
Λιμνοθαλασσινοί μεζέδες περιωπής, επικό αυγοτάραχο, φρεσκοπαστωμένοι κέφαλοι, πετάλια-μούρλια, χέλια ψητά απρόσμενης νοστιμιάς και ένα τοπικό ούζο με ιστορία άνω των 100 ετών που «τα σπάει». Μερικοί τόποι είναι πραγματικοί γαστρονομικοί προορισμοί, απλώς δεν το φωνάζουν.
Αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, πολύ πιθανό να μην έχεις αντιληφθεί τι εκπληκτικές εικόνες γεννά το τοπίο της κάθε αυγή και κάθε δειλινό, τι ιδιαίτερες αλιευτικές παραδόσεις κρύβει, αλλά και πόσο αξιόλογος είναι ο γαστρονομικός της πλούτος. Είσαι τυχερός, από μια άποψη, καθώς όλη αυτή η οπτική και γευστική πανδαισία σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Τα καλύτερα έρχονται, όπως συνηθίζουμε να λέμε, και σ’ αυτή την περίπτωση αρκεί να πας μια βόλτα ως το Μεσολόγγι για να τα συναντήσεις. Όσο για το πού θα φας και τι θα πεις, ακολουθούν τα πλέον βασικά spots.

Μπες στο κλίμα της τοπικής γαστρονομίας με μια βαρκάδα στα χνάρια των ψαράδων
Οι πλέον ξεχωριστές γεύσεις του Μεσολογγίου είναι άρρηκτα δεμένες με τη ζωή της Λιμνοθάλασσας και τους τρόπους ψαρέματος που αναπτύχθηκαν σε τούτα τα αβαθή νερά, τα πλούσια σε τσιπούρες, γοβιούς, χέλια, αρκετά είδη κέφαλου, γαριδάκια μικρά, αλλά πλέον και σε ξενικά μπλε καβούρια. Ο πιο απολαυστικός τρόπος να μυηθείς στην κουλτούρα τούτου του ιδιαίτερου ψαρότοπου, είναι με μια πρωινή ή απογευματινή βαρκάδα στα χνάρια των ψαράδων και τη γαλήνια μαγεία των νερών. Θα μάθεις για τα διβάρια (τα φυσικά «ιχθυοτροφεία»), τα σταφνοκάρια (εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς) και τις πελάδες πλέοντας απαλά με πριάρια και γαΐτες (βαρκούλες χωρίς καρίνα, ικανές να διασχίζουν ρηχά νερά) με την Ομάδα Messolonghi by Locals -ό,τι καλύτερο μπορεί να σου προκύψει σε οργανωμένο, βιωματικό τουρισμό.

Πρόκειται για ομάδα ντόπιων διαφορετικών ειδικοτήτων με πολλή όρεξη και με ουσιαστική αγάπη για τον τόπο τους, το φυσικό τοπίο του, την ιστορία του και τον πολιτισμό του, που εκπροσωπούν την πιο ανοιχτόκαρδη και traveler-friendly τάση στο ταξίδι εμπειρίας. Σε ό,τι αφορά το γαστρονομικό πεδίο, μαζί τους μπορείς μετά τη βαρκάδα να λάβεις μέρος και σε πάστωμα ψαριών, αλλά και να πιεις ένα ουζάκι με εκλεκτά τοπικά πιάτα στην πελάδα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αναγέννηση. Ωστόσο οι δράσεις του Messolonghi by Locals δεν εξαντλούνται εκεί, όπως μπορείς να διαπιστώσεις πατώντας εδώ
Info: Experience Messolonghi By Locals: Αθ. Ραζηκότσικα 9, Μεσολόγγι, Τ 2631306733



Ψαροταβέρνες στο Μεσολόγγι – Πού θα φας αυγοτάραχο, φρεσκοπαστωμένα ψάρια, πετάλια και χέλια ψητά
Οι περισσότερες ψαροταβέρνες του Μεσολογγίου σερβίρουν -ευτυχώς- τα καλά του τόπου τους. Το μέρος είναι παράδεισος του θαλασσινού μεζέ που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι φαν των ελληνικών λευκών αποσταγμάτων. Εκτός από το περίφημο αυγοτάραχο, που με μια μπουκίστα γεμίζει το στόμα σου θάλασσα, δοκίμασε παστό κέφαλο (φρέσκο το ψάρι, μπαίνει σε αλάτι για λίγες ώρες, στη συνέχεια καθαρίζεται, φιλετάρεται και σερβίρεται ωμό με ελαιόλαδο και λεμόνι), ένα αχτύπητο μεζεκλίκι. Βαθιάς νοστιμιάς και το πετάλι (το φρέσκο ψάρι ανοίγεται στη μέση χωρίς να αποκοπούν τα δύο μέρη του, αλατίζεται, αφήνεται για λίγο στη σκιά και ψήνεται στα κάρβουνα) που κρατάει τη θαλασσινή υγρασία του, αλλά και το ψητό χέλι, μια γευστική αποκάλυψη, που σερβίρεται ολόκληρο, κομμένο σε κομμάτια.

