Εικόνες και γεύσεις από το Peloponnese Food Stories | Ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων, πολιτισμού, που έκανε τη δεύτερη στάση του για φέτος σε ένα ιστορικό χωριό, με σημαντικά μνημεία και μακριά παράδοση στην υφαντική τέχνη.
Είναι εμπειρία μοναδική, όταν σου δίνεται η ευκαιρία να γεύεσαι τα προϊόντα μιας περιοχής και την τοπική κουζίνα στο φυσικό τους χώρο -στην περίπτωσή μας, την πλατεία ενός πανέμομορφου χωριού. Ο λόγος για το Γεράκι Λακωνίας. Το Γεράκι της πέτρινης ομορφιάς, των μοναδικών μεσαιωνικών και βυζαντινών μνημείων και της περίτεχνης υφαντουργίας, όπου την Κυριακή 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το Peloponnese Food Stories | Ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων, πολιτισμού.
Ταξίδι λαϊκού πολιτισμού και γεύσεων στη λακωνική γη
Το «σπονδυλωτό» φεστιβάλ γαστρονομίας, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διάγει το δεύτερο χρόνο του επιτυχημένου βίου του. Πραγματοποείται σε διαφορετικά μέρη του Μοριά κατά τη θερινή περίοδο και το ιστορικό χωριό αποτέλεσε τη δεύτερη στάση του για φέτος. Πολύς ο κόσμος που κατέφτασε για την όμορφη γιορτή και είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει τον καλοδιατηρημένο οικισμό με το έντονα παραδοσιακό χρώμα, στο οποίο αναμφίβολα συμβάλλουν και τα φημισμένα κιλίμια που κρέμονται από τα μπαλκόνια των λιθόχτιστων σπιτιών (η τέχνη της ύφανσής τους άλλωστε στον όρθιο αργαλειό έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας). Μαζί με τις εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού οι επικέπτες και επισκέπτριες του φεστιβάλ εξερεύνησαν και απόλαυσαν τις αυθεντικές γεύσεις, τα ποιοτικά προϊόντα και τη λιτότητα της κουζίνας της Λακωνίας.
Live cooking lessons, φαγοπότι και πολλή μουσική
Μια καλή γεύση της γαστρονομικής κουλτούρας και των εδεσμάτων της ευρύτερης περιοχής πήραν οι παρευρισκόμενοι μέσα από live cooking lessons, πιάτα επαγγελματιών σεφ όπως οι Έλενα Μπαρμπέα, Ελένη Πουλοπούλου, Γεωργία Κουτσούκου, Ρόζη Ζαχαράκη, αλλά και ακαταμάχητες σπιτικές δημιουργίες από τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων (που έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστες), γευσιγνωσίες οίνου και ελαιολάδου και πολλή μουσική από τους South Vibes. Ανάμεσα στα άλλα δοκίμασαν λακωνικό καγιανά, πατατοσαλάτα, σπανακόπιτα στα κάρβουνα. Ακόμη οι επισκέπτες γεύτηκαν λαχανόπιτες και δίπλες κουφωτές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών, κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκαλιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στεφανιά, μπαρδουνιώτικο κόκορα από τον Σύλλογο Γυναικών Βλαχιώτη, γκόγκιες με μυζήθρα από το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Δημητρίου, χοιρινό φρικασέ με άγρια χόρτα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πακίων.
Γευσιγνωσίες και ντόπιοι παραγωγοί
Τοπικά προϊόντα όπως το μέλι, τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα παστά (σύγκλινο και λουκάνικο), αλλά και η καπνιστή πέστροφα από τις πηγές του Ταϋγέτου έδιναν τον τόνο στα σταντ των παραγωγών. Από τη γιορτή των παραδοσιακών γεύσεων δεν θα μπορούσε να λείπει το ελαιόλαδο και οι ελιές. Μάλιστα, το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας (kaloos.com) εξασφάλισε στα παιδιά μια μοναδική βιωματική εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι λιλιπούτειοι γευσιγνώστες μυήθηκαν στα μυστικά τους. Με την παρουσία του σομελιέ Χριστόγαμπρου Θεόδωρου όσοι και όσες επιθυμούσαν γεύτηκαν κρασιά της ευρύτερη περιοχής από τους Αμπελώνες Γιαννόπουλου, το Οινοποιείο Τσιμπίδη, το Κτήμα Βατίστα, το οινοποιείο Lacovino, το κτήμα Καλαμαρά και το Κτήμα Θεοδωρακάκου
Η παρουσίαση της γιορτής έγινε από την εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και δημοσιογράφο, Γιάννα Μπαλαφούτη.