ελληνικά ροφήματα, στις ιδιότητες των οποίων «ορκίζονταν» οι παλιότερες γενιές, έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν στα φλιτζάνια τού σήμερα.
Τα παραδοσιακά ελληνικά ροφήματα, στις ιδιότητες των οποίων «ορκίζονταν» οι παλιότερες γενιές, έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν στα φλιτζάνια τού σήμερα.
Το τσάι του βουνού. Πατροπαράδοτο ρόφημα που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για τα κρυολογήματα. Σημαντικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη λαϊκή του χρήση για την πρόληψη ή καταπράυνση τους, όπως και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυώματος. Επιπλέον το τσάι του βουνού έχει συνδεθεί με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, με αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και με προληπτική δράση κατά της οστεοπόρωσης. Οι περισσότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από πανεπιστήμια της Ν. Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ωστόσο υπάρχει και μια μεγάλη γερμανική έρευνα, κατά την οποία εξετάστηκαν οι ιδιότητες 150 βοτάνων και φυτών, όπου εντοπίστηκε και αναδείχτηκε η ευεργετική συνεισφορά του τσαγιού του βουνού κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Το χαμομήλι. Είναι από τα παλαιότερα και από τα πλέον γνωστά και καλά τεκμηριωμένα φαρμακευτικά φυτά στον κόσμο και αξιοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές. Σε ό,τι αφορά τα αποξηραμένα του ανθάκια, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γνωστών μας ροφημάτων και αφεψημάτων, περιέχουν μεταξύ άλλων πλήθος τερπενοειδών και φλαβανοειδών, ουσίες που προσφέρουν ουσιαστική αντιοξειδωτική δράση. Ως ρόφημα απαλύνει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος από απλές δυσπεψίες μέχρι διάρροια. Συμβάλλει ακόμη σε έναν ήσυχο και ποιοτικό ύπνο καταπολεμώντας την αϋπνία, καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου και βοηθάει στην εξάλειψη των πρηξιμάτων γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα. Οι κομπρέσες με ρόφημα χαμομηλιού χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση μολύνσεων των βλεφαρίδων.
Το φασκόμηλο. Το φασκομηλάκι του παππού, το δικαιώνουν δύο έρευνες Βρετανών επιστημών (η μία σε νεαρότερα άτομα και η άλλη σε άνω των 65) που το συνδέουν με την ενίσχυση και βελτίωση της μνήμης, μια τρίτη μελέτη που το συνδέει με ισχυρότερες γνωστικές δεξιότητες και καλύτερη διάθεση, ενώ άλλη μελέτη καταδεικνύει τις ευεργετικές του αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες -«βάλσαμο» δηλαδή και για την αρθρίτιδα. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει επίσης πως το φασκόμηλο μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στους διαβητικούς. Το φασκόμηλο αντενδείκνυται για γυναίκες σε εγκυμοσύνη και για μικρά παιδιά και σύμφωνα με τους διατροφολόγους δεν πρέπει να καταναλώνεται απ’ αυτές τις ομάδες.