Στο Αυλωνάρι της Εύβοιας το 2009 δύο αδέρφια, ο χημικός-οινολόγος Σοφοκλής Παναγιώτου και ο οικονομολόγο Γιώργος Παναγιώτου αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρότυπη μικροζυθοποιία Septem -σε μια εποχή όπου η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα γνωστή. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν μόνο πέντε μικροζυθοποιίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο Αυλωνάρι της Εύβοιας το 2009 δύο αδέρφια, ο χημικός-οινολόγος Σοφοκλής Παναγιώτου και ο οικονομολόγο Γιώργος Παναγιώτου αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρότυπη μικροζυθοποιία Septem -σε μια εποχή όπου η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα γνωστή. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν μόνο πέντε μικροζυθοποιίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Σοφοκλής Παναγιώτου, συνιδρητής της Spectem και πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σκιαγράφησε το τοπίο στα πρώτα τους βήματα: «Tο 2009 οι επιλογές του καταναλωτή στην ελληνική μπίρα ήταν ποσοτικά και γευστικά πολύ περιορισμένες. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε φρέσκες, μη παστεριωμένες μπίρες, με έντονα αρώματα και ιδιαίτερες γεύσεις, γαστρονομικά προϊόντα που θα ανέτρεπαν την προϊοντική μονοτονία». Και φαίνεται πως το πέτυχαν αν κρίνει κανείς από τα δεκάδες διεθνή βραβεία και το γεγονός ότι ήδη εξάγουν σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού. Ποιο όμως ήταν το μυστικό της επιτυχίας μιας προσπάθειας που εξελίχτηκε στην καρδιά της κρίσης και ποιο το όραμα;
«Προσωπικά πιστεύω ότι ο λυκίσκος είναι το “σταφύλι” της μπίρας και η διαφοροποίηση των προϊόντων μας στηρίζεται στη χρήση μοναδικών ποικιλιών λυκίσκου από όλο τον κόσμο. Όραμά μας είναι να γίνουμε η ελληνική μικροζυθοποιία που στη συνείδηση του καταναλωτή, θα είναι συνώνυμη της γαστρονομικής απόλαυσης και με προϊόντα-σημεία αναφοράς για τη διαφοροποιημένη ελληνική μπίρα».
Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι και ο αριθμός της δημιουργίας. Κάθε τύπος μπίρας της ευβοϊκής μικροζυθοποιίας φέρει το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας, καλύπτοντας τις επτά μέρες της εβδομάδας. Η Μικροζυθοποιία Septem παράγει επτά εμπορικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, καθώς και αρκετές εποχιακές one-off μπίρες, οι οποίες διανέμονται σε σούπερ μάρκετ και στην κρύα αγορά. Σύμφωνα πάντα με τον Σοφοκλή Παναγιώτου «οι πωλήσεις της μικροζυθοποιίας κινούνται ανοδικά, ενώ τα προϊόντα της Septem τα τελευταία χρόνια έχουν αποσπάσει περισσότερα από 30 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, γεγονός που έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αναγνωρισιμότητά τους στο εξωτερικό». Οι εξαγωγές αποτελούν το 23% του τζίρου της πρότυπης μικροζυθοποιίας, ενώ ο στόχος για την επόμενη τριετία είναι να προσεγγίσουν το 50% του τζίρου. Τα προϊόντα εξάγονται ήδη σε 12 χώρες και οι σημαντικότερες αγορές είναι η Αμερική, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος και Γερμανία.
Η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα σήμερα. Στη χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 35 μικροζυθοποιίες. Το νούμερο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με τον αριθμό των μικροζυθοποιίων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο 2.000 μικροζυθοποιίες, Γερμανία περίπου 1.300, Ιταλία περίπου 1.200). Οι craft μπίρες μικρής παραγωγής στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς, ποσοστό πολύ χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι σε άλλες χώρες το κυμαίνεται από 5 έως 12%. «Η μικροζυθοποιία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Μπορεί να ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι περιορισμένη, ωστόσο ο Έλληνας και ο ξένος τουρίστας ψάχνει τα διαφοροποιημένα τοπικά προϊόντα, αναγνωρίζει την ποιότητά τους και τα επιλέγει» εξηγεί ο κ. Παναγιώτου χωρίς να παραλείψει να εστιάσει στην ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας μπίρας στην Ελλάδα, διαδικασία στην οποία πιστεύει πως η μικροζυθοποιία μπορεί να συμβάλει σημαντικά.
COVER PHOTO: Nicola Radisis | beerbartender.gr