Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Ηλεία-Αχαΐα: Στάσεις με ντόπιες γεύσεις και τοπικά κρασιά

Ηλεία-Αχαΐα: Στάσεις με ντόπιες γεύσεις και τοπικά κρασιά

0
Ηλεία-Αχαΐα: Στάσεις με ντόπιες γεύσεις και τοπικά κρασιά
Γαλακτομπούρεκο στο Χελμό | © Χριστίνα Τσαμουρά

Φασόλια κερτεζίτικα, ζυμωτό ψωμί, βλίτα τσιγαριαστά με βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων, γαλακτομπούρεκο του Χελμού, Παύλος και Μαυροδάφνη, και άλλοι εκλεκτοί οίνοι από τον αχαϊκό αμπελώνα, οι λαμπροί πρωταγωνιστές των τραπεζιών μιας σύντομης επίσκεψης στη Δυτική Ελλάδα.

Στο Σπίτι της Μαριώς

Μια από τις πλέον αξιόλογες γαστρονομικές εμπειρίες που περιμένουν τον επισκέπτη του Χελμού φωλιάζει στο Σπίτι της Μαριώς. Η κουζίνα του βγάζει καλομαγειρεμένα πιάτα απολύτως εναρμονισμένα με τα υλικά και τις μαγειρικές παραδόσεις του τόπου χωρίς να καταφεύγει στην ευκολία μιας -έστω και καλής- μπριζόλας με πατάτες ή μιας στείρας αναπαραγωγής «των πιάτων της γιαγιάς».

Ντόπια κουζίνα με φρέσκια ματιά και τοπικά κρασιά

Το ξεχωριστό εστιατόριο του Γιώργου Μανίκα και της Μαρίας (Μαριώς) Ανδριοπούλου θα το βρεις στο δρόμο Καλαβρύτων-Πούντας 4-5χιλιόμετρα μετά τα Καλάβρυτα και άλλα τόσα πριν το Μέγα Σπήλαιο. Είναι επάνω στο δρόμο, σε σημείο απολύτως εξοχικό.

Βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα και βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων
Αγριόχοιρος με οξύμελο και φακές, αλλά και σε παραδοσιακό στιφάδο

Καλοκαίρι, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος βρήκαμε εδώ, ωραιότατα μες στην απλότητά τους πιάτα όπως φασόλια κερτεζίτικα με τα μάραθα, καρότα και φρέσκο κρεμμυδάκι, βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, αλλά και φανταστικό κοντοσούβλι με τέλειο τραγανό πατατάκι-τσιπς, αγριόχοιρο με οξύμελο και φακές) ή στιφάδο. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 τοπικές ετικέτες από περίπου 12 οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να γνωρίζει κανείς ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν (off season με λιγότερη δουλειά ή κατόπιν παραγγελίας) στην πίσω μεριά του μαγαζιού βγαίνουν οι τσερέπες (γάστρες) που σιγοψήνουν από όσπρια μέχρι αρνάκι με πατάτες και πέστροφες.

Πάνω απο 80 τοπικές ετικέτες από 12 οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής βρίσκεις στο Σπίτι της Μαριως
Το Grand Chalet σερβίρει παραδοσιακά γλυκά με τέλεια θέα | © Χριστίνα Τσαμουρά

Λουκουμάδες και γαλακτομπούρεκα με θέα

Πολύ αφράτο γαλακτομπούρεκο, φουσκωτό-φουσκωτό, με απίθανα πλούσια και γαλατένια κρέμα και τραγανό φύλλο, που δικαιώνει τη φήμη του αχαϊκού γλυκού, περιμένει τον επισκέπτη της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου ακριβώς απέναντι από το σπουδαίο προσκύνημα. Το Grand Chalet σερβίρει κι άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως ζουμερή πορτοκαλόπιτα και φρεσκοτηγανισμένους, τραγανούς λουκουμάδες με έξτρα μπόνους την απρόσκοπτη θέα στη χαράδρα του Βουραϊκού και τις πλαγιές του Χελμού.

Αμπελώνες Αντωνόπουλου | © akvineyards.gr

Δοκιμάζοντας Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Σε οινογευσιγνωσία στο μαγευτικό οινοκάστρο της Achaia Clauss -το παλιότερο οινοποιείο της χώρας- δοκιμάσαμε ωραία κρασιά των Αμπελώνων Αντωνόπουλου. Πρόκειται για αμπελοτόπια που βρίσκονται στην ορεινή Αχαΐα, σε υψόμετρο μεταξύ 750-900 μέτρων, καμιά 50αριά χλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, εκεί όπου συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου. Ωστόσο για τα κρασιά τους οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου συνεργάζονται και με άλλους οινοκαλλιεργητές ποικιλιών που ενδιαφέρουν.

