Αρχική Τα καλά της πόλης Εστιατόρια Ταξίδι Αλαργινό – Το κρυφό στέκι του Βύρωνα για βασιλικά χτένια και θεϊκές μακαρονάδες θαλασσινών

Ταξίδι Αλαργινό – Το κρυφό στέκι του Βύρωνα για βασιλικά χτένια και θεϊκές μακαρονάδες θαλασσινών

0
Ταξίδι Αλαργινό – Το κρυφό στέκι του Βύρωνα για βασιλικά χτένια και θεϊκές μακαρονάδες θαλασσινών

Ένα απλό, συνοικιακό εστιατόριο «στα ψηλά» του Βύρωνα σερβίρει ανέλπιστα ξεχωριστή θαλασσινή κουζίνα με άψογη σχέση ποιότητας τιμής.


Πρώτη δημοσίευση: ethnos.gr

Το «Ταξίδι Αλαργινό», ένα απλό, συνοικιακό εστιατόριο «στα ψηλά» του Βύρωνα, τρία-τέσσερα στενά πάνω από την Καραολή και Δημητρίου, σερβίρει ανέλπιστα νόστιμη και ξεχωριστή θαλασσινή κουζίνα με άψογη σχέση ποιότητας τιμής, σε μια πιάτσα που δεν μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιες γεύσεις. To ψαροφαγικό στέκι της Σταυρούλας Τσιούνη -της κυρίας Ρούλας, όπως φωνάζουν οι γνώριμοι θαμώνες την πάντα πρόθυμη να σε καλωσορίσει και να σε εξυπηρετήσει οικοδέσποινα- στο σέρβις του οποίου «βάζει πλάτη» και ο ευγενέστατος γιος της, Μάριος, βρίσκεται δυο βήματα από την Πλατεία Φατσέα, στο ισόγειο μιας τυπικής για την περιοχή μονοκατοικίας, που δύσκολα πέφτεις επάνω της, αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Ψαρομεζέδες, ένας κι ένας | © Χριστίνα Τσαμουρά

Θαλασσινό μενού με ιδιαίτερες πινελιές

Στη φιλόξενη σάλα και τον φροντισμένο εξωτερικό χώρο του εστιατορίου, απολαμβάνεις πραγματικά καλοφτιαγμένο φαγητό, που μοσχομυρίζει θάλασσα. Διαλέγεις γεύσεις από ένα «μαζεμένο» και πολύ ενδιαφέρον μενού, που ξεφεύγει ουκ ολίγες φορές από την «πεπατημένη». Δηλαδή εδώ εκτός κάποιων κλασικών, αλλά καθόλου αδιάφορων, ορεκτικών (ταραμοσαλάτα, φάβα Φενεού, τυροκαυτερή, που φτιάχνεται επιτόπου ανάλογα με το πόσο καυτερή τη θέλεις, βορειοαιγαιοπελαγίτικο καλαμαράκι τηγανητό, περιποιημένες σαρδελίτσες σχάρας κ.ά.) θα βρεις από κερκυραϊκό μπουρδέτο με ολόφρεσκο ψάρι ημέρας (€13) μέχρι ψητό καλαμάρι γεμιστό με ρύζι σε nori και φιλέτο μαριναρισμένου γαύρου (€16,60) και από rice burger σολομού με χειροποίητη μαγιονέζα και πίκλες αγγουριού (€14,50) μέχρι φιλέτο πεσκανδρίτσας με πουρέ σελινόριζας, φινόκιο, γάλα καρύδας, bisque sauce και φύκια wakame (€21).

Μπουρατίνα με φρούτα εποχής και σαλάτα λιομαζώματος | © Χριστίνα Τσαμουρά

Δοκιμάσαμε και μας πήραν τα μυαλά τα βασιλικά χτένια με εξαιρετικό δικό τους ζωμό καραβίδας, σκόρδο, βούτυρο και κρητικό φύκι (τα 6 κομμάτια €24), αλλά και τα υπέροχα μαγειρεμένα και σε πραγματικά γενναία ποσότητα λιγκουίνι θαλασσινών με μύδια, γαρίδες, αχιβάδες, χτένια και φρέσκια σάλτσα ντομάτας (€16,50). Στην επόμενη επίσκεψή μας, γιατί είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάμε, θα φροντίσουμε να αφήσουμε χώρο για το Ναπολεόν Μελιτζάνας by Konstantinos με μαύρη ταραμοσαλάτα, μύδια, γαρίδες, χτένια με σάλτσα ροδιού (€15,50), ένα πιάτο στη μνήμη του πολυαγαπημένου συζύγου της ιδιοκτήτριας -εκείνος είχε όνειρο αυτό το εστιατόριο, αλλά πρόλαβε να το ζήσει μοναχά ένα χρόνο, πριν φύγει για το δικό του αλαργινό ταξίδι.

Τα εύσημα στο μάγειρα

Τα εύσημα στον Γιώργο Καννά που και εμπειρία έχει και «χέρι», γι’ αυτό μεγαλουργεί στην κουζίνα. Εκείνος είναι που «καθάρισε» άλλωστε τον μόλις 4 μηνών κατάλογο από «περιττά» και αντικρουόμενα μεταξύ τους πιάτα και εστίασε στις μαγειρικές της θάλασσας, στις οποίες τα καταφέρνει περίφημα. Διαλέγει τα φρέσκα θαλασσινά με προσοχή φέρνοντας «πρώτο πράμα», συνήθως από τη Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας: τα ψάρια του από τον «Σωκράτη», τα μύδια, τα χάβαρα και άλλα τα άλλα οστρακοειδή από τον «Λάμπρο», όπως ξέρουν οι περισσότεροι καλοφαγάδες το μαγαζί «Πετρόπουλος». Σάλτσες και μπισκ είναι όλα χειροποίητα, δικά του και βαθιάς νοστιμιάς. Πρόκειται για πιάτα που απολαμβάνεις με την ψυχή σου συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή χύμα κρασιού (θα βρεις και κάποια εμφιαλωμένα κρασιά του Σκούρα και του Κυρ-Γιάννη). Σημείωσε ότι στο «Ταξίδι Αλαργινό» σερβίρουν και μεγάλα ψάρια, κατόπιν παραγγελίας, γιατί δεν ρισκάρουν τη φρεσκάδα τους.

Για όσους δεν τρώνε θαλασσινά

Το μενού προσφέρει επιλογές και για τους λιλιπούτειους συνδαιτυμόνες ή τα μέλη της παρέας που δεν τρώνε ψάρι και θαλασσινά, για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος. Ενδεικτικά στα κρύα ορεκτικά θα βρεις την πολύ ιδιαίτερη Bouratina με φρούτα εποχής, πέστο βασιλικού και guanciale (€10,30) και στα κυρίως πιάτα Ballotine κοτόπουλου με σαλάτα κολοκύθας, flakes γραβιέρας, δυόσμο και πιπεριές (€11,10) ή το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με τραγανές τηγανητές πατάτες (€9,40). Το εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 1.30 μ.μ. πλην Δευτέρας και Τρίτης.

Info: Ταξίδι Αλαργινό, Τμώλου 31, Βύρωνας | Τηλέφωνο: 21 21048085
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.