TV COOKING | Reality υπάρχουν πολλά. Εκείνο όμως που κάνει το MasterChef να ξεχωρίζει, είναι η μαγειρική. Θα κρατηθεί η ισορροπία;
TV COOKING | Reality υπάρχουν πολλά. Εκείνο όμως που κάνει το MasterChef να ξεχωρίζει, είναι η μαγειρική. Θα κρατηθεί η ισορροπία;
To MasterChef 4 είναι το talk of the town των ημερών, τουλάχιστον για το τηλεοπτικό κοινό και τον κόσμο του twitter. Ο μαγειρικός διαγωνισμός «χτυπάει» υψηλότατα νούμερα τηλεθέασης που έχουν προκαλέσει κύμα ευφορίας στο Star. «Κοντράρει» στα ίσα τις Άγριες Μέλισσες του ΑΝΤ1, τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία αυτής της σεζόν, και αποτελεί το βασικό μοχλό για να φτάσει το Star την κορυφή.
Είναι ενδεικτικές οι τηλεθεάσεις της περασμένης Τετάρτης:
Δυναμικό κοινό MasterChef 38,2%, Άγριες Μέλισσες 29,1%
Γενικό σύνολο Άγριες Μέλισσες 32,6%, MasterChef 27,7%
Υπενθυμίζεται ότι το δυναμικό κοινό είναι αυτό που κατεξοχήν ενδιαφέρει τις διαφημιστικές εταιρίες. Ίσως εξίσου σημαντικό είναι ότι το MasterChef συζητιέται πολύ στα social media. Το hastag #MasterChefGr κυριαρχεί στο ελληνικό Twitter.
Οι κριτές
Ασφαλώς μεγάλο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στους τρεις κριτές. Οι Πάνος Ιωαννίδης, Σωτήρης Κοντιζάς και Λεωνίδας Κουστόπουλος έχουν αποδειχτεί… MaserChef στην επικοινωνία. Πολύ ευχάριστοι, πνευματώδεις, αυτοσαρκαστικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι, έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κοινού. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι έχουν αποφύγει τον πειρασμό να υιοθετήσουν ένα ορισμένο (πολύ ενοχλητικό) αφ’ υψηλού ύφος που έχουν κάποιοι πετυχημένοι σεφ απέναντι στους νέους.
Οι ανθρώπινες ιστορίες
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά την τηλεόραση υποστηρίζουν στο ICookGreek ότι η επιτυχία του MasterChef 4 οφείλεται επίσης στο καλό casting των διαγωνιζόμενων, καθώς και στη στροφή της παραγωγής σε μια πιο… reality κατεύθυνση. Όσοι άλλωστε παρακολούθησαν τα πρώτα επεισόδια βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλές ανθρώπινες ιστορίες -κάποιες από αυτές ήταν πολύ συγκινητικές. Μόνο ως θετικό μπορεί να λογιστεί ασφαλώς πως παραγωγή και κριτές δεν παραβίασαν τη δεοντολογία, εκβιάζοντας καταστάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι το MasterChef έστειλε σαφή μηνύματα ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό. Γενικά οι ιστορίες που ακούσαμε διακατέχονται από το πνεύμα «ακόμα και αν “πέσεις” στη ζωή, μπορείς να “σηκωθείς». Είναι κάτι που οι περισσότεροι έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε μια εποχή απαισιοδοξίας.
Ο κίνδυνος
Ωστόσο, η στροφή προς το reality επικρίθηκε από ένα κομμάτι του κοινού και οι επικρίσεις αυτές αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ορισμένων χρηστών των social media. Οι συγκεκριμένοι χρήστες βρίσκουν ότι οι ανθρώπινες συγκινητικές ιστορίες καταλαμβάνουν υπερβολικά πολύ χώρο στο MasterChef 4, με αποτέλεσμα η μαγειρική να περνάει σε δεύτερο πλάνο. Αυτό φαίνεται να υπονοεί και ο Λευτέρης Λαζάρου, κριτής στο πρώτο MasterChef, οποίος δήλωσε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ: «Το πρώτο MasterChef ήταν διαγωνισμός μαγειρικής, αυτό που γυρίζεται τώρα είναι κάτι τελείως διαφορετικό και έξω από αυτό που είχαμε κάνει εμείς. Δεν ξέρω αν αυτό που γυρίζεται σήμερα είναι διαγωνισμός μαγειρικής ή κάτι άλλο».
Είναι υπερβολικές οι κριτικές; Ενδεχομένως, αλλά η εξέλιξη είναι αυτή που θα δείξει. Εντούτοις, καταγράφουν έναν πραγματικό κίνδυνο για την εκπομπή. Reality υπάρχουν πολλά. Εκείνο όμως που κάνει το MasterChef να ξεχωρίζει, είναι η μαγειρική. Οι διαγωνιζόμενοι δεν κρίνονται για τον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά τους, αλλά για τις μαγειρικές ικανότητές τους και τα πιάτα τους. Επιπλέον, μέσα από το MasterChef δίνεται ώθηση στις καλές πρακτικές στην κουζίνα, οι θεατές εμπνέονται και βελτιώνουν … γευστικά την καθημερινότητά τους. Υπάρχει κόσμος -και νέος κόσμος- που βλέπει το MasterChef κατά κύριο λόγο γιατί του αρέσει η μαγειρική. Καλές λοιπόν οι ανθρώπινες ιστορίες, αλλά η μαγειρική πρέπει να μείνει σε πρώτο πλάνο.