ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ | Το μπανόφι (banoffee), το απόλυτο «μπανανοκαραμελωμένο» μπισκοτογλυκό που λύγισε ακόμη και τη Σιδηρά Κυρία γεννήθηκε στις αρχές του 1970 στο Ηνωμένο Βασίλειο και γρήγορα κατέκτησε τον κόσμο.
Δημοφιλές στην Ελλάδα, στης οποίας τα café και ζαχαροπλαστεία εισέβαλε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και σε όλο τον κόσμο, το μπανόφι (banoffee), όπου κυριαρχεί ο κολασμένος συνδυασμός μπισκότου, μπανάνας και καραμελωμένου ζαχαρούχου γάλακτος, έχει τη μικρή του ιστορία.
Την ιδέα του μπανόφι διεκδικούν οι Nigel Mackenzie (που απεβίωσε τον Ιούλιο του 2015) και Ian Dowding, ιδιοκτήτης και σεφ, αντίστοιχα, του The Hungry Monk στο Ανατολικό Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου, εστιατορίου που λειτουργούσε για πάνω από 40 χρόνια πριν κλείσει το 2012.
Λένε πως πρωτοέφτιαξαν μπανόφι το 1971 τροποποιώντας μια όχι και τόσο «αξιόπιστη» αμερικανική συνταγή, η οποία επίσης περιείχε εκείνο το είδος καραμέλας, που παρασκευαζόταν με το πολύωρο βράσιμο κλειστής κονσέρβας ζαχαρούχου γάλακτος. Οι δημιουργοί του εθιστικού γλυκού υποστηρίζουν πως έκαναν αρκετές δοκιμές πάνω στην αρχική συνταγή, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πορτοκαλιού, μήλου ή μανταρινιού, πριν καταλήξουν τελικά στην προσθήκη της μπανάνας που πρότεινε ο Mackenzie.
Το γλυκό έγινε μπεστ σέλερ από τις πρώτες μέρες του σερβιρίσματός του και μπήκε στο μενού ως «Πίτα του Σενιόρ Μπανόφι» (Signor Banoffi’s pie). Το 1974 το εστιατόριο κυκλοφόρησε και βιβλίο συνταγών με τίτλο «The Deeper Secrets of the Hungry Monk», όπου περιλαμβανόταν και η συνταγή για μπανόφι με το όνομα του μενού.
Σήμερα, το «banoffee» -που προέρχεται από την ένωση των συντμημένων λέξεων banana + toffee- είναι επίσημα αναγνωρισμένη λέξη στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης και χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε προϊόν έχει το άρωμα της μπανάνας όσο και της καραμέλας γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη διάδοση του μπανόφι «έβαλε το χεράκι της» και η εταιρεία Nestlé, προβάλλοντας στα κουτιά με το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα Carnation τη συνταγή του γλυκίσματος.
Το μπανόφι συνοδεύει η φήμη ότι ήταν το αγαπημένο γλυκό της Μάργκαρετ Θάτσερ μια και σύμφωνα με το The Celebrity Cookbook: Kitchen Secrets of the Rich and Famous, στη Σιδηρά Κυρία άρεσε όχι μόνο να το τρώει αλλά και να το φτιάχνει η ίδια στην κουζίνα της.
Αν βρίσκετε την ιδέα της επικάλυψης με σαντιγί πολύ γλυκιά για ένα επιδόρπιο που ήδη περιλαμβάνει καραμέλα γάλακτος δοκιμάστε να επικαλύψετε το μπανόφι με φρέσκο τυρί-κρέμα χτυπημένο με λίγη αχνη. Η ελαφρά υπόξινη γεύση του θα σπάσει την πολλή γλυκύτητα.
Συνταγή για μπανόφι
Υλικά: • 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα • 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ ή digestive • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο • 4 μπανάνες κομμένες κατά μήκος ή ροδέλες σαντιγί και φλούδες σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 1. Για την καραμέλα γάλακτος: Βάζετε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει και τοποθετείτε μέσα τα κουτιά με το ζαχαρούχο, χωρίς να τα ανοίξετε. Τα αφήνετε για περίπου 4 ώρες σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζουν προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται ώστε να είναι πάντα καλυμμένα. 2. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τα μπισκότα, περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά ώσπου να αποκτήσετε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψί, το απλώνετε καλά και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 45’ περίπου μέχρι να σφίξει. 3. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο το βγάζετε από το ψυγείο, αδειάζετε την καραμέλα γάλακτος που έχετε φτιάξει από το ζαχαρούχο γάλα (αν στο μεταξύ έχει σφίξει, το βράζετε για λίγα λεπτά πάλι ώστε να ρευστοποιηθεί) και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. 4. Το σερβίρετε αφού προσθέσετε τις κομμένες μπανάνες και σαντιγί. Μπορείτε ακόμη να περιχύσετε με σιρόπι σκοκολάτας και να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο καρύδι και φλούδες κουβερτούρας.
Tip. Στο εμπόριο βρίσκει πλέον κανείς έτοιμη την καραμέλα αυτή παρακάμπτοντας το πολύωρο βράσιμο.