Πώς θα διατηρήσετε καλύτερα τα φυλλαράκια του για να μοσχοβολά με το άρωμά του το φαγητό
Για τα περισσότερα φρέσκα μυρωδικά, οι ειδικοί προτείνουν να πλένονται, να στεγνώνονται και στη συνέχεια είτε να τυλίγονται με χαρτί κουζίνας και να μπαίνουν σε σακούλα (δενδρολίβανο, θυμάρι) είτε να τοποθετούνται σε ποτήρι με νερό (μαϊντανός, δυόσμος) -όπως και να έχει πάντως στο τέλος να αποθηκεύονται στο ψυγείο.
Από τον κανόνα του ψυγείου εξαιρείται ο βασιλικός
Ωστόσο από τον κανόνα του ψυγείου εξαιρείται ο τόσο αγαπητός και δημοφιλής στο ελληνικό τραπέζι βασιλικός. Ο λόγος είναι απλός: Βότανα όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος και το σχοινόπρασο ως καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό τα πάνε καλύτερα με την ψύχρα του ψυγείου. Ο βασιλικός -εμβληματικός του καυτού μεσογειακού καλοκαιριού- θέλει πιο ζεστές θερμοκρασίες για να διατηρηθεί ακόμη και κομμένος από τη γλάστρα.
Καλύτερη θέση για τον βασιλικό, ο πάγκος της κουζίνας
Η αποθήκευση του βασιλικού στο ψυγείο μπορεί να τον κάνει να μαυρίσει πρόωρα. Αντίθετα, ο κομμένος βασιλικός αν είναι σε φύλλα, θα διατηρηθεί καλύτερα σε πλαστική σακούλα -όχι ερμητικά κλεισμένη, να μπορεί να αναπνέει- στον πάγκο της κουζίνας, σε σημείο που δεν χτυπά ο ήλιος ή άλλες πηγές θερμότητας.
Εάν τα κλωνάρια του είναι αρκετά μακριά, μπορεί να μπει σε ποτήρι με νερό σαν αρωματικό μπουκέτο.
Μην πολυπιάνετε τον βασιλικό
Καλό είναι επίσης να αποφεύγει κανείς το υπερβολικό παίδεμα του βασιλικού με τα χέρια, καθώς μπορεί να μαυρίσει τα φύλλα του και να περιορίσει τη διάρκεια της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, δεν προτείνεται να ξεπλυθεί πριν την αποθήκευση, αλλά μόνο πριν τη χρήση.
ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το Epicurious