Αρχική Διατροφή Doctor Food Τι να τρώμε όταν αναρρώνουμε;

Τι να τρώμε όταν αναρρώνουμε;

0
Τι να τρώμε όταν αναρρώνουμε;
Εικόνα: Shutterstock

Αρχές που καλό είναι να διέπουν τα γεύματά μας όταν προσπαθούμε να ανακάμψουμε από κρυολογήματα και ιώσεις

Έχουμε καταλάβει πια το σημαντικό ρόλο της ποιοτικής διατροφής στο να παραμένουμε υγιείς και να διατηρούμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως, πού πρέπει να εστιάζουμε, όταν το μενού μας βρίσκει στο στάδιο της ανάρρωσης.

  1. Σημασία στη σωστή ενεργειακή πρόσληψη. Πολλές φορές οι ιώσεις μας καταβάλλουν και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε επαρκείς ποσότητες φαγητού με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένηση του οργανισμού. Ακόμη και αν δεν έχουμε όρεξη, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να λάβουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Δεν παραλείπουμε γεύματα και έχουμε κατά νου ότι μια διατροφή κάτω των 1.200 θερμίδων ημερησίως, αποδυναμώνει την ανοσολογική λειτουργία.
  2. Έμφαση στις πρωτεΐνες. Είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό μας και βοηθούν το σώμα να κρατιέται γερό και δυνατό. Επίσης, τα βασικά συστατικά των πρωτεϊνών, δηλαδή τα αμινοξέα, χρησιμοποιούνται στη δόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι καλύτερες επιλογές από πρωτεΐνες είναι οι άπαχες ζωικές (μέρη από κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα) ή πολύ καλά επιλεγμένα άπαχα τμήματα από κρέας μοσχαρίσιο και ασπράδια αυγών. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των άπαχων κρεάτων είναι ότι αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  3. Ναι στα φρούτα με βιταμίνη C. Σημαντική είναι επίσης και σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, καθώς περιέχουν βιταμίνες όπως η C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών. Επιπλέον, τα περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή που σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.
  4. Σημαντική, η κατανάλωση προβιοτικών. Γιαούρτι (με πέτσα) ή κεφίρ καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Επίσης, μειώνουν την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  5. Δεν ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση. Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό, καθώς βοηθάει στην αναπλήρωση των υγρών που χάνουμε ιδιαίτερα αν βρεθήκαμε σε εμπύρετη κατάσταση. Καταναλώνουμε, λοιπόν, αρκετά υγρά όπως νερό, πράσινο τσάι, τσάι του βουνού.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από τη σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και σχετικό άρθρο ενημέρωσης του κοινού της Αστερίας Σταματάκη είναι διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com