Αρχική Ιστορίες Food Stories Οι 9 πιο επικίνδυνοι προορισμοί του Anthony Bourdain

Οι 9 πιο επικίνδυνοι προορισμοί του Anthony Bourdain

0
Οι 9 πιο επικίνδυνοι προορισμοί του Anthony Bourdain

Μαγείρεψε, έφαγε, ήπιε και περιπλανήθηκε με ντόπιους σε μέρη που θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους προορισμούς του κόσμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του thedailymeal.com αυτά είναι τα 9 σημεία που ο Anthony Bourdain και το συνεργείο του ρίσκαραν περισσότερο για τα γυρίσματα του No Reservation και του Parts Unknown.

Μαγείρεψε, έφαγε, ήπιε και περιπλανήθηκε με ντόπιους σε μέρη που θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους προορισμούς του κόσμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του thedailymeal.com αυτά είναι τα 9 σημεία που ο Anthony Bourdain και το συνεργείο του ρίσκαραν περισσότερο για τα γυρίσματα του No Reservation και του Parts Unknown.

 «Απ’ όλες τις εκπομπές που έχω κάνει, καμιά δεν υπήρξε πιο δύσκολη, πιο απελπιστική, πιο αβέβαιη, πιο εξωφρενική και πιο επικίνδυνη, από εκείνη στο Κονγκό», είχε δηλώσει ο δημοφιλής σεφ-σταρ. Από το Travel Channel στο CNN και από το «No Reservation» στο «Parts Unknown», μόνο ανιαρή δε θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις την επαγγελματική ζωή του Anthony Bourdain. Το πιο αντισυμβατικό «παιδί» των cooking shows έχει βρεθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, προκειμένου να καταγράψει με την κάμερα λαούς και πολιτισμούς και να τους αναδείξει μέσα απ’ τις κουζίνες τους, για τις ανάγκες μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Η επί χρόνια συστηματική εξερεύνηση της παγκόσμιας κουζίνας τον έχει οδηγήσει σε μερικά από τα πιο καυτά πολιτικά hotspots του κόσμου: από εμπόλεμες ζώνες μέχρι περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω βιβλικών φυσικών κατστροφών. Μαγείρεψε, έφαγε, ήπιε και περιπλανήθηκε με ντόπιους σε μέρη που θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους προορισμούς του κόσμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του thedailymeal.com αυτά είναι τα 9 σημεία που ο Anthony Bourdain και το συνεργείο του ρίσκαραν περισσότερο για τα γυρίσματα.

1. Βυρητός. Ήταν το 2006 που ο Anthony Bourdain βρέθηκε στο Λίβανο για να κινηματογραφήσει ένα επεισόδιο του No Reservation. Η ιδέα φαινόταν πολύ καλή καθώς η Βυρητός προσφέρει μερικά από τα καλύτερα πιάτα της Μέσης Ανατολής, ενώ η έντονη παρουσία κι άλλων κουζινών, όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικανική, θα εξασφάλιζαν μια ενδιαφέρουσα τηλεοπτική ποικιλία. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχτηκαν εντελώς διαφορετικά και το επεισόδιο θα έμενε στην ιστορία για λόγους που καμία σχέση δεν είχαν με το φαγητό. Ο Bourdain και το συνεργείο του παγιδεύτηκαν στην πολή κατά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου. Η κάμερα αντί για μεσανατολίτικα πιάτα βρέθηκε να καταγράφει πυροβολισμούς, βροχή από σφαίρες και εκρήξεις, ενώ ο Bourdain παρακολουθούσε το βομβαρδισμό του αεροδρομίου μόλις ένα μίλι από το ξενοδοχείο του.

2. Κονγκό. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επρόκειτο να κλείσει την πρώτη σεζόν του Parts Unknown.  Πολύ καιρό είχε ονειρευτεί το ταξίδι αυτό ο σεφ-παρουσιαστής, όνειρο που εν πολλοίς πήγαζε κι απ’ την αγάπη του για το γνωστό βιβλίο «Η καρδιά του σκότους» που διαδραματιζόταν ως το έσχατο πλωτό σημείο του ποταμού Κογκό. Επιπλέον, ο Bourdain ήθελε να κάνει γυρίσματα σε ένα σημείο που θεωρείτο σχεδόν αδύνατον. Η μακρά ιστορία βίας, διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εν εξελίξει συρράξεις, έκαναν το Κογκό, σύμφωνα με το συνεργείο, τη μεγαλύτερη επαγγελματική πρόκληση που είχαν αντιμετωπίσει ποτέ. Ο ίδιος ο Bourdain χαρακτήρισε την εμπερία τρομακτική. «Απ’ όλες τις εκπομπές που έχω κάνει, καμιά δεν υπήρξε πιο δύσκολη, πιο απελπιστική, πιο αβέβαιη, πιο εξωφρενική και πιο επικίνδυνη, από εκείνη στο Κονγκό»,  είχε πει στο CNN. Από τις πιο αγωνιώδεις στιγμές του ταξιδιού, ήταν όταν κινούμενοι στα σύνορα της Ρουάντα ενημερώνονται πως ομάδες ανταρτών και παραστρατιωτικών συγκρούονται μόλις 10 μίλια μακριά τους. Αν και κατάφεραν να γυρίσουν σώοι, ο Bourdain είπε ότι καθημερινά ζούσαν υπό το κράτος του εκβιασμού και της απειλής. Ωστόσο , συμπληρώνει ο ίδιος «αυτή είναι η ζωή στο Κονγκό».

