Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice Δώρα γης ελληνικής

Δώρα γης ελληνικής

0

Στρώνουμε χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης και ξεχωριστά παρασκευάσματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Διαλέγουμε μοναδικούς γευστικούς θησαυρούς δουλεμένους από χέρια μαθημένα στην αλμύρα, τη βροχή, το χιόνι και τους αέρηδες. Στηρίζουμε με πάθος και φανατισμό ανθρώπους μαθημένους να παλεύουν –γιατί σ’ αυτούς στηριζόμαστε κι εμείς για έναν καλύτερο καινούριο χρόνο…

Απ’ τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής
ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ «ΕΥ ΓΕΥΕΣΘΑΙ».

Μια ομάδα δραστήριων νέων γυναικών από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής ίδρυσαν το 2006 συνεταιρισμό με την επωνυμία «Ευ γεύεσθαι». Αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους, τις συνταγές του τόπου τους και τις ποιοτικές πρώτες ύλες, πέτυχαν να αναδείξουν με τρόπο εξαιρετικό τα παραδοσιακά προϊόντα του χωριού τους. Ο συνεταιρισμός παράγει γλυκίσματα, τρόφιμα και ποτά. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο από τοπικά αγροτικά υλικά. Οι χυλοπίτες, ζυμωμένες με τα νόστιμα μανιτάρια της περιοχής, που διαλέξαμε για τα γιορτινά τραπεζώματά μας, έχουν πραγματικά πλούσια γήινη γεύση και συνοδεύουν εξαιρετικά μοσχαράκι, κοτόπουλο και κυνήγι. Βράζουν για 7’ περίπου.

Από την Κρήτη
ΑΠΑΚΙ TOY ΜΑΝΟΥΣΟY.

Εκλεκτός μεζές, το απάκι, ο οποίος σε μεσαιωνικά έγγραφα αναφέρεται ως «απόκτιν» και παρασκευάζεται από δύο στενές λωρίδες καθαρού χοιρινού κρέατος που βρίσκονται αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Το απάκι του Μανούσου τοποθετείται σε δυνατό ξίδι και αλάτι πριν καπνιστεί (πάντοτε με κυπαρισσόξυλα) και καταναλώνεται ωμό ή τηγανητό (μόνο του ή με αυγά). Είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η επιλογή μιας καλής ρακής για να το συνοδέψουμε ήταν βέβαια η πρώτη μας σκέψη. Αλλά και ένα δυνατό κόκκινο κρασί θα τα πάει μια χαρά δίπλα του.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ.
Μαζ ί με τα αλλαντικά του Μανούσου, ανακαλύψαμε και την καταπληκτική γραβιέρα του και τα άπαιχτα χορτο-καλτσουνάκια του. Δεν πρόκειται να κάνουμε γιορτές χωρίς αυτά!

Από τη Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΕΚ (ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ)

Εκπληκτικά ποντιακά φύλλα για πίτες ψημένα στο τζάκι, που φτιάχνει ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματός τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης του Πόντου μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι. Τα περέκ είναι χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα και δίνουν τις πιο γρήγορες και θεσπέσιες πίτες που έχετε ονειρευτεί. Απλώς τα βρέχετε ελάχιστα για να μαλακώσουν και τα χρησιμοποιείτε για σπιτικές τυρόπιτες και χορτόπιτες ή για πίτες του τηγανιού.

Απ’ τα ορεινά της Ευρυτανίας
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΥ.

Στον Προυσό Ευρυτανίας, το υπέροχο ορεινό χωριό που αντικρίζει τον κόσμο από τα 800 μ. ύψος (τα 22 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από το Καρπενήσι συνιστούν μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Ελλάδας), βρίσκεται η δημοφιλής πλέον μονάδα παραγωγής παραδοσιακών αλλαντικών Στρεμμένου. Εκεί παράγονται εξαιρετικά αλλαντικά, από τα φημισμένα ντόπια κρέατα που δίνει η περιοχή, με πλούσια γεύση και φυσικά αρώματα. Όλα τα προϊόντα του Στρεμμένου είναι προϊόντα της παράδοσης της ευρυτανικής γης. Φυσικής ωρίμανσης, εξαιρετικής ποιότητας και κλεισμένα σε αεροστεγείς συσκευασίες, φτάνουν στο γιορτινό τραπέζι μας με όλη τους τη φρεσκάδα. Δεν έχουν συντηρητικά, γι’ αυτό φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε γρήγορα. Πράγμα καθόλου δύσκολο, διότι αποτελούν το καλύτερο συνοδευτικό για τα -άφθονα- κρασιά που θα ανοίξουμε τέτοιες μέρες.