Η Ψαροταβέρνα «Δημητρούκας», βγάζει τραπέζια έξω σε καίριο πόστο στην καρδιά του Μεσολογγίου σε σταυροδρόμι πεζοδρόμων. Είναι τέλεια επιλογή για φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και χάζι στην περαντζάδα των στενών, όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης. Λειτουργεί από το 1975 και συγκαταλέγεται στα αγαπημένα ψαροφαγικά (και όχι μόνο) στέκια των Μεσολογγιτών. Εδώ θα γευτείς τις τοπικές γεύσεις στην πιο φρέσκια εκδοχή τους.
Info: Ψαροταβέρνα Δημητρούκας | Αθ. Ραζηκότσικα 11, Μεσολόγγι, Τ 2631 023237
Εξίσου συμπαθητική δυο βήματα πιο πέρα από τον «Δημητρούκα» -κι αυτή με τα τραπέζια της απλωμένα στον πλακόστρωτο πεζόδρομο- η Ψαροταβέρνα «Στην Αγορά», κλασική επιλογή των ντόπιων καλοφαγάδων, σερβίρει φρεσκότατο ψάρι, άπαιχτη σκορδαλιά και όλες τις νοστιμιές της Λιμνοθάλασσας.
Info: Ψαροταβέρνα «Στην Αγορά», Αθ. Ραζηκότσικα7, 2631051580
Αν σε ενδιαφέρει κυρίως να βλέπεις θαλασσινό τοπίο και βαρκούλες αραγμένες, τότε η Ψαροβέρνα Τουρλίδα είναι μάλλον μονόδρομος. Μαζικό εστιατόριο με πολλά τραπέζια μεν, άφθονες θαλασσινές γεύσεις δε. Το προτιμούν αρκετοί επισκέπτες για την ωραία θέα των μπροστινών τραπεζιών.
Info: Τουρλίδα, Μεσολόγγι, Τ 26310 25360
Πολύ ωραία, φρεσκότατα και καλοψημένα ψάρια και μαγειρευτά τρως και στην οικογενειακή ταβέρνα Μονόματος που βρίσκεται τρυπωμένη σε στενάκι του γειτονικού Αιτωλικού. Ευγενέστατοι και με το χαμόγελο οι ιδιοκτήτες σερβίρουν πιάτα από πρώτης τάξης υλικά σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Info: Μονόματος | Βασ. Παύλου, Αιτωλικό, Τ 2632022763


