Αρχική Διατροφή Doctor Food Ποια τρόφιμα θέλουν ψυγείο και πότε

Ποια τρόφιμα θέλουν ψυγείο και πότε

0
Ποια τρόφιμα θέλουν ψυγείο και πότε

Η τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο μοιάζει η πιο γρήγορη και εύκολη επιλογή μετά τα ψώνια του καλοκαιριού, αλλά δεν είναι πάντοτε η πιο σωστή.

Η τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο μοιάζει η πιο γρήγορη και εύκολη επιλογή μετά τα ψώνια του καλοκαιριού, αλλά δεν είναι πάντοτε η πιο σωστή.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Παραδόξως, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα να μένουν εκτός ψυγείου έως ότου ωριμάσουν, ενώ όλα τα ζωικής προελεύσεως νωπά τρόφιμα πρέπει αμέσως να μπαίνουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να μην χαλάσουν.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη εξηγεί τι άλλο θέλει ψυγείο και πότε.

Ψωμί: Η αποθήκευση στην ψωμιέρα είναι ιδανική μόνο εάν πρόκειται να καταναλωθεί εντός μίας-δύο ημερών, διότι μπαγιατεύει γρήγορα και, αν έχει υγρασία, θα αναπτύξει μούχλα. Ειδάλλως, καλύτερα είναι να το βάλετε στην κατάψυξη, διότι στο ψυγείο θα ξεραθεί. Αν οπωσδήποτε θέλετε να το βάλετε στο ψυγείο, να ξέρετε ότι το πολύσπορο αποξηραίνεται πιο δύσκολα απ’ ό,τι το άσπρο και το ολικής.

Ντομάτες: Για να ωριμάσουν πρέπει να μείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, πρέπει να καταναλωθούν αμέσως, ειδάλλως βάλτε τες για πολύ λίγες μέρες στο ψυγείο. Εναλλακτικά, κάντε τες πολτό ή κομματάκια και καταψύξτε τες, για χρήση στο μαγείρεμα.

Αγγούρια: Κανονικά δεν χρειάζονται ψυγείο αλλά αν τα βάλετε, να τα καταναλώσετε μέσα σε τρεις μέρες. Αν κόψετε ένα κομμάτι από το αγγούρι, τυλίξτε σφικτά με πλαστική μεμβράνη το περίσσευμα (δεν πρέπει να μείνει καθόλου αέρας), βάλτε το σε αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα και τοποθετήστε το ψηλά στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Καρπούζι και πεπόνι: Το ολόκληρο καρπούζι αντέχει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και διατηρεί καλύτερα την θρεπτική αξία του.Μόλις το κόψετε, όμως, πρέπει αμέσως να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη και να καταναλωθεί εντός 3 ημερών. Το πεπόνι μπορεί να μείνει ολόκληρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως ότου ωριμάσει (θα είναι μαλακό το σημείο δίπλα στον κόμπο του) αλλά μετά θέλει ψυγείο και να καταναλωθεί εντός πέντε ημερών – ή συντομότερα αν το κόψετε.

Μέλι: Το μέλι δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο γιατί κρυσταλλώνει και δεν χαλάει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν όμως υπάρχει λόγος (π.χ. μυρμήγκια), μπορεί κάλλιστα να αποθηκευτεί στο ψυγείο, διότι το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο, απλώς έχει αλλάξει η υφή του.

Σκόρδα και κρεμμύδια: Αυτά είναι καλύτερα σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον εκτός ψυγείου, αλλά μόνο όσο εξακολουθούν να διαθέτουν τις αποξηραμένες φλούδες τους. Αν θέλετε να αντέξουν για καιρό, ψιλοκόψτε τα και βάλτε σε καλά σφραγισμένα δοχεία ή πλαστικά σακουλάκια (λόγω μυρωδιάς) στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα.

Λάδια: Η τοποθέτησή τους στο ψυγείο, αν και ασυνήθιστη, μπορεί να τα εμποδίσει να γίνουν ταγγά και να παρατείνει την διάρκεια ζωής τους. Εκτός ψυγείου, ιδιαίτερη προφύλαξη θέλει το ελαιόλαδο: δεν πρέπει να εκτίθεται καθόλου στο φως, διότι μειώνεται η αντιοξειδωτική δραστηριότητα των συστατικών του. Καλύτερα να το φυλάτε σε κλειστό ντουλάπι.

Αλείμματα: Τα αλείμματα (π.χ. μουστάρδα, κέτσαπ, μαρμελάδες, φυστικοβούτυρο, αλείμματα σοκολάτας) κατά κανόνα αναγράφουν στις συσκευασίες τους αν και πότε πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, και αν τηρήσετε αυτές τις οδηγίες δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα έβλαπτε όμως να βάζετε στο ψυγείο όσα έχουν πολλή ζάχαρη (π.χ. μαρμελάδες, αλείμματα σοκολάτας) διότι τα προϊόντα αυτά έχουν την τάση να αναπτύσσουν μούχλα με τον καιρό.

Ροδάκινα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα: Αφήστε τα να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάλτε τα στο ψυγείο σε σακούλες, δίχως να τα πλύνετε. Τα ώριμα δαμάσκηνα και τα κίτρινα ροδάκινα θα αντέξουν στο ψυγείο 3-5 μέρες, αλλά τα νεκταρίνια και τα λευκά ροδάκινα λιγότερο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.