«Οι δικοί μας ξένοι» -πρόσφυγες και μετανάστες- μαγειρεύουν και φέτος για τους φίλους του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας. Το πιο ανοιχτό έθνικ τραπέζι της πόλης στην πιο αυθεντική εκδοχή του ξαναστρώνεται, αυτή τη φορά στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων. Ραντεβού στις 4, 5 και 6 Ιουλίου –και όποιος φτάσει πρώτος, ας πιάσει θέση στην ουρά.
«Οι δικοί μας ξένοι» -πρόσφυγες και μετανάστες- μαγειρεύουν και φέτος για τους φίλους του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας. Το πιο ανοιχτό έθνικ τραπέζι της πόλης στην πιο αυθεντική εκδοχή του ξαναστρώνεται, αυτή τη φορά στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων. Ραντεβού στις 4, 5 και 6 Ιουλίου –και όποιος φτάσει πρώτος, ας πιάσει θέση στην ουρά.
Φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας
Είκοσι χιλιάδες επισκέπτες περνούν τις εισόδους του κάθε καλοκαίρι τέτοια συνήθως εποχή. Άλλοι για τις συζητήσεις του, άλλοι για τις συναυλίες του, άλλοι για τους θεματικούς χώρους, τις προβολές του, τις εκθέσεις του, κάποιοι για όλα αυτά μαζί και κάμποσοι απλώς για να περάσουν καλά. Όλοι όμως θα συναντηθούν τελικά δημιουργώντας το αδιαχώρητο μπροστά στα τηγάνια και τις αχνιστές κατσαρόλες μεταναστών και προσφύγων προσπαθώντας να διαλέξουν πιάτο –πράγμα όχι και τόσο εύκολο, όταν μπροστά σου απλώνονται 16 χώρες.
Ο λόγος για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, τη μεγαλύτερη πολυεθνική γιορτή της πόλης, μια γιορτή πολύχρωμη και φωτεινή μιας πόλης που αρνείται να βυθιστεί στα σκοτάδια του Μεσαίωνα. Η ιστορία του μεγάλη, γράφεται τα τελευταία 18 χρόνια, οι γεύσεις του αληθινές και γι’ αυτό ανεκτίμητες. Πλαστικό πιατάκι και πραγματική κουζίνα φτιαγμένη από πραγματικούς ανθρώπους (ξαχάστε το …ιλουστρασιόν) , που φτάσανε στη χώρα μας περνώντας απ’ τα σαράντα κύματα (και βάλε), κυνηγημένοι από άγριους πολέμους ή διωγμένοι από αβάσταχτη φτώχεια με την ελπίδα μιας ασφαλούς, καλύτερης ζωής –πολλοί ζουν ακόμη με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο αλλά τα καταφέρνουν, ένας θεός ξέρει πώς. Φορτωμένοι με τις μνήμες τους και τις παραδόσεις τους, τα υλικά και τα αρώματα απ’ τις δικές τους πατρίδες, δημιουργούν συνταγές, που κάποτε μοιράζονταν με τους δικούς τους ανθρώπους, μα σήμερα τις μοιράζονται μαζί μας. Γιατί σήμερα εμείς είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι.