3. Αϊτή. Τον Φεβρουάριο του 2011, για την έβδομη σεζόν του Parts Unknown, o Bourdain και το συνεργείο του θα βρεθεί στην Αϊτή, μια χώρα συντριμμένη  από το μεγάλο σεισμό και την ανελέητη φτώχεια. Η απειλή της επιδημίας χολέρας και ενός επερχόμενου τυφώνα, είναι τα κερασάκια στην τούρτα του ζόφου που καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα. Η κάμερα καταγράφει τα συντρίμμια της ζωής και ό,τι απέμεινε απ’ αυτή, αλλά και τη βαθιά ανθρωπιά του λαού της Αϊτής.

4. Ιράν. Η πλέον δύσκολη και περίπλοκη έγκριση για γυρίσματα εξαιτίας των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων ευοδώθηκε εντέλει και ο Bourdain βρέθηκε στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούνιο. Παρά τη φήμη για το πόσο επικίνδυνο είναι το Ιράν – ειδικά για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες – ο Bourdain μαγεύτηκε από τη χώρα και τους ανθρώπους της, περιγράφοντάς την με τα πιο γοητευτικά χρώματα. Τη φιλοξενία, λέει, που δέχτηκε εκεί και την καλοσύνη των ανθρώπων που είδε είναι ζήτημα αν την έχει ξαναβιώσει σε ελάχιστα μέρη της Δυτικής Ευρώπης (και των συμμαχικών εθνών). Δεν έκρυψε βέβαι και κάποιες σκληρές αλήθειες:  όπως το γεγονός ότι η μυστική αστυνομία είχε στρατοπεδεύσει έξω απ’ τις πόρτες των δωματίων τους ή ότι τα social media απαγορεύονταν. Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο ανταποκριτής Jason Rezaian και η σύζυγός του, Yeganeh Salehi, συνελήφθησαν και κρατούνταν μετά την εμφάνισή τους στην εκπομπή του Bourdain για λόγους που δεν έγιναν σαφείς.

5. Ιρακινό Κουρδιστάν. Υπέροχο και αξιαγάπητο χαρακτήρισε τον τόπο ο Bourdain, παρότι ο ίδιος και το συνεργείο δέχτηκαν ειδική εκπαίδευση πριν μεταβούν στο μέρος, στα γυρίσματα φόραγαν …πανοπλίες και συνοδεύονταν από 4 βαριά οπλισμένουν Κούρδους μαχητές καθώς και 3 Βρετανούς ειδικούς ασφαλείας σε ζώνες συγκρούσεων. Βρίσκοντας ότι η εκπαίδευση για τη ζωή στο Κουρδιστάν τον δυσκόλεψε περισσότερο από την ίδια τη ζωή στο Κουρδιστάν δηλώνει ότι θα εξακολουθεί να το προτείνει ως προορισμό για όποιους αναζητούν ταξίδια έξω απ’ την πεπατημένη και off-road εμπειρίες.
6. Ιερουσαλήμ και Γάζα. Για τη δεύτερη σεζόν του Parts Unknown, ο Bourdain ταξίδεψε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, περιοχή που βράζει. Πόλεμος, βία, συγκρούσεις  και η πεποίθηση πώς τα γυρίσματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, δεν εμπόδισαν τον ίδιο και το συνεργείο του να βρεθεί εκεί. «Είναι αδύνατο να δεις τη Γάζα, για παράδειγμα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη Δυτική Όχθη, και να μην νιώσεις τον εαυτό σου να παραπαίει απ’ όλη αυτή την ασχήμια», είπε ο Bourdain. Οδυνηρή σκηνή απ’ τον πόλεμο που δημοσίευσε αργότερα στο twitter του έγινε αιτία για κριτική και σχόλια.
7. Λάος. Στη μικρή και σχετικά ανέγγιχτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, το πρόβλημα δεν είναι το παρόν αλλά το τραγικό παρελθόν. Τα σημάδια από τον πόλεμο του Βιετνάμ πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ζωντανά όσο εδώ –το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του Λάος εξακολουθούν να είναι κυριολεκτικά ένα ναρκοπέδιο που περιμένει να εκραγεί.Ο Bourdain βρέθηκε να παρακολουθεί τις κρατικές ομάδες εξουδετέρωσης των ναρκών.
8. Λιβύη. Απασχολούσε ήδη τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τον εμφύλιο πόλεμο που διεξαγόταν εκεί, όταν ο Anthony Bourdain αποφάσισε να την επισκεφτεί –το 2012. «Ήμουν, ειλικρινά, τρομοκρατημένος από τις καθημερινές ενημερώσεις ασφαλείας και την ολοένα κλιμακούμενη ανησυχία», είχε πει ο ίδιος. Εδώ υιοθετήθηκε μια πρωτόγνωρη στρατηγική γυρισμάτων. Η καλή προετοιμασία, που υπό κανονικές συνθήκες είναι απαράβατος κανόνας, στη Λιβυή έθετε θέμα ασφαλείας. Οι τόποι των γυρισμάτων δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε να γνωστοποιηθούν νωρίτερα, κανείς δεν έπρεπε να ξέρει πού πάνε. Ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε επιλεγμένη θέση, συνεχής μετακίνηση, συχνή αλλαγή ξενοδοχείων και πλήρης απουσία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν μερικά από τα στοιχεία που οδήγησαν στο αίσιο τέλος των γυρισμάτων.
9. Μιανμάρ. Ο Bourdain βρέθηκε στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας –που πρόσφατα άνοιξε τα σύνορά της σε τουρίστες– το 2013, προκειμένου να κάνει γυρίσματα για το Parts Unknown. Γνωρίζοντας ότι παέι σε διεφθαρμένο δικτατορικό καθεστώς υπήρχε αρκετή νευρικότητα –ωστόσο τα γυρίσματα εξελίχθηκαν ομαλά.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.