Αρχική Ιστορίες Food Stories «Πάρτι ελληνοποιήσεων» με τη φέτα – Γιατί χάνει αγορές το κορυφαίο ελληνικό τυρί

«Πάρτι ελληνοποιήσεων» με τη φέτα – Γιατί χάνει αγορές το κορυφαίο ελληνικό τυρί

0
«Πάρτι ελληνοποιήσεων» με τη φέτα – Γιατί χάνει αγορές το κορυφαίο ελληνικό τυρί

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΠ ΣΚΗΝΗ | Τι είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι άλλοι ομιλητές στην ημερίδα με τίτλο: «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΠ ΣΚΗΝΗ | Τι είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι άλλοι ομιλητές στην ημερίδα με τίτλο: «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν»

«Προμετωπίδα» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων χαρακτήρισε τη φέτα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πιστοποίηση που κατάφερε να λάβει ως ΠΟΠ δεν είναι αρκετή και είναι μόνο τυπική, αφού στην πράξη παρουσιάζει προβλήματα και δεν εφαρμόζεται, κυρίως λόγω των απομιμήσεων». 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Κι εμείς, οι ίδιοι, υπονομεύουμε τη φέτα» 

Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο: «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν», που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia, η κ. Τελιγιορίδου επισήμανε ότι η ελληνική αιγοπροβατοτροφία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά «φέρνοντας εισροή εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ», λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάμε για το λευκό χρυσό». 

Όμως, όπως τόνισε «εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε τη φέτα, στην οποία η χώρα μας έχει παράδοση από την αρχαιότητα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να την πάμε μακριά» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη «να μειωθούν φαινόμενα παρατυπιών και ελληνοποιήσεων γάλακτος, τα οποία εξαπατούν τους καταναλωτές και υπονομεύουν το προϊόν. Πρέπει να προστατέψουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του προϊόντος μας». 

«Πρέπει να μπει τέλος στο “πάρτι των ελληνοποιήσεων”», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τελιδιορίδου και πρόσθεσε «η φέτα χάνει έδαφος στη διεθνή αγορά όχι μόνο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από λευκά τυριά που “πλασάρονται” ως φέτα, αλλά και λόγω των κακών πρακτικών κάποιων Ελλήνων παραγωγών». 

Μεταξύ άλλων, η ίδια αναγνώρισε εκ νέου το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. 

Τονίζεται ότι βάσει των στοιχείων του 2017, η Ελλάδα παράγει 119.000 τόνους φέτας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% (+4% έναντι του 2016) και καλύπτοντας έτσι το 10% της ζήτησης στην ΕΕ, που εκτιμάται σε 500.000 τόνους ετησίως. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις εξαγωγές φέτας, τα έσοδα για την Ελλάδα ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, με επιπλέον 50.000 άτομα να απασχολούνται σε επιχειρήσεις προϊόντων σίτισης. Επισημαίνεται δε ότι η φέτα αποτελεί το κορυφαίο εξαγώγιμο ελληνικό τυρί και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση της λίστας των 200 τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής.

Φωτεινή Αραμπατζή: ελλιπείς έλεγχοι στην αγορά γάλακτος 

Κατά την ημερίδα, η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, μίλησε για τους ελλιπείς ελέγχους στην αγορά γάλακτος, κρούοντας δε και τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των μικρών εκμεταλλεύσεων. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σχέδιο για τη σωτηρία του κλάδου.

Σπύρος Μάμαλης: να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον 

Την ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά και να εμπλακεί πιο ενεργά με την παραγωγική διαδικασία το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπύρος Μάμαλης. 

Χρήστος Αποστολόπουλος: πρέπει να αυξηθεί η αξία του προϊόντος 

«Μόνο η αύξηση των κερδών θα προστατεύσει την ελληνικότητα της Φέτας και το μόνο που μπορεί να αυξήσει τα κέρδη, είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος», τόνισε ο πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος. «Oι καταναλωτές, ξένοι αλλά και πολλοί Έλληνες, δεν γνωρίζουν την αξία της φέτας και αυτός είναι ο βασικός λόγος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προϊόν», υπογράμμισε. 

Εμ. Ανυφαντάκης: να ονοματιστούν τα λευκά τυριά 

«Ακόμη και να θέλαμε να καλύψουμε τη ζήτηση για λευκά τυριά άλμης, δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις αγορές, αλλά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προτείνει ονομασίες για αυτά τα λευκά τυριά», επισήμανε από την πλευρά του ο ομότιμος καθ. Εμ. Ανυφαντάκης και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «άδικες» για τη φέτα τις συμφωνίες της ΕΕ με Καναδά και Νότια Αφρική. 

«Feta PDO. Let’s get real!» 

Κατά την ομιλία της η γενική διευθύντρια διασφάλισης ποιότητας αγροτικών προϊόντων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Βιργινία Φυντανή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του οργανισμού με την εταιρεία Novacert, για την υλοποίηση τριετούς κοινοτικού προγράμματος, με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!» και προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά στην προώθηση της φέτας ΠΟΠ στις αγορές των Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, ΗΠΑ και του Καναδά. 

«Στόχο για αύξηση των εξαγωγών φέτας ΠΟΠ κατά 48% στην ΕΕ και κατά 81% στις αγορές των ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και για αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού-στόχου κατά 20% στην ΕΕ και 30% σε ΗΠΑ-Καναδά», έθεσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Novacert, Δημήτρης Ταμπαρόπουλος. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, επισήμανε ότι το 2017 η αξία των εξαγωγών φέτας σε 72 χώρες, ανήλθε στο ποσό άνω των 350 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι ο ΣΕΚ «την τελευταία 8ετία προσπαθεί για τη δημιουργία ενιαίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ». 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com