Εταιρείες βιολογικών παγωτών που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.
Όταν άνοιγε το σχολείο το Σεπτέμβρη, τα άλλα παιδιά είχαν μετρήσει πόσα παγωτά είχαν φάει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εγώ μετρούσα μόνο τα μπάνια στη θάλασσα (πρώιμη αλλοτρίωση του καπιταλισμού ή παιδική κοινωνική στατιστική;). Τα παγωτά απλώς τα απολάμβανα. Τότε δεν ξέραμε τη διαφορά μεταξύ συμβατικών και βιολογικών προϊόντων. Ακούγαμε όμως τον πατέρα μας να μιλά για την μπρούτζινη λαβή σε σχήμα πουλιού πάνω στο καπάκι που αποκάλυπτε το άρωμα καταρχήν του παγωτού κρέμα που πουλούσε ο παγωτατζής της γειτονιάς του –ο οποίος το χειμώνα ήταν ο καστανάς της περιοχής και το καλοκαίρι φορούσε άσπρη ποδιά και, μαζί με μια δυο μετατροπές, κρεμούσε στο καρότσι του μια πινακίδα με την επιγραφή «Παγωτά Απόλλων».
Αργότερα καταλάβαμε ότι τα παγωτά εκείνων των αναμνήσεων ήταν βιολογικά, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα συμβατικά παγωτά υψηλής επεξεργασίας με τα οποία μεγαλώσαμε.
Πράγματι, μέχρι και τη δεκαετία του 1940, ίσως και λίγο αργότερα, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έτρωγαν βιολογικό παγωτό εφόσον οι αγροτικές καλλιέργειες δεν είχαν ακόμα εντατικοποιηθεί και τα ζώα εκτροφής δεν αντιμετωπίζονταν σαν παραγωγικές μηχανές προϊόντων για την ανθρώπινη κατανάλωση αλλά κινούνταν και τρέφονταν σε ανοιχτούς βοσκότοπους.
Το 1946, μια αγελάδα έτρωγε χορτάρι και παρήγαγε 3,8-7,6 περίπου λίτρα γάλα την ημέρα χωρίς αντιβιοτικά και ορμόνες. Από το 2000 και μετά, μια αγελάδα τρέφεται με σπόρους και ζωικά παράγωγα και παράγει 22,6-30,2 λίτρα γάλα την ημέρα λόγω των αντιβιοτικών και των αυξητικών ορμονών που της χορηγούνται.
Επιστροφή στο μέλλον
Τα τελευταία χρόνια, το βιολογικό παγωτό διαδίδεται ολοένα και περισσότερο.
Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 55% από το 1997 έως το 2004 ενώ στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι όλο και πιο εύκολο να το βρει κανείς σε εξειδικευμένα καταστήματα και εστιατόρια. Το νέο βιολογικό παγωτό του εμπορίου δεν ισχυρίζεται ότι αναβιώνει την ανάμνηση του «αγνού» προ- και μετα-πολεμικού παγωτού εφόσον είναι, όπως και το συμβατικό, προϊόν βιομηχανοποιημένης μαζικής παραγωγής, κατά την οποία η παραγωγική διαδικασία και οι συνταγές είναι παρόμοιες με εκείνες του συμβατικού παγωτού.
Η κρίσιμη όμως διαφορά του από το συμβατικό είναι ότι φτιάχνεται από πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας: φρέσκο παστεριωμένο γάλα, πραγματική σοκολάτα, αληθινά φρούτα, ξηρούς καρπούς και φυσικά γλυκαντικά και προσθετικά γεύσης. Επιπλέον, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα (π.χ. χρωστικές ουσίες) και συντηρητικά.
Στην εγχώρια αγορά άρχισαν πρόσφατα να κυκλοφορούν βιολογικά παγωτά από ορισμένες εταιρείες, μερικές από τις οποίες -αρκετές, για τα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας- είναι ελληνικές.
Τα ελληνικά βιολογικά παγωτά
* Κayak.
Η πρώτη ελληνική εταιρεία που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην αγορά του βιολογικού παγωτού. Το 2005 κυκλοφόρησαν στην αγορά τέσσερις γεύσεις βιολογικού παγωτού: βανίλια, σοκολάτα, φράουλα και γιαούρτι. Ακολούθησε το πράσινο τσάι. Πιστοποιούνται από τη Βιο-Ελλάς και θα τα βρείτε, μεταξύ άλλων, στα ζαχαροπλαστεία Fresh, στο Φίλιον (Σκουφά 34, Κολωνάκι) και στο κατάστημα της εταιρείας (Κασσαβέτη 10 & Κυριαζή 40, Κηφισιά, τηλ.: 210-8014329).
* Αγρόκτημα Βελεστίνου.
Παγωτά με γεύση βανίλια και κακάο, που παρασκευάζονται από ελληνικό βιολογικό γάλα, το οποίο παράγεται στην Ανάβρα και τον Αλμυρό στο νομό Μαγνησίας. Το παγωτό που πιστοποιείται από τη Βιο-Ελλάς κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και τρία χρόνια σε δύο γεύσεις, βανίλια και σοκολάτα, σε συσκευασία του ενός κιλού, και σε ατομικά κυπελλάκια σε δύο παραλλαγές: κρέμα με επικάλυψη σοκολάτας και σοκολάτα με επικάλυψη κρέμας. Βασικό συστατικό τους είναι το φρέσκο βιολογικό βούτυρο. Θα τα βρείτε στα καταστήματα των αλυσίδων Βιολογικός Κύκλος και Green Farm. (Τηλ.: 24250-22104).
