Αρχική Διατροφή Doctor Food Λιγότερες θερμίδες, καλύτερη ποιότητα ζωής;

Λιγότερες θερμίδες, καλύτερη ποιότητα ζωής;

0
Λιγότερες θερμίδες, καλύτερη ποιότητα ζωής;

Αν δοκιμάσατε ποτέ να κάνετε διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, μάλλον δεν έχετε και τις καλύτερες αναμνήσεις. Κάθε διατροφή, κατά κάποιο τρόπο, περιορίζει τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Νέες έρευνες, όμως, αποκαλύπτουν πως οι διατροφή με λιγότερες θερμίδες μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά.

Αν δοκιμάσατε ποτέ να κάνετε διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, μάλλον δεν έχετε και τις καλύτερες αναμνήσεις. Κάθε διατροφή, κατά κάποιο τρόπο, περιορίζει τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Νέες έρευνες, όμως, αποκαλύπτουν πως οι διατροφή με λιγότερες θερμίδες μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Για να είμαστε ακριβείς, μια δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες είναι αυτή που δεν ξεπερνά τις 1.200-1.600 θερμίδες για τους άνδρες, και τις 1.000-1.200 για τις γυναίκες. Υπάρχουν και πιο σκληρές μορφές αυτής της δίαιτας, με περίπου 800 θερμίδες την ημέρα, αλλά – όπως είναι λογικό – δεν είναι το είδος διατροφής που κάποιος θα μπορούσε να συνεχίσει για αρκετό καιρό. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε διατροφή πρέπει να συνδυάζεται και με σωστές καθημερινές επιλογές: περιορισμό της καθιστικής ζωής, μείωση του αλκοόλ, γυμναστική και αποχή από το κάπνισμα.

Σίγουρα, μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες – στη φυσιολογική μορφή της – μπορεί να μας βοηθήσει όντως να χάσουμε γρήγορα κιλά. Τα οφέλη, όμως, δεν σταματούν εκεί: έχει αποδειχθεί από μελέτες σε ζώα ότι μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες, σε βάθος χρόνου, προσφέρει μακροζωία, χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου, καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις (αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης) όπως και προφύλαξη της υγείας του εγκεφάλου από τις βλάβες που προκαλεί η ηλικία. Και, ναι, μπορεί όταν ξεκινάμε μια τέτοια δίαιτα να μην μπορούμε να φανταστούμε καν αυτά τα οφέλη (καθώς συνήθως τις πρώτες μέρες μπορεί να αισθανόμαστε κουρασμένοι ή αδύναμοι), αλλά από τη στιγμή που η διατροφή μας είναι υγιεινή και μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος περιορίσει τις θερμίδες;
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, τον Ιούνιο του 2016, παρακολούθησε 218 συμμετέχοντες για δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκοι, καθώς το χάσιμο βάρους για τους παχύσαρκους ανθρώπους έχει ως πρώτο στόχο την ελάττωση κινδύνου για διαβήτη, υπέρταση και καρδιοπάθεια. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 38 και το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Ο Δείκτης Μάζας σώματος των συμμετεχόντων μπορούσε να είναι μέχρι και 28, αλλά όχι λιγότερο από 22. Μία από τις ομάδες στις οποίες χωρίστηκαν ακολούθησε διατροφή με 25% λιγότερες θερμίδες, καθώς οι ερευνητές πίστευαν πως ήταν ένα καλό επίπεδο στο οποίο θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες να μείνουν πιστοί για τα δύο χρόνια της έρευνας. Όλοι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να γυμνάζονται τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ενδιαφέροντα. Ίσως το πιο αναμενόμενο ήταν πως όσοι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, είχαν χάσει περισσότερα κιλά. Το πόσο επηρέασε όμως η διατροφή την ποιότητα ζωής τους ήταν πιο απρόσμενο. Καλύτερος ύπνος- και σε ποιότητα και σε διάρκεια. Καλύτερη διάθεση, λιγότερες καθημερινές εντάσεις, και καλύτερη γενική κατάσταση της υγείας. Η σεξουαλική ζωή τους είχε επίσης βελτιωθεί.

Είναι όμως κατάλληλη για όλους μια τέτοια διατροφή;
Αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, μια τέτοια διατροφή είναι πολύ λογικό να είναι σωστή για εσάς, καθώς θα σας βοηθήσει να μειώσετε το βάρος σας αλλά και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως τα ίδια οφέλη μπορούν να υπάρχουν και για άτομα φυσιολογικού βάρους—αρκεί πάντα να εξασκείται με προσοχή, ώστε ο Δείκτης Μάζας Σώματος να μην πέσει ποτέ κάτω από το 22. Μην υπερβείτε και εσείς τον περιορισμό κατά 25%.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Κρατήστε ένα ειλικρινές και λεπτομερές ημερολόγιο από όσα τρώτε, για μία ή δύο εβδομάδες
       
  • Υπολογίστε τις θερμίδες σας με κάποιον online μετρητή
       
  • Αρχίστε να περιορίζετε τις θερμίδες σας σταδιακά, για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί
       
  • Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού σας, προσπαθώντας να ενσωματώσετε όσο περισσότερες τροφές μπορείτε
       
  • Όπως είναι λογικό, τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά!
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com