Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Μαγειρεύοντας νόστιμα στη χύτρα ταχύτητας – Τα μυστικά της «υπό πίεση» κουζίνας

Μαγειρεύοντας νόστιμα στη χύτρα ταχύτητας – Τα μυστικά της «υπό πίεση» κουζίνας

0
Μαγειρεύοντας νόστιμα στη χύτρα ταχύτητας – Τα μυστικά της «υπό πίεση» κουζίνας
Εικόνα: Pixabay

Συμβουλές και tips για λαχταριστά πιάτα και δεμένες σαλτσούλες μαγειρεμένα σε χύτρες ταχύτητας.

Οι χύτρες ταχύτητας είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καθημερινή κουζίνα. Εξοικονομούν χρόνο σε «δύσκολες» πρώτες ύλες, διευρύνοντας την γκάμα των μαγειρευτών του καθημερινού τραπεζιού. Κουβαλούν όμως τη φήμη του «νερόβραστου» αποτελέσματος, φήμη που καθόλου δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για νόστιμο μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητα. Πώς βγαίνουν γευστικά πιάτα και δεμένες σαλτσούλες όταν η μαγειρική είναι «υπό πίεση» κουζίνας;

  1. Για νόστιμο μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας είναι πάντα καλύτερα να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας ζωμό -έτοιμο ή σπιτικό- αντί για νερό. Ο ζωμός από λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρια ή κρέας δίνει άλλη διάσταση στη μαγειρική με χύτρα και κάνει τα φαγητά πιο μαμαδίστικα.
  2. Στο κρέας, το κυνήγι και τα πουλερικά το είδος, η ποιότητα και το μέρος του κομματιού που μαγειρεύετε διαφοροποιεί τους τρόπους και τους χρόνους ψησίματος. Διαφορετικό μαγείρεμα θέλει ο κόκορας από τα φιλετάκια κοτόπουλου, περισσότερο χρόνο χρειάζεται το βοδινό για να μαλακώσει από το μοσχαράκι γάλακτος. Για να νιώθετε σίγουροι, ρίξτε λίγο υγρό παραπάνω και αφού ανοίξετε τη χύτρα, αφήστε το να εξατμιστεί, γυρίζοντας τα κομμάτια του κρέατος μέσα στη σάλτσα, μέχρι να μείνει νόστιμη και καλοδεμένη. Αν ανοίγοντας τη χύτρα κρίνετε ότι το κρέας που μαγειρεύετε είναι ακόμη σκληρό, μη διστάσετε να την ξανακλείσετε και να συνεχίσετε για λίγο ακόμη το μαγείρεμά του.
  3. Σε ό,τι αφορά τα όσπρια (φασόλια, φάβα και ρεβίθια) επιβάλλεται να τα μουλιάσετε πριν το μαγείρεμα. Έχετε δε υπόψιν σας πως ότι οι χρόνοι μαγειρέματος που δίνουν οι συνοδευτικές οδηγίες των ξένων κατσκευαστριών εταιριών είναι συνήθως μικρότεροι από τους πραγματικούς. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα ελληνικά όσπρια χρειάζονται γενικά περισσότερο βράσιμο. Μόνο η ελληνική φακή μαγειρεύεται συντομότερα. Αλατίστε τα όσπρια στο τέλος, αφού ανοίξετε τη χύτρα.
  4. Η προτεινόμενη αναλογία ρυζιού προς νερό είναι 1 προς 2. Αν όμως το φαγητό περιέχει κάποιο λαχανικό ή χορταρικά, όπως το σπανακόρυζο και το λαχανόρυζο, μειώστε λίγο ακόμη την ποσότητα του υγρού, γιατί λαχανικά και χορταρικά «βγάζουν νερό» επιπλέον.
  5. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά στα λαδερά που και αυτά περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού. Συχνά, λοιπόν, ο ντοματοχυμός αρκεί για να βράσουν. Αν όμως φοβάστε μην κολλήσουν, βάλτε λίγο ζεστό νερό και αφήστε το να απορροφηθεί στο τέλος, αφού ανοίξετε το καπάκι, για να βγει καλοδεμένη η σλατσούλα τους.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com