Δοκιμάσαμε:

Προσούτο καταπληκτικό!
Μπορεί να έχει κυριαρχήσει η ιταλική του ονομασία, μα το αλατισμένο χοιρινό μπούτι συγκαταλέγεται στα πιο παλιά «αλλαντοπαρασκευάσματα» της Ελλάδας. Το κλίμα στον Προυσό, άλλωστε, θεωρείται εξαιρετικό για την παραγωγή αλλαντικών. Συνδυασμένο δε με τα διαλεχτής ποιότητας ντόπια κρέατα που χρησιμοποιεί το αλλαντοποιείο Στρεμμένου, καθώς και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής (χειροποίητα), δίνουν ένα πραγματικά θαυμαστό ελληνικό παραδοσιακό αλλαντικό, προϊόν φυσικής ωρίμανσης.

Χοιρομέρι Κρασάτο σκέτο, αλλά και σε ομελέτα, σε σαγανάκι και σε όσπρια φούρνου. Το συνοδεύσαμε με πατάτες φούρνου και τυρί σαγανάκι και ήταν τέλειο!

Σαλάμι αέρος. Εξαιρετικό, φυσικής ωρίμανσης, με πολύ ντελικάτη γεύση και υφή από αληθινά κομμάτια πεντανόστιμου χοιρινού κρέατος. Με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και μια δυνατή κόκκινη Ραψάνη αποδείχτηκε συναρπαστικό.

Θα τα βρείτε : Στα καλά σούπερ μάρκετ και delicatessen, τηλ. επικοινωνίας: Εργοστάσιο Προυσός 22370 80810, Αθήνα 210 6440195.

Από το Μεσολόγγι
ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ.

Πανάκριβη ελληνική λιχουδιά, αναγνωρισμένη διεθνώς ως greek deli. Από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, το αυγοτάραχο του Τρικαλινού είναι φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη μακρότατη επίγευση. Παράγεται αποκλειστικά από αυγά κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα για παρασκευή αυγοτάραχου. Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή η υγρασία και χαμηλότερο το επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν. Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά τα χαμηλά επίπεδα αλατιού. Διατροφικά αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την ύψιστη γαστριμαργική απόλαυση βάλτε απλώς μια λεπτή φέτα αυγοτάραχου στο στόμα σας και νιώστε τη βελούδινη έκρηξη με φρουτώδη και θαλασσινή επίγευση. Συνοδέψτε με «σκληρά», γευστικά ουδέτερα, λευκά ποτά, όπως τσίπουρο και βότκα.

ΤΡΙΜΜΑ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ.
Αφυδατωμένο, τριμμένο αυγοτάραχο. Φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά, με διατροφική αξία ισάξια του αυγοτάραχου και ευχάριστη μακρότατη επίγευση. Το Τρίμμα Αυγοτάραχου παράγεται κι αυτό αποκλειστικά από αυγά κεφάλου και δεν είναι αποτέλεσμα προσμίξεων. Χρησιμοποιήστε το σαν «αλατοπίπερο» πριν το σερβίρισμα για να ενισχύσετε το άρωμα του βραστού και ψητού ψαριού ή πάνω σε καναπεδάκια, για να τους προσδώσετε μια ευχάριστη θαλασσινή διάσταση. Μετατρέψτε, προσθέτοντας Τρίμμα Αυγοτάραχου, ένα απλό ριζότο θαλασσινών ή λαχανικών σε αξέχαστο γιορτινό έδεσμα.

ΑΝΘΟΣ ΑΛΑΤΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ.
Είναι το πιο καθαρό από όλα τα επιτραπέζια αλάτια και θεωρείται θαλασσινό αλάτι εξαιρετικής ποιότητας. Συλλέγεται με παραδοσιακές μεθόδους από τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Είναι 99,5% φυσικό αλάτι και δεν έχει υποστεί καμία μεταποίηση. Είναι φρέσκο, λαμπερό, κατάλευκο και διατηρεί πάντα τη φυσική του υγρασία. Χρησιμοποιήστε το ως καρύκευμα. Οι κρύσταλλοι διαλύονται στο στόμα, αφήνοντας μια ήπια, λεπτή, αλλά αρωματική γεύση. ωστόσο, πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να τυποποιείται στη Σαντορίνη. Η μονάδα του κ. Νομικού είναι η μοναδική βιοτεχνία επεξεργασίας και τυποποίησης φάβας στο νησί. Γεγονός που σημαίνει πως η πρώτη φάβα ΠΟΠ που θα κυκλοφορήσει άμεσα, θα φέρει την ετικέτα «Αγρόκτημα Γιάννη Νομικού, γνήσια φάβα Σαντορίνης».

Από το Αιγαίο
ΤΟΝΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ALALUNGA.