Η ξηρή Μαυροδάφνη, ο Παύλος και το Cabernet απ’ τα Σελιανίτικα

Τα τρία κρασιά που δοκιμάσαμε, ο Μορφέας, ο Παύλος και η Αδολη Γη. Είναι τόσο πλατιά διαδεδομένη η γλυκιά, πατρινή Μαυροδάφνη, ώστε για το ευρύ κοινό το ξηρό, ερυθρό κρασί που δίνει η ίδια ποικιλία να αποτελεί πρώτης τάξης έκπληξη. Ένα τέτοιο είναι ο Μορφέας, κρασί μαλακό με σχετικά φρουτώδη επίγευση, που ωστόσο μπορεί αρχικά να ξενίσει όσους είναι εξοικειωμένοι με άλλα είδη κόκκινων κρασιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Παύλος, ποικιλία που προέρχεται από τα αμμώδη εδάφη της Ζακύνθου. Η ποικιλιακή συλλογή στην οποία ανήκει αυτό το φινετσάτο, «θαλασσινό» στην καταγωγή του, λευκό περιλαμβάνει οινοποιήσεις μόνο γηγενών ποικιλιών (Ρομπόλα, Αθήρι, Παύλος, Σκιαδόπουλο, Βερτζαμί), ενώ η ετικέτα φέρει έργο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου. Με περίφανη δεύτερη πατρίδα του τα Σελιανίτικα Αχαΐας το Cabernet Sauvignon και το Syrah που συνθέτουν την Άδολη Γη, δίνουν ένα ευχάριστο, ημίξηρο ροζέ που μπορεί να σου κάνει παρέα όλο το καλοκαίρι ως απεριτίφ και συνοδευτικό φρούτων.

 

Στο εστιατόριο του νέου πεντάστερου Grand Elis Hotel & Spa Resort

Στη μαγική τοποθεσία των Σαβαλίων Ηλείας κρυμμένο πίσω από το σκιερό δάσος με τα ψηλόλιγνα δέντρα λίγα μέτρα από τη μεγάλη, αμμουδερή παραλία, άνοιξε τις πύλες του το πεντάστερο Grand Elis Hotel & Spa Resort. Πρόκειται για πραγματική όαση ηρεμίας που οφείλεται τόσο στην προνομοιακή του θέση και την «ήσυχη» αισθητική του χωρίς «περιττές φλυαρίες», όσο και στον adults-only χαρακτήρα του. Σε ό,τι αφορά το εστιατόριό του -ανοιχτό σε όλους ανεξάρτητα από το αν διαμένουν ή όχι εκεί- το πολυτελές ξενοδοχείο ποντάρει στο στοίχημα της τοπικότητας και αναζητεί καινούριο βηματισμό στα χνάρια μιας παλιάς και νέας ελληνικότητας με την επιμέλεια του Παρασκευά Δρε. Ο σεφ είναι γνωστός για την εκτενή έρευνά του με τοπικές συνταγές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, στο Olympian Food Stories, αλλά και για την παθιασμένη του προσπάθεια αναβίωσης του αρχαιοελληνικού γάρου. Ορεκτικά και κυρίως πιάτα με βάση το ψάρι, το αρνί, τον κόκορα, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τους καρπούς και τα φρέσκα λαχανικά για τα οποία φημίζεται η Ηλεία με δημιουργικές πινελιές που σέβονται την ουσία της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης δίνουν σε πρώτη φάση το ταυτοτικό στίγμα του υπό διαμόρφωση μενού, που συνεχίζει να δουλεύεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωινό του Grand Elis Hotel & Spa Resort πρόκειται να ενταχθεί -αν δεν το έχει ήδη κάνει- στο Olympian Breakfast, μια έξτρα πιστοποίηση εντοπιότητας και γαστρονομικής ποιότητας που παρέχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ψάρι μπροστά στη θάλασσα

Τίμιο σε ποσότητα και φρεσκάδα φαγητό αγναντεύοντας τον Πατραϊκό και στο βάθος τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου φάγαμε στον Δημοριρή στο Ρίο -ο οποίος φημίζεται για τα ψάρια του- αλλά και στο Axilleion Mare Restaurant στην παραλία της Κουρούτας -ταβέρνα με επίσης φρέσκα θαλασσινά και απρόσκοπτη θέα στο Ιόνιο.

Οι επισκέψεις και οι δοκιμές έγιναν έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε αθηναϊκά μέσα για ταξίδι εξοικείωσης στις περιοχές Ηλείας-Αχαΐας που περιελάμβανε ακόμη ξενάγηση στο συγκλονιστικό οινοποιείο Αchaia Clauss, επίσκεψη στο καλοστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, πέρασμα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων με αφορμή το Φεστιβάλ Χελμού και επίσκεψη στην καθηλωτική Μονή Μέγα Σπηλαίου.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.