Οι παχύσαρκοι έφηβοι που καταναλώνουν πολλά αλμυρά φαγητά φαίνεται πως γερνούν πριν την ώρα τους, σύμφωνα με σχετική αμερικανική μελέτη.
Παχύσαρκοι έφηβοι που καταναλώνουν πολλά αλμυρά φαγητά φαίνεται πως γερνούν πριν την ώρα τους, σύμφωνα με σχετική αμερικανική μελέτη.
Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 766 εφήβους, ηλικίας 14 έως 18 ετών, και ανακάλυψαν πως όσοι υπερκατανάλωναν αλάτι είχαν ενδείξεις ταχύτερης γήρανσης των κυττάρων στο σώμα τους. Αντίθετα, η μείωση της πρόσληψης άλατος είχε αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας γηράνσεως. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Regents, της Τζώρτζια, στο ετήσιο συνέδριο Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, η μελέτη τους έδειξε ότι το πολύ αλάτι επηρεάζει το μήκος των «τελομερών». Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν). Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η μέτρηση του «κοντέματος» αυτού αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης της γήρανσης των κυττάρων.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά τη μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια), καθώς και με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός που «κονταίνουν» τα τολομερή επιταχύνεται με το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και το αυξημένο σωματικό λίπος.
Η νέα μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση άλατος, υποδηλώνει ότι και το πολύ αλάτι ασκεί την ίδια αρνητική δράση. Οι ερευνητές χώρισαν τους εφήβους τους σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση άλατος και τους υπέβαλλαν σε ειδικές εξετάσεις. Έτσι ανακάλυψαν πως όσοι ήταν παχύσαρκοι και ταυτοχρόνως έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν σημαντικά βραχύτερα τελομερή σε σύγκριση με τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν έτρωγαν πολύ αλάτι. Η αυξημένη πρόσληψη άλατος δεν φάνηκε, πάντως, να επηρεάζει σημαντικά το μήκος των τελομερών στους εφήβους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
ΠΗΓΗ: tanea.gr