Σε λάδι ή σε νερό, τον λατρέψαμε! Τα φιλέτα του αιγαιοπελαγίτικου τόνου από διαφορετικά μέρη του ψαριού, άλλα ολόλευκα και άλλα σκουρόχρωμα, είναι ελαφρά αλατισμένα, κρουστά στο δόντι, ζουμερά στη σάρκα και δε συγκρίνονται με αυτά της βιομηχανίας. Εδώ τρως ψάρι και το καταλαβαίνεις! Για του λόγου το αληθές, όταν δεν περνάνε οι τόνοι απ’ τα θαλασσινά στενά, δεν υπάρχει και προϊόν!

ΚΑΠΠΑΡΟΦΥΛ ΛΑ ΤΗΝΟΥ KAΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.
Μοναδικά προϊόντα της κυκλαδίτικης γης, τα καππαρόφυλλα της Τήνου και της Σαντορίνης είναι ιδανικά για τις φρέσκες ντοματοσαλάτες αλλά και για τα φαγητά της κατσαρόλας με τις κρασάτες ή λεμονάτες σάλτσες. Αγαπούν ιδιαίτερα το μοσχαράκι, το κουνέλι, αλλά και το κοτόπουλο.

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΟΜΙΚΟΥ.
Φρεσκοαλεσμένη φάβα που μόλις βγήκε από το μύλο. Το ιδιότυπο ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης γεννά και ορισμένα μοναδικά προϊόντα, που έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένες πρώτες ύλες της σύγχρονης γαστρονομίας: ντοματάκι, λευκή μελιτζάνα, ξυλάγγουρο και φυσικά φάβα. Προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της E.E., σε συνέχεια των προσπαθειών της Ένωσης Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων. Η σαντορινιά φάβα διαφέρει από τις υπόλοιπες καθώς προέρχεται από ένα άλλο είδος φυτού της οικογένειας των ψυχανθών, το λαθούρι (lathyrus clymenum). Σπόροι λαθουριού, μάλιστα, βρέθηκαν αποθηκευμένοι στη Δυτική Οικία της προϊστορικής πόλης, στο Ακρωτήρι. Αυτό μαρτυρά πως η φάβα καλλιεργείται στο νησί από την Εποχή του Χαλκού, εδώ και 3.600 χρόνια περίπου, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας, όπου ο κάθε κάτοικος είχε το μποστάνι και τα προϊόντα του. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980, όταν η Σαντορίνη άρχισε να ενδιαφέρει το ελληνικό και διεθνές κοινό ως τουριστικός προορισμός, οι περισσότεροι κάτοικοι στράφηκαν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις σχετικές με τον τουρισμό επιχειρήσεις. Ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείφθηκε και μαράζωσε. Ο κ. Νομικός, που σπούδασε στη Βιομηχανική του Πειραιά, αλλά λόγω του αγρότη πατέρα του είχε επαφή με τις αγροτικές καλλιέργειες, εντόπισε εύκολα το κενό. Αποφάσισε έτσι να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να ασχοληθεί με τις ντόπιες αγροτικές καλλιέργειες. Η οικογένεια Νομικού, με σεβασμό στο προϊόν, παντρεύει την παραδοσιακή καλλιέργεια και τον τρόπο των παλιών αγροτών με τις σύγχρονες μεθόδους. Η φάβα σπέρνεται τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου -του Αγίου Νικολάου, όπως συμβουλεύουν οι παλιότεροι- πρώτα στα κτήματα που είναι κοντά στη θάλασσα και στη συνέχεια στα ψηλότερα. Η σοδειά μαζεύεται το Μάιο -«πριν πιάσουν οι πολλές ζέστες»- και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μεγάλα βαρέλια χωρίς υγρασία, όπου «ξεκουράζεται» για τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να στεγνώσει και να μπορέσει στη συνέχεια να αλεστεί. Η επεξεργασία της ξεκινάει κοντά στα Χριστούγεννα, αφού χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και τις άλλες της ιδιότητες. Κάποιες εργασίες γίνονται μηχανικά, ενώ άλλες, όπως το μάζεμα και το σκάλισμα για να αφαιρεθούν τα ζιζάνια, με τα χέρια. Σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, η φάβα είναι προϊόν άνυδρης καλλιέργειας. Πολύτιμος σύμμαχος είναι το πετρώδες έδαφος της Σαντορίνης που κρατάει την υγρασία. Ο παράγων «φύση» παραμένει πάντα απρόβλεπτος και καθοριστικός. «Αν θέλει ο Θεός να σοδέψουμε, θα σοδέψουμε», λέει ο κ. Νομικός. «Σε μια καλή χρονιά θα μαζέψουμε 80 κιλά ανά στρέμμα. Συχνά τυχαίνει όμως η παραγωγή να καταστραφεί». Λόγω των πρακτικών δυσκολιών, η Φάβα Σαντορίνης δεν είναι φθηνή. Σ’ αυτό πρέπει να είναι προσεκτικός ο καταναλωτής. Αυθεντική σαντορινιά φάβα με δύο ευρώ, όπως καμιά φορά διαφημίζεται στη λαϊκή, δεν υπάρχει! «Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να μάθει να προτιμά την επώνυμη φάβα. Γιατί όταν αγοράζει χύμα, δεν ξέρει τι παίρνει», εξηγεί ο κ. Νομικός. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και η θηραϊκή γη εδώ και 35 αιώνες δημιουργούν ένα τόσο μοναδικό προϊόν όσο και το ίδιο το νησί, που ανελλιπώς περιλαμβάνεται στις πολυτελέστερες εκδόσεις με τους καλυτέρους προορισμούς του πλανήτη. «Η Φάβα Σαντορίνης έχει αφρώδη υφή και ιδιαιτερότητα στη γεύση: λόγω του εδάφους της Σαντορίνης, που είναι πλούσιο σε σάκχαρα, είναι υπόγλυκη, ενώ οι φάβες από άλλες περιοχές πικρίζουν. Ταυτόχρονα η σύστασή της είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες (20% περίπου) και υδατάνθρακες (63%), ενώ έχει μικρό μέγεθος. Είναι πολύ βραστερή: χρειάζεται το 1/3 του χρόνου για να ετοιμαστεί σε σχέση με τις άλλες. Από φέτος, η φάβα Σαντορίνης είναι το 87ο ελληνικό προϊόν που αποκτά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Για να δικαιούται αυτό τον τίτλο.

