Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν για ποιον λόγο βλάπτει το πολύ κρέας την υγεία της καρδιάς.Το κλειδί, λένε, είναι τα βακτήρια του εντέρου.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν για ποιον λόγο βλάπτει το πολύ κρέας την υγεία της καρδιάς.Το κλειδί, λένε, είναι τα βακτήρια του εντέρου.
Τα βακτήρια του εντέρου, μετατρέπουν ένα θρεπτικό συστατικό του κρέατος σε ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακής νόσου.
Το συστατικό αυτό είναι η L-καρνιτίνη η οποία μετατρέπεται από τα βακτήρια του εντέρου σε έναν μεταβολίτη που λέγεται τριμεθυλαμίνη, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας από την περίφημη ClevelandClinic, στο Οχάιο.
Η τριμεθυλαμίνη, με τη σειρά της, μετατρέπεται στην ουσία τριμεθυλαμινο-Ν-οξείδιο (TMAO), που ευνοεί την στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) επειδή διεγείρει την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους.
Τώρα, όμως, οι ερευνητές της Cleveland Clinic, υπό τον δρα Στάνλεϋ Χέιζεν, ανακάλυψαν ότι η L-καρνιτίνη μετατρέπεται και σε έναν άλλο μεταβολίτη, την γάμμα-βουτυροβεταϊνη, που είναι ακόμα πιο επιζήμια για την καρδιά.
Στην πραγματικότητα, η γάμμα-βουτυροβεταϊνη παράγεται από τα μικρόβια του εντέρου με ρυθμό 1.000 φορές ταχύτερο απ’ ό,τι η τριμεθυλαμίνη.
Επιπλέον, η γάμμα-βουτυροβεταϊνη δεν παραμένει στο έντερο σε αυτή τη μορφή, αλλά μετατρέπεται και η ίδια σε τριμεθυλαμίνη και TMAO.
Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός της L-καρνιτίνης γίνεται με δύο διαφορετικούς μικροβιακούς μηχανισμούς και, επομένως, για να πάψει το κρέας να προκαλεί αθηροσκλήρωση, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναχαιτιστούν και οι δύο, εκτιμούν οι ερευνητές που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Cell Metabolism».