16 εθνικές κουζίνες, 1 πολυεθνικό τραπέζι. Αφρική, Ασία και Μ. Ανατολή συνθέτουν τη γεωγραφία των γεύσεων του φετινού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Αναλυτικά οι χώρες που συμμετέχουν και μια πρώτη γεύση απ’ τα πιάτα τους:
AIΓYΠTOΣ: Φαλάφελ AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Μαντoύ («πουγκάκια») με κρέας ή με λαχανικά και σάλτσα γιαουρτιού, πατατόπιτα και λαχανικά ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: Κοτόπουλο με κάρι και πράσινο, κίτρινο και κόκκινο ρύζι ΙΡΑΝ: Φαλάφελ, ζερέσκ πόλο (κοτόπουλο με ρύζι και σαφράν) ΚΕΝΥΑ: Μοσχάρι και συκωτάκια πουλιών με ρύζι (ή πίτα chapatti) με σάλτσα και μπαχαρικά, σαμπούσα πικάντικη (πίτα με λαχανικά και τσίλι) ΚΑΜΕΡΟΥΝ: Moσχάρι με πατάτες και κόκκινη σάλτσα, μιτ ρολ (κρεατοπιτάκια) ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: Φαλάφελ, λαχματζούν, κούμπα ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ: Νεμ (χορτοκεφτέδες) και λαχανοσαλάτα, Κοτόπουλο με τζίντζερ, μπαχαρικά και ρύζι ΜΑΛΑΙΣΙΑ: Ρύζι τηγανητό με γαρίδες / κοτόπουλο, σπρινγκ ρολ ΝΙΓΗΡΙΑ: Jollof rice (ρύζι με λαχανικά) και κοτόπουλο, σουβλάκι από φασόλια μαυρομάτικα, σαλάτα και πίτα Ν. ΑΦΡΙΚΗ: Ρύζι με κοτόπουλο σε σάλτσα κάρι, παραδοσιακό λουκάνικο με ψωμί τόμπολο ή πουρέ από σιμιγδάλι και σαλάτα τσακαλάκα ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: Κους κους με κοτόπουλο και λαχανικά ΣΟΥΔΑΝ Κούφτα (κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και ρύζι), Kούσαρι (ρύζι, φακές και μακαρόνια με σάλτσα), πλάντεν: αλμυρό σουβλάκι τηγανητής μπανάνας ΤΑΝΖΑΝΙΑ: Biriani (μοσχάρι με λαχανικά και ρύζι), kaltesi (κροκέτες πατάτας και κιμά) ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: Τούρκικη τυρόπιτα ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: σπρινγκ ρολ με νουντλς
Σε ό,τι αφορά τις υπογλυκαιμίες μας έχουμε να διαλέγουμε: μπακλαβαδάκια, κανταϊφάκια, μπασμπούσα από την Αίγυπτο, πολλά λαχταριστά γλυκά από τη Νιγηρία, μεταξύ των οποίων γλυκίσματα με καρύδα και μπανάνα και ωραία σιροπιαστά απ’ το Σουδάν.
Σουβλάκια, ρακομεζέδες και Συλλογική Κουζίνα. Για όσους και όσες πολύ θα το ήθελαν, αλλά «δεν το ’χουν με τίποτα» με τα αφρικάνικα και τα ασιατικά εδέσματα, δε θα λείψουν βέβαια και τα ζουμερά …ελληνοπρεπή σουβλάκια (φεστιβάλ χωρίς τσίκνα δε λέει, άλλωστε). Για τσιμπολογίδι, μπούρου μπούρου και ρακομεζέδες (ντομάτα, αγγουράκι, παξιμαδάκια, τίποτα πίκλες, κανά γαβράκι μαρινάτο, ελιές και πιπερίτσες γεμιστές με τυρί) πολλοί θα προτιμήσουν το «Ρακάδικο», ενώ για νόστιμο και χορταστικό φαΐ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα κατευθυνθούν προς τα λημέρια της Συλλογικής Κουζίνας El Chef.
Ορεξάτοι για συναυλίες; Σημειώστε! Παρασκευή 4 Ιουλίου πολλές κιθάρες με τους Deus Ex Machina, Villagers of Ioannina City, Άλλος Κόσμος & Frank Panx, Mr Highway Band, Thee Holy Strangers, Homeless Art. Σάββατο 5 Ιουλίου βραδιά hip hop με τους 12ος Πίθηκος, 307 Jam Squad, Flow Job, Tiny Jackal, Human, Μόνιμος Κάτοικος and the Crimsons, Wolfy Funk Project feat. Elephant Phinix. Κυριακή 6 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνει το ελληνικό τραγούδι (έντεχνο και λαϊκό) με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μελίνα Κανά, Βαγγέλη Κορακάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου και Βαγγέλη Καζαντζή, Μαρία Παπαγεωργίου, Usurum. Κάθε βράδυ ρεμπέτικη κομπανία στην ταβέρνα του Φεστιβάλ.
Info
Τι; 18o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας
Πότε; 4, 5, 6 Ιουλίου 2014, από τις 6.30μ.μ. και έπειτα
Πού; Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων
Πλήρες πρόγραμμα στο www.antiracistfestival.gr