DOCTOR FOOD | Ποια είναι τα δυνατά διατροφικά σημεία της φάβας που την κάνουν πολύτιμη για το εβδομαδιαίο μενού.
1. Είναι τέλεια πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η φάβα που προέρχεται από τα αφυδατωμένα σπέρματα αρακά, περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών (20% στα 100 γρ.) γεγονός που την καθιστά θαυμαστή διατροφική εναλλακτική του κρέατος για πρωτεΐνη απαλλαγμένη από τριγλυκερίδια και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά.
2. Είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Η φάβα έχει περίπου 63% υδατάνθρακες που μας χαρίζουν υγιεινή ενέργεια για πολλές ώρες.
3. Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Η φάβα περιέχει 10,7 γρ. διαλυτών φυτικών ινών, που σημαίνει ότι διατηρεί το επίπεδο του σακχάρου και της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα, φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλει στην πρόληψη αοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
4. Έχει άφθονο μαγνήσιο. Η φάβα, χάρις το μαγνήσιο που περιέχει, βοηθάει στην καλή λειτουργία μηχανισμών που σχετίζονται με την ικανότητα της μνήμης. Περιέχει ακόμη φυλλικό οξύ και κάλιο.
5. Δεν έχει καθόλου λιπαρά. Εξαρτάται απολύτως από τις δικές μας επιλογές στο πόσα και τι είδους λιπαρά στοιχεία θα της προσθέσουμε.
6. Έχει ελάχιστες θερμίδες. Μια μερίδα νερόβραστης φάβας (100 γρ.) μας δίνει έως 115 θερμίδες. Χρησιμοποιώντας με μέτρο το γευστικό και τόσο υγιεινό ωμό ελαιόλαδο για να τη νοστιμίσουμε, έχουμε ένα απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καθόλου επιβαρυντικό για το σωματικό μας βάρος πιάτο.
Στα υπόψιν: Το αμινοξύ μεθειονίνη απουσιάζει από τη φάβα, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων στην αμιγώς χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να συνδυάζεται με δημητριακά (όπως το ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (όπως τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια).
Συμπερασματικά: Σε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό σχήμα της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ένα τρόφιμο όπως η φάβα.
ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: USDA | iatronet.gr | Παπαμίκος Βασίλειος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο
ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Λέγεται ότι η φράση «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα» μπορεί να προήλθε είτε:
α. Από το γεγονός ότι παλιότερα άνοιγαν με το κουτάλι μια τρύπα στη μέση του μεγάλου πιάτου με τη φάβα, απ’ όπου συνέτρωγαν, και σε αυτήν έριχναν το λάδι. Αν κάποιος βουτούσε πιο πολύ το ψωμί του στο πολύτιμο ελαιόλαδο και αυτό τελείωνε, οι υπόλοιποι έλεγαν περιπαικτικά «κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα και ρουφάει το λάδι».
β. Από μια παλιά μανιάτικη συνήθεια, σύμφωνα με την οποία ο καλεσμένος δε ζητούσε επιπλέον λάδι για τη φάβα του, απλώς άνοιγε μια νέα τρύπα στο κέντρο του πιάτου του και η οικοδέσποινα το έπιανε το …υπονοούμενο και ξαναγέμιζε ελαιόλαδο το πιάτο του μουσαφίρη.