Στάση στου Τρικενέ – Το αγαπημένο ούζο των Μεσολογγιτών θα γίνει και δικό σου
Ιδανικός συνοδός των λιχουδιών της Λιμνοθάλασσας είναι το τοπικό ούζο «Τρικενέ», απόσταγμα με παράδοση από το 1901, όταν μπήκε η πρώτη καζανιά. Η ιστορική, οικογενειακή ποτοποιία της οδού Μακρή στέκει περήφανη μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο, από τότε που γύρω της έσφυζε η ζωή της παλιά ψαραγοράς. Με το που μπαίνεις στον υπέροχα φρεσκαρισμένο χώρο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και το παρελθόν του, σε παίρνει τέτοια μεθυστική μυρωδιά από τους γλυκάνισους και τα μάραθα, που δεν βλέπεις την ώρα να δοκιμάσεις το απόσταγμα. Ένα ούζο πραγματικά καλό και ευκολόπιοτο, με 39% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το γευτήκαμε πάνω στον ιστορικό μαρμάρινο πάγκο, που φέρει ακόμα τα σημάδια από τα ποτήρια των παλαιότερων γενιών. Εδώ έσμιγαν σε κοινές παρέες δικηγόροι και ψαράδες, έμποροι και μεροκαματιάρηδες μέχρι τη δεκαετία του 1970. Η ποτοποιία, στα χέρια πλέον της δεύτερης και τρίτης γενιάς, ανανεώνεται συνεχώς και σύντομα λανσάρει νέα ετικέτα, ενώ σκαρώνει και μικρές γευσιγνωσίες. Βγάζουν και παραδοσιακά λικέρ, όπως εκείνο το ωραιότατο με τη μαστίχα.
Info: Ποτοποιία Τρικενέ, Μακρή 12, Μεσολόγγι, Τ 2631022270
Στάση για καφεδάκι, γρήγορο ουζάκι ή ποτό – Δυο υπέροχα παραδοσιακά καφενεία
Περπατώντας στα πεζοδρομημένα στενάκια του ιστορικού κέντρου του Μεσολογγίου, συναντάς δυο ωραία, παραδοσιακά καφενεία με τη χάρη και το στυλιστικό ύφος αλλοτινών εποχών. Κια τα δυο σερβίρουν εκτός από καφέ, ουζάκι με basic μεζέ, μπίρες ή ποτά.
Το ένα είναι η «Κυραουλία». Έτσι φώναζαν οι Μεσολογγίτες την κυρία Ιουλία, γιαγιά του Βαγγέλη, που έφτιαξε το όμορφο αυτό στέκι. Στεγάζεται σε νεοκλασικό, από τα πιο παλιά της πόλης. Πραγματικό κόσμημα τα ξύλινα τραπέζι με το μάρμαρο που περιέσωσε από κλείσιμο παλιού, πατρινού καφενείου. Μεσολογγίτικα κειμήλια και παλιά αντικείμενα ομορφαίνουν τον εσωτερικό χώρο, που λειτουργεί και ως μπαράκι τις νύχτες, ενώ κάνει συχνά πάρτι και λάιβ. Σερβίρει και έξω.
Καφενείο Κυραουλία | Αθ. Ραζηκότσικα 7, Μεσολόγγι, Τ. 2631056752
Το δεύτερο είναι το καφενείο του Μαλαβέτα με το πάτωμα-σκακιέρα -στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αυτό. Γωνιακό με τραπεζάκια μέσα-έξω, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει περάσει στα χέρια του Ελπιδοφόρου, που αποφάσισε να αξιοποιήσει το οίκημα, το οποίο λειτουργούσε ο παππούς του από το 1932 ως σημείο συνάντησης και φαγητού των ψαράδων της παλιάς ψαραγοράς.
Καφενείο Μαλαβέτας | Λόρδου Βύρωνος 35, Μεσολόγγι, Τ. 2631022831
Στάση για πρωινό στο χέρι – Πίτες και ζυμωτά στον υπεραινώβιο ξυλόφουρνο
Στον ξυλόφουρνο της κυρίας Αντωνίας -που δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί για πάνω από έναν αιώνα- («ούτε στην Κατοχή δεν σταμάτησε», λέει η ίδια) δεν ξέρεις ποια από τις χειροποίητες πίτες της με το σπιτίσιο φύλλο να πρωτοδιαλέξεις. Ό,τι και αν καταλήξεις τελικά να πάρεις, χορτόπιτες, τυρόπιτες, μακαρονόπιτες, βάλε οπωσδήποτε και μια αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα στο σακουλάκι σου. Τριάντα χρόνια ζυμώνει και φουρνίζει ψωμί, κουλουράκια και γλυκά ταψιού, όπως το τοπικό «ριβανί» στον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Ξεκινά από τις 3.00 τα ξημερώματα για να είναι έτοιμη στις 7.00-7.30 το πρωί που θα μπουν οι πρώτοι πελάτες αδημονούντες να γευτούν για τις νοστιμιές της.
Info: Ο Φούρνος της Αντωνίας | Ελεύθερων Πολιορκημένων 40, Μεσολόγγι, 2631500577

Στάση για γλυκό – «Παστιτσάκι», γαλακτομπούρεκο και new age δημιουργίες στου Λύρου
Απέναντι από τον περίφημο Κήπο των Ηρώων θα βρεις το ζαχαροπλαστείο του Νίκου Λύρου. Μεγαλωμένος σε οικογένεια ζαχαροπλαστών (μαμά-μπαμπάς ζαχαροπλάστες), ο Νίκος μόνο περίεργο δεν είναι που έγινε ζαχαροπλάστης. Περίεργο είναι που έγινε και παθιασμένος συλλέκτης, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Αθήνα τόσο ο ίδιος όσο και η αδερφή του και σήμερα συνεχίζουν τη γλυκιά τους τέχνη στα πάτρια εδάφη. Σπεσιαλιτέ του μεγάλου ζαχαροπλαστείου, το γλυκό «παστιτσάκι», ένα βουτυρένιο ταρτάκι με γέμιση από αμύγδαλο και ζάχαρη, το γαλακτομπούρεκο με πρόβειο γάλα της περιοχής, το παραδοσιακό ραβανί και οι ονειρεμένες αμυγδαλόπιτες και καρυδόπιτες. «Ξεπουλάνε» πάντως και τα πιο μοντέρνα γλυκά του, όπως η μους γιαούρτι με φραγκοστάφυλο και η μηλόπιτα με μους κανέλας.
Ζαχαροπλαστείο Λύρος: Ηρ. Πολυτεχνείου 41, Μεσολόγγι, Τ 2631024002