Γνωρίστε τα και ξεπεράστε τα!
Οι διαιτολόγοι του diettv.gr έχουν εντοπίσει τα εξής προβλήματα που δυσκολεύουν ή ματαιώνουν τις δίαιτες αδυνατίσματος και προτείνουν κάποιες λύσεις.
Πρόβλημα 1: Η αίσθηση της πείνας είναι έντονη την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας.
Το άτομο που έχει ξεκινήσει την προσπάθειά του δεν πρέπει να ενδώσει και να καταναλώσει κάτι αμέσως μόλις πεινάσει για να ικανοποιήσει την πείνα του, αντιθέτως καλό είναι να αναρωτηθεί μήπως αυτή η αίσθηση πείνας προέρχεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε αν πραγματικά πεινάμε είναι να σκεφτούμε αν θα μας ευχαριστούσε να καταναλώσουμε ένα μήλο… Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ τότε μάλλον το πρόβλημα της πείνας βρίσκεται κάπου αλλού -όχι στο φαγητό. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να στρέψει κάποιος την προσοχή του άμεσα αλλού: κάνει μια βόλτα, διαβάζει λίγο απ’ το βιβλίο του, μιλάει με κάποιον στο τηλέφωνο, καταπιάνεται με μια δουλειά στο σπίτι που αναβάλλει καιρό… Αν, από την άλλη, η ιδέα της κατανάλωσης ενός μήλου φαίνεται δελεαστική τότε καλό είναι να μελετηθεί το διαιτολόγιο ξανά για τυχόν επιπλέον ενδιάμεσα που ίσως λείπουν. Τα φρούτα, τα λαχανικά, το αυγό και η άπαχη γαλοπούλα είναι κάποιες καλές επιλογές γιατί αποκαθιστούν την πείνα και ρυθμίζουν την παραγωγή γκρελίνης (μίας ορμόνης που διεγείρει την πείνα).
Πρόβλημα 2: Η ζυγαριά φαίνεται να έχει κολλήσει στα ίδια κιλά (συνήθως ένα μήνα μετά).
Δεν πρέπει να χάνεται η πίστη στη προσπάθεια που καταβάλλεται. Μετά τα πρώτα κιλά, που συνήθως χάνονται εύκολα, μπορεί να υπάρξει μια δυσκολία, είναι εντελώς φυσικό και αναμενόμενο. Αντιμετωπίστε το φαινόμενο με την εισαγωγή φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα -είναι ευκαιρία για μια συνήθεια που θα σας κάνει καλό σε όλη σας τη ζωή.
Πρόβλημα 3: Μετά τους πρώτους 6 μήνες ελλοχεύει η παραίτηση.
Σε αυτή τη περίοδο του προγράμματος, που είναι πλέον ορατά τα αποτελέσματα, δεν πρέπει κάποιος να εφησυχάζει, επειδή είναι ικανοποιημένος με αυτό που έχει πετύχει μέχρι τώρα, γιατί πολύ πιθανόν να παρατήσει το πρόγραμμά του. Αυτό συνήθως οδηγεί στην «επάνοδο» παλαιών ανθυγιεινών συνηθειών και κιλών. Καλό είναι να γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις στο σώμα (ζύγισμα, λιπομέτρηση), ακόμα και οι φωτογραφίες που τραβιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι θεμιτές, γιατί βοηθάνε να υπάρχει μια πιο σωστή εικόνα του τι έχει καταφέρει κάποιος και παράλληλα να φαίνεται πόση προσπάθεια χρειάζεται ακόμα να καταβληθεί για να πραγματοποιηθεί ο τελικός στόχος.
Πρόβλημα 4: Η σκέψη ότι έχασες για πάντα τα αγαπημένα σου σνακ ή γλυκό.
Δεν χρειάζεται να μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να σκέφτεται ότι απαγορεύεται διά παντός η κατανάλωση κάποιων αγαπημένων τροφίμων ή γλυκών. Ο καθένας μπορεί να καταναλώνει τα πάντα στη σωστή συχνότητα και στη σωστή ποσότητα. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν μπορεί να κάνει ένα ελεύθερο γεύμα που θα αποτελείται από κάποιο φαγητό, σνακ ή γλυκό σε λογική ποσότητα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Δεν πρόκειται να επηρεάσει συνολικά την αποτελεσματικότητα της δίαιτας.
Πρόβλημα 5: Φοβάσαι ότι η έξοδος με φίλους σε εστιατόρια θα σου χαλάσει το πλάνο της διατροφής σου.
Το να αποφεύγονται οι έξοδοι με φίλους για το φόβο μη χαλάσει η δίαιτα μπορεί απλώς να οδηγήσει στο σταμάτημα της δίαιτας. Όλοι μπορούν να συνδυάσουν μια έξοδο με σωστή διατροφή. Διαβάστε προσεχτικά το μενού στα εστιατόρια και απλώς επιλέξτε το καλύτερο δυνατό πιάτο. Για παράδειγμα, το πιάτο αυτό μπορεί να περιέχει κρέας, πουλερικά ή ψάρι με λαχανικά, μια επιλογή που είναι χορταστική και δεν θα χαλάσει καθόλου την προσπάθεια που γίνεται.