Από τη Λευκάδα
ΦΑΚΗ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ.

Στο κέντρο ακριβώς του νησιού της Λευκάδας, όπου προεξέχουν οι κορυφές των Σταυρωτών, του Μεγάλου Όρους, του Αϊλιά και της Ελάτης, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Λευκάδας, η Εγκλουβή, το ψηλότερο και πιο ορεινό χωριό του νησιού. Η ονομασία υποδηλώνει την τοποθεσία του χωριού, που είναι εγκλωβισμένο ολόγυρά του από βουνά. Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα – τα περισσότερα σπίτια εξακολουθούν να είναι πέτρινα. Το έδαφος είναι βραχώδες και γεμάτο χαράδρες, λιγοστά χωράφια βρίσκονται στα μικρά οροπέδια πάνω από το χωριό, στην τοποθεσία Βουνί, και στις πλαγιές, όπου εδώ και αιώνες οι κάτοικοι αγωνίζονται με λιθιές, δημιουργώντας σκάλες στα πλευρά του βουνού, να συγκρατήσουν το χώμα από τη διάβρωση. Εκατομμύρια ώρες δουλειάς, χιλιάδες τόνοι ιδρώτα ξοδεύτηκαν για να φτιαχτούν αυτές οι εκπληκτικής ομορφιάς πέτρινες αναβαθμίδες. Είναι ένα μουσείο ζωής! Εδώ, στο οροπέδιο Βουνί, στα 1.000 μ. υψόμετρο, οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής καλλιεργούν στα χωράφια τους ένα μοναδικό διεθνώς, απολύτως φυσικό προϊόν: την ξακουστή φακή Εγκλουβής! Τη φακή που θεωρείται η καλύτερη σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η πολύτιμη αυτή φακή φυλάσσεται με άλλους σπόρους, σε ειδικές συνθήκες, στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία και στον Οργανισμό για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Φέρει δε τον κωδικό ονομασίας ILL293. Οι Εγκλουβισάνες, φορώντας την τοπική φορεσιά τους, σπέρνουν τη φακή μετά την Πρωτοχρονιά -με τα «παγανά», που λένε- και την αφήνουν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι. Την άνοιξη, τη βοτανίζουν με γνώση και επιδεξιότητα από τα ζιζάνιά της. Το καλοκαίρι, όταν ωριμάσει, την ξεριζώνουν με τα χέρια και την πάνε στο αλώνι. Κρατούν το σπόρο για την επόμενη χρονιά. Τι κάνει άραγε τη Φακή Εγκλουβής τη νοστιμότερη και «βραστερότερη» φακή στον κόσμο; Την κάνουν τα ροζιασμένα χέρια της Γκλουβισάνας; Την κάνει ο αρμυρός ιδρώτας του Γκλουβισάνου; Την κάνει ο Θεός κι ο Άγιος Δονάτος; Ή είναι αποτέλεσμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής, σε συνδυασμό με ισόρροπες ποσότητες καλίου; Είναι γνωστό, πάντως, πως στη φυτική παραγωγή το άζωτο δίνει το πράσινο φύλλωμα, που είναι το εργαστήριο των φυτών, το κάλιο αυξάνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού και το ασβέστιο είναι το στοιχείο που, σε μια ισορροπημένη αναλογία με το κάλιο, κάνει τη φακή να βράζει πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη…

…βρείτε αυτά τα προϊόντα και ακόμα περισσότερα στο e-shop του www.icookgreek.com!

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.