FOOD STORIES | Του έλατου, του θυμαριού, των εσπεριδοειδών ή του πεύκου; Των ανθών ή των μελιτωμάτων; Όποιο μέλι κι αν διαλέξει κανείς, κρατάει στα χέρια το χρυσό «φυλαχτό» της φύσης απέναντι στις προκλήσεις του χειμώνα.
Όλη η ζωτικότητα και τα αρώματα της ανοιξιάτικης φύσης σε μια κουταλιά –αυτό είναι το μέλι. Το νέκταρ των ανθών ή των μελιτωμάτων, μαζεμένο υπομονετικά από τις μέλισσες, μετατρέπεται σε ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας και σε υλικό για μικρά, γευστικά όνειρα.
Είναι να απορεί κανείς γιατί καταφεύγουμε στα πολυεπεξεργασμένα energy-bars και energy-drinks όταν η φύση μας προίκισε με το απόλυτο energy food: το μέλι. Αυτή η γλυκιά πηγή άμεσης ενέργειας μετατρέπει τα χειμωνιάτικα ροφήματα σε ισχυρά τονωτικά και γίνεται μια εξαιρετικής θρεπτικής αξίας «μπάρα» συνδυασμένη με σουσάμι και ξηρούς καρπούς –ναι, το παραδοσιακό μας παστέλι.
Ελληνικά μέλια ΠΟΠ
Η Ελλάδα με το ιδιαίτερο κλίμα της και την ποικιλία των εδαφών της βγάζει πολλά ωραία μέλια: θυμαρίσιο, πευκόμελο, καστανόμελο, ελατόμελο, μέλι εσπεριδοειδών και μέλι ερείκης είναι να τα πιο βασικά, ανάλογα την περιοχή. Παρά τον πλούτο και την ποικιλία των ελληνικών μελιών, τα μόνα εγχώρια μέλια που έχουν καταφέρει να αναγνωριστούν ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι το Μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια, το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης και πολύ πρόσφατα το Μέλι Κισσούρι βάσει αιτήματος που είχε καταθέσει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου, με έδρα τα Πηγάδια Καρύστου.
Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια παράγεται στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές της Αρκαδίας, στις περιοχές γύρω απ’ τη Βυτίνα και την Αλωνίσταινα. Δεν είναι μέλι ανθών, αλλά προέρχεται από το μελίτωμα (τη ρητίνη) που συναντάται στο μαύρο έλατο σ’ αυτά τα μέρη. Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο κι η γεύση του πολύ απαλή, βανιλάτη και βουτυρένια. Έχει χαμηλότερη υγρασία και υψηλότερο pΗ από τα άλλα μέλια, γι’ αυτό και δε ζαχαρώνει.
Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης περιέχει τα λεγόμενα τερπενοειδή σε πολλαπλάσιες ποσότητες από όλα τα μέλια στον κόσμο. Τα τερπενοειδή παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία μας, καθώς έχουν αντιμικροβιακές, αντικαρκινές και πολλές άλλες ιδιότητες, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του εργαστηρίου μελισσοκομίας, Ανδρέα Θρασυβούλου, ενός από τους ανθρώπους που εργάστηκε συστηματικά για την αναγνώριση του μελιού της Κρήτης ως ΠΟΠ.
Ερευνητές Πανεπιστημίου Οξφόρδης: Για βήχα και πονόλαιμο, καλύτερο το μέλι
Το Μέλι Κισσούρι, το φθινοπωρινό ερεικόμελο, είναι μέλι ανθέων το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Εrica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή. Από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το πιο ιδιαίτερο είναι ότι διατηρεί τη ρευστή του μορφή για μικρό χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 μέχρι 3 μήνες. Εν συνεχεία κρυσταλλώνεται (λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γλυκόζης), οι δε κρύσταλλοι που σχηματίζονται είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και γίνονται αντιληπτοί κατά την κατανάλωσή του. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το μέλι περιέχει γλυκόζη, φρουκτόζη, ανόργανα άλατα, ένζυμα, αμινοξέα, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο κ.λπ.), βιταμίνες Β6, C, ριβοφλαβίνη. Δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη. Μπορούμε να πάρουμε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του με τον πιο απλό τρόπο: αλείφοντας μιας φρυγανιά ή προσθέτοντάς το στο τσάι.
Μας κάνει καλό!
• Με την έντονη αντιβακτηριδιακή του δράση και συμβολή του στην καταπολέμηση ενός ευρύτατου φάσματος λοιμώξεων
• Με τη θετική του επίδραση στην καταπράυνση του βήχα και του πονόλαιμου
• Με τη συμβολή του στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του στομάχου
• Με τη συνεισφορά του στη μάχη κατά της ατονίας, της κόπωσης και της μυϊκής καταπόνησης
• Με την ευεργετική του δράση στη λειτουργία του καρδιακού συστήματος
• Με την ήπια αγχολυτική του δράση και τις ευεργετικές συνέπειές της κατά της αϋπνίας
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΪ Ή ΤΟΝ ΚΑΦΕ Κέικ με ανθότυρο και μέλι
Υλικά: 240 γρ. ηλιέλαιο • 4 αυγά • 100 γρ. ζάχαρη • 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά) • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή μπράντι • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ • λίγο αλάτι • 500 γρ. μέλι θυμαρίσιο • το ξύσμα 1 πορτοκαλιού • 600 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο • 200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ανάλατα, ψιλοκομμένα • 300 γρ. ανθότυρο ανάλατο • άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σε λεκάνη χτυπάτε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός το λάδι με τα αυγά. Προσθέτετε στο μείγμα την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και κατόπιν το ανθότυρο λιωμένο. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ανακατεύετε και τέλος προσθέτετε το μείγμα αλευριού. Ανακατεύετε για λίγο ακόμα. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ (προαιρετικά) και το κονιάκ ή το μπράντι και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, τα προσθέτετε στο μείγμα αλευριού. Aνακατεύετε καλά για να ενωθούν τα υλικά. Λαδώνετε και αλευρώνετε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ και μοιράζετε μέσα σε αυτές το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C 50΄-60΄. Μόλις ψηθούν τα κέικ, τα βγάζετε από τις φόρμες και τα σερβίρετε σε πιατέλα προτού κρυώσουν. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.