Αρχική Διατροφή Doctor Food Αλάτι – Γιατί και πώς να το μειώσετε

Αλάτι – Γιατί και πώς να το μειώσετε

0
Αλάτι – Γιατί και πώς να το μειώσετε

DOCTOR FOOD | Πολλές μελέτες συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη αλατιού με σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχει λοιπόν λόγος να μειώσουμε το αλάτι που λαμβάνουμε καθημερινά έτσι ώστε να τα αποφύγουμε.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (FDA) «ζήτησε» επισήμως από τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει εθελοντικά την ποσότητα νατρίου (κύριο συστατικό του αλατιού) που χρησιμοποιεί στα επεξεργασμένα, τυποποιημένα τρόφιμα. Τα προϊόντα αυτά προσδίδουν περίπου το 70% του νατρίου στην τυπική αμερικανική διατροφή, περίπου 3.400 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου την ημέρα. Οι νέοι στόχοι επιδιώκουν μείωση της μέσης πρόσληψης νατρίου κατά περίπου 12% τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η ποσότητα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα 2.300 mg που που προβλέπουν οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες, αλλά είναι μια αρχή.

Καθώς η σχέση των Ελλήνων με τα τυποιημένα τρόφιμα είναι πλέον μεγάλη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να μεγαλώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την Αικατερίνη Καραφωτιά – Διαιτολόγο Διατροφολόγο BSc, SRD, σε μεγάλη μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, οι καρδιοπαθείς που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες άλατος είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, ο απόλυτος περιορισμός του αλατιού δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα, αφού οι ασθενείς που σημείωσαν τη χαμηλότερη δυνατή πρόσληψη (μικρότερη από 2.000 mg) είχαν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες άλατος.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως το μέτρο είναι η καλύτερη επιλογή. Το σώμα μας χρειάζεται αλάτι για διάφορες λειτουργίες, όπως είναι η διατήρηση της ενυδάτωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο έντερο, μεταξύ αυτών.

Κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το αλάτι που λαμβάνετε καθημερινά είναι οι ακόλουθες:

•    Αποφύγετε την κατανάλωση προπαρασκευασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε ημερησίως προέρχεται από τα έτοιμα προπαρασκευασμένα τρόφιμα.
•    Μην κρίνετε τη περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε αλάτι μόνο από τη γεύση του. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα. Τροφές όπως το ψωμί, τα dressings και ο έτοιμος χυμός ντομάτας ενισχύουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αλατιού.
•    Επιλέγετε φρέσκα αντί για τυποποιημένα λαχανικά. Συνήθως, τα συσκευασμένα λαχανικά περιέχουν περισσότερο αλάτι από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση συσκευασμένων λαχανικών επιλέξτε αυτά με την ένδειξη “χωρίς πρόσθετο αλάτι”.
•    Χρησιμοποιήστε τη βρώμη στο πρωινό σας. Τα δημητριακά πρωινού είναι γενικά πολύ επεξεργασμένα με αποτέλεσμα να περιέχουν τόσο αλάτι όσο και τα πατατάκια

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.