Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί από εμάς μπορούν να κάνουν λάθη. Άλλωστε, το να ακολουθούμε πιστά μια σωστή, υγιεινή διατροφή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί από εμάς μπορούν να κάνουν λάθη. Άλλωστε, το να ακολουθούμε πιστά μια σωστή, υγιεινή διατροφή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Υπάρχουν όμως μερικά λαθάκια που κάνουμε και στραγγίζουν όλα τα αποθέματα ενέργειας από το σώμα μας. Ποια είναι αυτά, και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε;
Δεν τρώμε πρωινό
Μερικές φορές δεν προλαβαίνουμε. Άλλες, πάλι, μπορεί να έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε, απλά νιώθουμε πως δεν πεινάμε. Συνεπώς, κάποιος θα ρώταγε, γιατί να πάρουμε περισσότερες θερμίδες; Όταν όμως ξυπνάμε το πρωί, λογικά είμαστε νηστικοί από οκτώ μέχρι και έντεκα ώρες και αυτός είναι υπερβολικά πολύς χρόνος για να αφήσουμε το σώμα μας χωρίς καύσιμα. Το να μην τρώμε πρωινό είναι κακό, όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για τον εγκέφαλο. Τα περισσότερα κύτταρα του σώματος μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για περιπτώσεις ανάγκης, αλλά τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται συνεχώς να τους παρέχουμε υδατάνθρακες για να λειτουργούν σωστά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να προσπαθούμε να μην παραλείπουμε κανένα από τα γεύματα της ημέρας. Χωρίς φαγητό, οι ορμόνες του στρες θα αρχίσουν να αυξάνονται, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, αλλά εν τέλει αυτό μας κουράζει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, όσο πιο συχνά προσπερνούμε γεύματα, το σώμα μας αρχίζει να αποθηκεύει θερμίδες με την μορφή λίπους και ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός.
Τρώμε πολύ μεγάλες μερίδες
Ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα μπορεί να αναγκάσει το σώμα μας να χρησιμοποιήσει τεράστια αποθέματα ενέργειας για να καταφέρει να το χωνέψει. Το στομάχι μας γεμίζει με αίμα, στερώντας από το υπόλοιπο σώμα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Μετά από το γεύμα μπορεί να νιώθουμε πως δεν μπορούμε να φάμε τίποτα για πολλές ώρες – το οποίο θα μας οδηγήσει στο να φάμε άλλο ένα υπερβολικά μεγάλο γεύμα αργότερα. Σύντομα, βρισκόμαστε κολλημένοι σε έναν φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης και… νηστείας, και τα κύτταρά μας θα είναι είτε γεμάτα περιττή ενέργεια, είτε εξαντλημένα. Αυτό έχει αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συνέχεια κουρασμένοι. Για αυτό είναι σημαντικό να τρώμε μικρότερα, τακτικά γεύματα, ώστε να βοηθήσουμε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά και με φυσιολογικούς ρυθμούς, όπως και τα επίπεδα ενέργειάς μας να μένουν σταθερά.
Τρώμε τα λάθος σνακ
Πρέπει να επιλέγουμε σνακ που να ανήκουν σε διαφορετικές διατροφικές κατηγορίες. Μπορεί να είναι πολύ βολικό να φάμε ένα μπισκότο, γλυκό ή αλμυρό, αλλά δεν θα μας προσφέρουν αυτό που ειλικρινά χρειαζόμαστε. Οι επεξεργασμένοι τους υδατάνθρακες διασπώνται σχεδόν αμέσως στο σώμα μας, προσφέροντας μια δυνατή αλλά πολύ σύντομη έκρηξη ενέργειας, που μας αφήνει ακόμα πιο κουρασμένους από πριν. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η ζάχαρη. Αντιθέτως, οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και τα λιπαρά (τα “καλά”, μονοακόρεστα λιπαρά) χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν και μας προστατεύουν από το να νιώθουμε υπερκινητικοί την μια στιγμή και διαλυμένοι την επόμενη. Οι ξηροί καρποί περιέχουν και τα τρία από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν το τέλειο μίνι- γεύμα. Προσοχή, βέβαια, στις ποσότητες, καθώς είναι φορτωμένοι και με αρκετές θερμίδες. Επιπλέον, εξαιρετικές επιλογές είναι τα φρούτα και το γιαούρτι.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τον καφέ και τη ζάχαρη, πάντως. Κανένα από αυτά τα δύο δεν θα σας προσφέρει ενέργεια για αρκετή ώρα. Η καφεΐνη απλά ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα, αλλά δεν περιέχει θερμίδες, οι οποίες είναι το καύσιμο που το σώμα μας απαιτεί για τη σωστή του λειτουργία. Και οι κενές θερμίδες της ζάχαρης θα μας προκαλέσουν την άσχημη έκρηξη ενέργειας που αναφέραμε πριν, οπότε επιλέγουμε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες – δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.