DOCTOR FOOD | Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν τα πλούσια δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας και παρουσίασαν μια ανασκόπηση των συμπερασμάτων τους.
DOCTOR FOOD | Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν τα πλούσια δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας και παρουσίασαν μια ανασκόπηση των συμπερασμάτων τους.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το τι πρέπει και δεν πρέπει να τρώνε τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, άνδρες και γυναίκες, εάν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες της σύλληψης. Αξίζει όμως να σταθεί κανείς στην ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας (American Journal of Obstetrics and Gynaecology), και υπογράφεται από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν όλα τα υφιστάμενα δεδομένα του πεδίου «διατροφή και γονιμότητα», ιδιαίτερα πλούσια την τελευταία δεκαετία, και τα συμπεράσματα συνόψισε ο βρετανικός Independent.
Σύμφωνα λοιπόν με τους Audrey J. Gaskins, ScD και Jorge E. Chavarro, MD, για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης το ζευγάρι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Κάτι τέτοιο, λένε, ενισχύει τη γονιμότητα των γυναικών και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, εξειδικεύονται περισσότερο, καθώς κάποια τρόφιμα φαίνεται να ευνοούν πιο πολύ τις γυναίκες και άλλα τους άνδρες. Αυτό σχετίζεται με τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους.
Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν καλό είναι να τρώνε:
- Σολομό
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους
- Σπανάκι
- Φασόλια
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Φρούτα και λαχανικά
Οι άνδρες που θέλουν να ενισχύσουν την ποιότητα σπέρματος καλό είναι να τρώνε:
- Μαύρη σοκολάτα
- Μούρα
- Εσπεριδοειδή
- Ψάρι
- Κοτόπουλο
- Δημητριακά ολικής άλεσης
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη των trans λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και μαργαρίνες.
Σχετικά ουδέτερα τρόφιμα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, το οινόπνευμα και η καφεΐνη εμφανίζονται μάλλον πιο ουδέτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν: δεν βρέθηκε ούτε να βοηθούν ούτε να υπονομεύουν τη γονιμότητα στο βαθμό που πίστευαν οι παλιότερα.
Οι ερευνητές προέβησαν σε μια σειρά παρατηρήσεων «διευκρινίσεων» για τα παραπάνω μεταξύ των οποίων:
1. Η πρόσληψη συμπληρωματικού φολικού οξέος συσχετίζεται σταθερά με χαμηλότερη υπογονιμότητα και μικρότερο κίνδυνο διακοπής της εγκυμοσύνης.
2. Τα αντιοξειδωτικά (περιέχονται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τη μαύρη σοκολάτα κ.λπ.) δε φαίνεται να ασκούν ιδιαίτερη επίδραση στις γυναίκες, αντιθέτως φαίνεται να ευνοούν αξιοσημείωτα τους άνδρες.
3. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (περιέχονται στο σολομό και σε άλλα λιπαρά ψάρια) φαίνεται να βελτιώνουν τη γυναικεία γονιμότητα, αλλά παραμένει ασαφές, σε ποιο βαθμό τα υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικών τοξικών ουσιών που ενδέχεται να υπάρχουν στα ψάρια, μπορεί να αντισταθμίσει αρνητικά το όποιο όφελος.
4. Τέλος, οι ερευνητές τόνισαν ότι η πλήρης εικόνα του ρόλου της διατροφής στη γονιμότητα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένη, αν και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, λένε, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν «ευαγγέλιο», καθώς χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα και διασταυρώσεις στοιχείων για έναν κατάλογο τροφίμων που θα θεωρούνταν «τελικός».