Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Μαλαγουζιά – Η άνοιξη μέσα της

Μαλαγουζιά – Η άνοιξη μέσα της

0
Μαλαγουζιά – Η άνοιξη μέσα της

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Τι κι αν δεν είναι ξακουστή στα ξένα, όπως τα διεθνή πλέον Ασύρτικα και Μοσχοφίλερα. Τι κι αν είναι λιγότερο διαδεδομένη από τα Σαββατιανά και τους Ροδίτες. Η Μαλαγουζιά έχει χαράξει δική της πορεία, ταχύτατα ανοδική. Μια ποικιλία που δίνει λευκά κρασιά με χαρακτήρα ξεχωριστό και σπάνιες αρετές.

Λατρεύει τα ελληνικά εδάφη, τόσο που καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, έστω και σε μικρές εκτάσεις. Με την κλασική λευκή οινοποίηση δίνει συνήθως ξηρά, αχνοκίτρινα κρασιά με υπέροχα αρωματική και σύνθετη προσωπικότητα που διακρίνονται από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, γιαρμά, αλλά και εξωτικούς καρπούς όπως μάνγκο, λίτσι κι ανανά, φρέσκα αρωματικά βότανα, λευκά άνθη, πράσινο πιπέρι κι εσπεριδοειδή, κι ακόμη, κάποιες μοσχατίζουσες νότες όπως λουκούμι και τριαντάφυλλο. Πρόκειται για κρασιά με αρκετά καλό σώμα και ικανοποιητικές οξύτητες. Ένα διακριτικό πέρασμα από βαρέλι μπορεί να τους προσδώσει ενδιαφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τα προικίζει και με ανθεκτικότητα στο χρόνο. Τέλος κάποιες προσπάθειες οινοποίησής της σε γλυκό κρασί, έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Για να απολαύσετε σε όλο το μεγαλείο το ταμπεραμέντο της και να γνωρίσετε την αυθεντική πλευρά της, επιλέξτε μονοποικιλιακά κρασιά. Η ποικιλιακή τυπικότητα είναι ζωηρή τόσο στην Μαλαγουζιά της Τέχνης Οίνου και του Τετράμυθου, όσο και στου Γεροβασιλείου και στης Κλαούντιας Παπαγιάννη, όλα τους κρασιά μεγάλης κλάσης. Πιο ξεχωριστές προσεγγίσεις, με ταυτότητα και μοναδική προσωπικότητα, είναι εκείνες του κτήματος Άλφα, του Παπαϊωάννου και του Συμεωνίδη. Η Μαλαγουζιά του Αρβανιτίδη και του Αβαντίς παρουσιάζονται με ιδιάζουσα, γοητευτική πολυπλοκότητα, ενώ εκείνη του Αντωνόπουλου είναι μια πιο straight επιλογή γεμάτη μεταλλικότητα και νεύρο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την επίδραση του βαρελιού επάνω της, προτείνουμε τη Μαλαγουζιά Δρυός του Χατζημιχάλη. Επόμενο βήμα, να την γευτείτε στα χαρμάνια της. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα βρείτε την συνοινοποίησή της με Viognier στο Thyrsus της Οινογένεσις, αλλά και στον αντισυμβατικό, 12μηνης παλαίωσης Καπνιστό οίνο του Δαλαμάρα, που φτιάχνεται με χαρμάνι της Μαλαγουζιάς και του Ασύρτικου, όπου θα διαπιστώσουμε πως η ποικιλία αυτή δεν αστειεύεται. Ως επίλογος, η Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου του Γεροβασιλείου, αποθεώνει την γλυκιά πλευρά του χαρακτήρα της, κι αν και το Ωμέγα από το Κτήμα Άλφα είναι χαρμάνι με Gewurztraminer, ο αρωματικός πλούτος της Μαλαγουζιάς καθορίζει εδώ το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μαλαγουζιά στο ποτήρι, αρωματικά εδέσματα στο πιάτο. Για την ξηρή εκδοχή της Μαλαγουζιάς επιλέγουμε πιάτα όπως ριζότο, ζυμαρικά, σαλάτες και λαχανικά. Λευκές τυρένιες σάλτσες, άφθονα αρωματικά βότανα, πέστο, σκορδάτες μαγεριές, πράσινα λαχανικά όπως σπαράγγια, χόρτα, πράσινες πιπεριές, κολοκυθάκια, αλλά και λαδερά όπως αρακάς, γεμιστά και τουρλού, είναι κάποια από τα πιάτα που της έρχονται γάντι. Αν διαλέξουμε κρασί περασμένο από βαρέλι τότε έχουν ενδιαφέρον οι συνδυασμοί ακόμα και με κρεατικά όπως αρνάκι φρικασέ, κοτόπουλο λεμονάτο και ελαφριά, καπνιστά αλλαντικά όπως προσούτο και χαμόν ή επίσης και λιπαρά ψάρια όπως πέστροφα καπνιστή. Σε περίπτωση που θέλουμε να σερβίρουμε την γλυκιά εκδοχή της, τότε επιλέγουμε επιδόρπιο όχι υπερβολικά γλυκό, που καλό είναι να βασίζεται στα φρέσκα φρούτα ή στις ελαφριές κομπόστες, π.χ. τάρτα με φρέσκες φράουλες, μπαβαρουάζ με πορτοκάλι, παγωτό βανίλια με κομπόστα ανανά, γλυκά αμυγδάλου ή με λευκή σοκολάτα, κ.α.

ΠΗΓΗ: Το άρθρο της Νικολέτας είχε πρωτοδημοσιευτεί στο greeceandgrapes.com

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.