* Οικογένεια Γεώργα.
Το 2003 κυκλοφόρησαν γρανίτες- σορμπέ βιολογικής καλλιέργειας σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού. Διατίθενται σε δυο γεύσεις: μήλο-σταφύλι και κόκκινο σταφύλι (Merlot) και δεν περιέχουν ζάχαρη ή χρωστικές. Η εταιρεία προμηθεύει τη φρέσκια πρώτη ύλη σε επιλεγμένα καφέ και μπαρ, όπου μπαίνει σε γρανιτομηχανή και αραιώνεται με νερό. Πιστοποιούνται από τη ΔΗΩ. Διατίθενται σε επιλεγμένα καφέ, όπως το Bio Bistro (Πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι) (Οικογένεια Γεώργα, τηλ.: 210-6633345).
Τα εισαγόμενα
* Frozib.
Εισάγονται από την Ολλανδία. Η σειρά περιλαμβάνει πυραύλους, ξυλάκια και συσκευασίες των 500ml σε τέσσερις γεύσεις: βανίλια, σοκολάτα, φράουλα και στρατσιατέλα. Επίσης mini ξυλάκια (παγωτίνια) βανίλιας με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος. Θα τα βρείτε στα καταστήματα του Βιολογικού Κύκλου.
* Τα ιταλικά παγωτά Ghisolfi.
Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Θα βρείτε πύραυλους σε βανίλια-βύσσινο και βανίλια-κακάο και ξυλάκια σε βανίλια-λευκή σοκολάτα, σοκολάτα με αμύγδαλα και βανίλια-σοκολάτα. Υπάρχει επίσης συσκευασία των 600ml σε γεύσεις βανίλια-κακάο, βανίλια με φουντούκια και κρέμα-βύσσινο. Διατίθενται στα καταστήματα της Green Farm.
* Η σειρά παγωτού Green & Black’s.
Ανήκει στην αγγλική εταιρεία βιολογικής σοκολάτας Green & Black’s, η οποία από το 1991 παράγει υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας σε κακάο βιολογική σοκολάτα. Στα κυπελάκια των 100ml έχουμε τις γεύσεις βανίλια, πραλίνα και σκέτη σοκολάτα. Τα ξυλάκια και τα οικογενειακά παγωτά των 500ml κυκλοφορούν σε δύο γεύσεις: βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας και κακάο-σοκολάτα. Στην Αθήνα θα τα βρείτε στα σουπερμάρκετ Δημήτρης Θανόπουλος, στο σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων Geen Post (Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία) και στο βιολογικό παντοπωλείο Lena’s (Νίκης 11, Σύνταγμα).
* Τα Loverendale της ολλανδικής εταιρείας Ice Cream Factory.
Ελαφριά παγωτά χωρίς ζάχαρη, καθώς ως γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούν σιρόπια φρούτων και δημητριακών. Φτιάχνονται από διάφορα είδη γάλακτος. Από αγελαδινό γάλα: σε κυπελλάκι, ξυλάκι και σε συσκευασία ενός λίτρου. Από γάλα σόγιας για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα: σε συσκευασία ενός λίτρου. Από κατσικίσιο γάλα, για ακόμα πιο ελαφριά γεύση: σε κυπελλάκι. Η εταιρεία παράγει επίσης γρανίτες από φυσικούς χυμούς φρούτων. Η ίδια εταιρεία παράγει τρεις ακόμη σειρές βιολογικών παγωτών που εισάγονται στην Ελλάδα: Τα κατσικίσια παγωτά 3 Goats, τα παγωτά σόγιας της Soyeah (ελαφριά, υγιεινά και νηστίσιμα πωλούνται σε μεγάλα κύπελλα των 400ml σε δυο γεύσεις: βανίλια και σοκολάτα, ή σε μικρά κυπελλάκια με κουταλάκι), και τα Yogi Tea παγωτά με γεύση πράσινο τσάι και τσάι κανέλλας που συσκευάζεται σε μεγάλα κύπελλα. Τα παγωτά της Ice Cream Factory πωλούνται, μεταξύ άλλων, στα καταστήματα Greenway (Λ. Δημοκρατίας 8, Μελίσσια), Γωνιά (Πίνδου 11, Περιστέρι) και στην αλυσίδα Πράσινο (Χαλάνδρι, Ν. Ερυθραία και Ν. Ηράκλειο). Εισαγωγή-Διάθεση: Πάμφορος Γαία (τηλ.: 210-9939912).
* Τα ιταλικά παγωτά Naturattiva.
Πωλούνται σε δυο εκδοχές: ξυλάκι κρέμα με επικάλυψη σοκολάτας, σε συσκευασία τριών τεμαχίων και σάντουιτς με μπισκότο και γέμιση κρέμα και σοκολάτα σε συσκευασία οκτώ τεμαχίων. Περιέχουν βιολογικό βούτυρο και χρειάζεται να μείνουν για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν καταναλωθούν. Θα τα βρείτε στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος Foodmarket.