DOCTOR FOOD | Μια γρήγορη ματιά στις διατροφικές και ευεργετικές ιδιότητες των σύκων.
Γνωρίζετε ότι τα σύκα…
…Περιέχουν φλαβονοειδή, πολυ-φαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως καροτένια, λουτεΐνη, τανίνες, χλωρογενικό οξύ κ.α. Η αντιοξειδωτική αξία των σύκων είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μήλων (3200 umol/100g).
…Περιέχουν αντι-οξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, Ε και Κ. Όλα αυτά τα συστατικά των σύκων που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη δέσμευση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών του οξυγόνου (μπορεί να παράγονται από το σώμα ή να προέρχονται από το περιβάλλον) και έτσι συμβάλλουν στην προστασία μας από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις.
…Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν σαν συν-παράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
…Περιέχουν χλωρογενικό οξύ που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης σε διαβήτη τύπου II (διαβήτη ενηλίκων και στην αρχή της εκδήλωσης).
…Περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Στοιχεία που συναντιούνται κυρίως στα ξερά σύκα. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και των σωματικών υγρών, που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την κυψελοειδή οξείδωση. Βέβαια οι περιεκτικότητες σε διάφορα συστατικά μπορεί να διαφέρουν , ανάλογα με την ποικιλία του σύκου.
…Περιέχουν πολλές ίνες και έτσι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Σημαντικό! Τα σποράκια που περιέχει το εσωτερικό του σύκου μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού συστήματος. Απαιτείται λοιπόν η γνώμη ειδικού γιατρού και διαιτολόγου όταν υφίσταται σχετικό θέμα.