Αρχική Ιστορίες Από τον Μπύθουλα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Από τον Μπύθουλα στον «Ελληνικό Κόσμο»

0
Από τον Μπύθουλα στον «Ελληνικό Κόσμο»

«Τίποτα δεν συμμορφώνει καλύτερα τους ανθρώπους, όσο η απεικόνιση των ελαττωμάτων τους. Δεν έχουμε αντίρρηση να είμαστε κακοί, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε γελοίοι»

«Τίποτα δεν συμμορφώνει καλύτερα τους ανθρώπους, όσο η απεικόνιση των ελαττωμάτων τους. Δεν έχουμε αντίρρηση να είμαστε κακοί, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε γελοίοι», έλεγε ο Μολιέρος στον πρόλογό του στον Ταρτούφο το 1669, και συμπλήρωνε: «Αποστολή της κωμωδίας είναι να διορθώνει τα αμαρτήματα των ανθρώπων… Εύκολα υποφέρουμε τις επιπλήξεις, αλλά δεν αντέχουμε το σαρκασμό».

Ο μεγάλος μας κωμωδιογράφος Δημήτρης Ψαθάς φαίνεται να ασπάστηκε την άποψη του Μολιέρου και το απέδειξε με το σύνολο του έργου του. Έθεσε στο επίκεντρο τον κακομαθημένο Nεοέλληνα της εποχής του και ξεκίνησε να γράφει: «Ζητείται ψεύτης», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Εταιρεία θαυμάτων», «Ο αχόρταγος», «Το στραβόξυλο», «Ξύπνα Βασίλη», «Χαρτοπαίχτρα» και πολλά ακόμη.

Το ίδιο μονοπάτι επέλεξε να διανύσει το φετινό χειμώνα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρμένης επιλέγοντας την εμβληματική και γνωστή σε όλους «Μαντάμ Σουσού». Δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία όταν διαβάζουμε το κείμενο για να αντιληφθούμε ότι γράφτηκε μόλις χθες και σαρκάζει το σήμερα. «Το έργο μιλάει για τους νεόπλουτους που αυτοπροβάλλονται με το εγώ τους, υποτιμώντας τους άλλους, πιστεύοντας ότι οι ίδιοι ανήκουν σε μια ανώτερη τάξη και περιφρονώντας ό,τι δεν προέρχεται από αυτή.»

Ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε τη «Μαντάμ Σουσού» ως ευθυμογράφημα σε συνέχειες από τις στήλες του προπολεμικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Θησαυρός» (1939-1941) ενώ το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1942. Πρώτη Μαντάμ Σουσού, η κυρία Κατερίνα και στο ρόλο του ταλαίπωρου συζύγου Παναγιωτάκη ο Αιμίλιος Βεάκης. Ακολούθησε στο θέατρο η Μαίρη Αρώνη, στον κινηματογράφο η Μαρίκα Νέζερ με τον Βασίλη Λογοθετίδη, στο ραδιόφωνο η Γεωργία Βασιλειάδου και στην τηλεόραση η Άννα Παϊτατζή και η Άννα Παναγιωτοπούλου με τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Πόσο εύκολο θα ήταν για μια ερμηνεύτρια να αναμετρηθεί με ένα ρόλο με τόσο βεβαρημένο παρελθόν; Ο Γιώργος Αρμένης δικαίως επέλεξε για το ρόλο της Μαντάμ Σουσού τη Φωτεινή Μπαξεβάνη. «Όταν μου πρότειναν το ρόλο, τρόμαξα. Η Σουσού δεν είναι ένα απλό πρόσωπο μυθοπλασίας. Έχει περάσει στο ελληνικό λεξικό. Κάθε άνθρωπος έχει σχηματίσει μια εικόνα στο μυαλό του, σα σκίτσο, σαν καρτούν, σνομπ και ψηλομύτα. Έπρεπε να ζωντανέψω την εικόνα όλων, αλλά και να βρω την αλή-θεια της». Η Φωτεινή Μπαξεβάνη η οποία διακρίνεται για τη σεμνότητά της και παρά την εμπειρία της, στέκεται ακόμη αμήχανη και ντροπαλή στις συνεντεύξεις, η ηθοποιός που αποφεύγει να πει ότι είναι και μουσικός και σκηνοθέτιδα και πιανίστα, δεν κατάφερε απλώς να μεταμορφωθεί σε μία ιδανική Μαντάμ Σουσού αλλά έδωσε σε μια φιγούρα, σάρκα, οστά και προσωπικότητα. Η διανομή συμπληρώνεται ιδανικά από τον Κώστα Σάντα στο ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Βασίλη Ευταξόπουλο στο ρόλο του Μηνά Κατακουζηνού.

ΥΓ. Δυστυχώς ο Μολιέρος και ο Δημήτρης Ψαθάς διαψεύστηκαν και απέτυχαν. Οι άνθρωποι δεν συμμορφώθηκαν, η κωμωδία δεν κατάφερε να τους διορθώσει. Ευτυχώς για τους φιλότεχνους, οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να το πιστεύουν και συνεχίζουν να προσπαθούν…

Που; Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, www.theatron254.gr / τηλ. 212 254 0300
Πότε;
Από τις 25 Απριλίου και για λίγες παραστάσεις
Πόσο;
Από 12€ (απογευματινές και νεανικό) έως 24€ (Ζώνη Α)

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!