ΥΓΕΙΑ | Σήμερα ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας
ΥΓΕΙΑ | Σήμερα ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας
Ανακοινώθηκαν 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοροναϊό, ανέρχεται πλέον σε 66 και είναι όλοι ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).
Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από σήμερα 07.03.2020, έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή με τον τετραψήφιο αριθμό 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τον νέο κοροναϊό.
Σε διεθνές επίπεδο, το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, τον θάνατο 3.400 ανθρώπων με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 101.400.
Μέτρα προστασίας
Με δεδομένο ότι αναμένεται συνέχεια της ταχείας διασποράς, ας γίνουμε όλοι πιο σχολαστικοί με αυτά -τα λίγα- που έχουμε να κάνουμε και που μας αναλογούν για να εμποδίσουμε κατά το δυνατό τη διάδοση του νέου κοροναϊού και να προστατεύσουμε -όσο περνάει από το χέρι μας- τους εαυτούς μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τηρούμε τα εξής:
1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Επιπλέον πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το εσωτερικό του αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο (όχι με το εσωτερικό της παλάμης μας) και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
3. Πετάμε άμεσα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε κλειστό κάδο.
4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή (σ.σ. αλλάζουν πλέον ταχύτατα), επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
7. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας, δεν υιοθετούμε άκριτα ό,τι «συμβουλές» ακούμε ή διαβάζουμε χωρίς έλεγχο της πηγής τους.
Πρέπει να αλλάξουμε κάτι στο μαγείρεμα λόγω κοροναϊού;
Αρκετοί αναρωτιούνται τι γίνεται με το μαγείρεμα και συγκεκριμένα τη διαχείριση ωμών ζωικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό οικογενειακό ιατρό, αν. αρχίατρο του ΕΔΟΕΑΠ, για λόγους προστασίας και από τον κοροναϊό (οδηγίες ΕΔΟΕΑΠ) «κατά τη διαχείριση ειδικά ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων».
Η απάντηση λοιπόν είναι απλή και σε σχέση με το μαγείρεμα: η άφιξη του κοροναϊού εκείνο που κάνει είναι να μας καλεί να γίνουμε πιο σχολαστικοί, πιο προσεκτικοί και πιο συνεπείς με τους κανόνες που ίσχυαν πάντα για την ασφαλή διαχείριση τροφίμων.