Στον ορεινό αυτό παραδοσιακό οικισμό φτιάχνεις μόνος σου τον ελληνικό και αυτοσερβίρεσαι λουκουμάκι
Όλα μοιάζουν κανονικά στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού Λάστα της Αρκαδίας. στην Πελοπόννησο. Χαρούμενο, πολύχρωμο, διακοσμημένο φουλ με κάδρα ηρώων και παλιές φωτογραφίες, τις ξύλινες καρέκλες με την ψάθα, τα μικρά κρασοβάρελά του, το τάβλι, την τράπουλα…
Μια αυτοδιαχειριζόμενη γωνιά
Όλα εκτός από το βασικό: σε τούτο το καφενείο δεν υπάρχει ούτε καφετζής ούτε γκαρσόνι ούτε καμιά καλή κυρά σκυμμένη πάνω από τα μπρίκια. Γιατί το καφενείο της Λάστας «ο Άη-Γιώργης» -από την ομώνυμη εκκλησία της πλατείας- είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη γωνιά για τους επισκέπτες του ορεινού χωριού, που συντηρούν οι λιγοστοί κάτοικοι και ο σεβασμός των φιλοξενούμενων στο χώρο.
Εδώ μπορούν οι εκδρομείς -που συνήθως επισκέπτονται τον τόπο σε ημερήσιες εκδρομές από την Τρίπολη ή τη Βυτίνα για την όμορφη διαδρομή και τα περπατήματα στο δάσος- να ξαποστάσουν πίνοντας το καφεδάκι τους και τρώγοντας ένα λουκουμάκι ή ό,τι άλλο υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. Εναπόκειται στην καλή τους θέληση το αν και τι θα αφήσουν για τα υλικά που χρησιμοποίησαν στο αντίστοιχο κουτί ενίσχυσης, όπως και να περιποιηθούν τον χώρο αφήνοντας τον φεύγοντας όπως τον βρήκαν.
Ιστορικός χώρος
Στο οίκημα αυτό λέγεται μάλιστα ότι είχε μείνει ο Ιμπραήμ Πασάς κατά την Επανάσταση του 1821. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λάστα (ή ο Λάστας, όπως επίσης αναφέρεται συχνά), που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, στις πλαγιές του Μαίναλου, αποτελώντας έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας.