Μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακαλύψετε τον όμορφο, ορεινό οικισμό τρώγοντας φρεσκοψημένα κάστανα και πίνοντας ντόπιο τσιπουράκι
Ζεστά κάστανα, ντόπιο τσίπουρο και υπέροχη φύση περιμένουν τους επισκέπτες της Άνω Χώρας. Χτισμένη αμφιθεατρικά -λες, πάνω από τα σύννεφα- στις ελατοσκέπαστες και καστανοσκέπαστες απολήξεις των Βαρδουσίων, στα 1.050 μ. υψόμετρο, φωλιασμένη στην πλαγιά του Κόρακα, αποτελεί έναν από τους πλέον ορεινούς οικισμούς της Αιτωλοακαρνανίας.
Θεωρείται το πλέον «τουριστικό» από τα μοναχικά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Η αλήθεια είναι πως τόσο ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών της όσο και ο αριθμός των επισκεπτών της (τα Παρασκευοσαββατοκύριακα) είναι πολύ μεγαλύτεροι από όσους υποθέτει κανείς για έναν τόπο του οποίου οι μόνιμοι κάτοικο μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι γνωρίζουν ωστόσο και τιμούν οι Έλληνες λάτρεις του βουνού, που το επισκέπτονται σταθερά το χειμώνα εκτιμώντας το γεγονός ότι παραμένει αλώβητο από «αναπτυξιακές υπερβολές» και διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα φωλιασμένη. Πετρόχτιστα σπίτια με κεραμίδι, περιποιημένες αυλές και πλακόστρωτα δρομάκια δίνουν τον τόνο στον τόπο και την κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Διαβάστε περισσότερα για την Άνω Χώρα εδώ
Κάστανο και τσίπουρο, ψηφίδες στο μωσαϊκό της τοπικής παράδοσης
Η ετήσια Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, που πραγματοποιείται από το 1999, τιμάει τη μακρά παράδοση της φθινοπωρινής περιόδου που για τους ορεσίβιους αγρότες σήμαινε, μεταξύ άλλων, συγκομιδή των κάστανων και το άνοιγμα των καζανιών του τσίπουρου. Φέτος οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου και θα γευτούν κάστανα φρεσκοψημένα από τις φουφούδες που θα έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία του χωριού -συνοδεία πάντα παραδοσιακής μουσικής.
Tip. Λίγο πιο πέρα από την κεντρική πλατεία του χωριού στέκει το λεωφορείο-αντίκα του 1940. Έμεινε στην ιστορία για το …μούγκρισμά του, καθώς αγκομαχούσε να ανέβει το φιδίσιο δρόμο, αλλά και γιατί ήταν το πρώτο αστικό λεωφορείο που ρίχτηκε στη γραμμή Ναυπάκτου – Άνω Χώρας. Τον έλεγαν «Καρνάβαλο» και έκανε την τελευταία διαδρομή του στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τώρα γερνάει περήφανος και αξιοπρεπής στην Άνω Χώρα αφιερωμένος σταθερά σ’ αυτούς που φεύγουν και σ’ αυτούς που έρχονται.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.