Καταναλώνοντας τα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, συμβάλλουμε στο να γίνει το καθημερινό μας τραπέζι πιο υγιεινό, πιο θρεπτικό, πιο απολαυστικό, λίγο πιο οικονομικό και κάπως φιλικότερο στη φύση.
Στην εποχή μας τείνει να καταργηθεί η εποχικότητα. Στην αγορά βρίσκουμε πια πάντοτε τα πάντα. Ωστόσο δυο δέντρα σε μια αυλή, μια βόλτα στην εξοχή και οι επισκέψεις στη Λαϊκή βιολογικών προϊόντων μάς θυμίζουν ότι η φύση –όπου της επιτρέπουμε να υπάρχει– συνεχίζει τον κύκλο της.
Ας δούμε τι καλό μάς φέρνει ο Μάιος σύμφωνα με τον πίνακα εποχικότητας φρούτων και λαχανικών της Greenpeace και τον πίνακα που εμπεριέχεται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Ενήλικες και ας πάρουμε ιδέες για το καθημερινό μας μαγείρεμα.
Έτσι εξοικειωνόμαστε με μια διατροφή που διαπνέεται από την κουλτούρα της εποχικότητας και στρώνουμε ένα καθημερινό τραπέζι ταιριαστό όχι μόνο με τους ρυθμούς της φύσης, αλλά και τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να ακολουθούμε την εποχικότητα της γης στην κουζίνα μας, μαγειρεύουμε πιο υγιεινά, πιο οικολογικά, πιο νόστιμα και πιο οικονομικά.
Τα λαχανικά του Μαΐου
Αγγούρι, αγκινάρες, αρακάς, καρότα, κολοκυθάκια, κουκιά, κουνουπίδι, κρεμμύδια ξερά και φρέσκα, κουκιά, λάχανο, μαϊντανός, μαρούλι, πρώτες μελιτζάνες, παντζάρια, πατάτες, πρώτα πεπόνια, ραδίκια, ραπανάκια, ράπες, σκόρδο, σπαράγγια
Τα φρούτα του Μαϊου
Αβοκάντο, τα πρώτα βερίκοκα (απ’ τη μέση του μήνα και μετά), τα πρώτα κεράσια (απ’ τη μέση του μήνα και μετά), λεμόνια, μούσμουλο, μπανάνες, πορτοκάλια, φράουλες