Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ «Δεύτερη ζωή» για τον ιστορικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς, τον μεγαλύτερο βιολογικό της Ελλάδας

«Δεύτερη ζωή» για τον ιστορικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς, τον μεγαλύτερο βιολογικό της Ελλάδας

0
«Δεύτερη ζωή» για τον ιστορικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς, τον μεγαλύτερο βιολογικό της Ελλάδας
Εικόνες: portocarras.com | Χρήστος Κατσάνος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τούτα τα αμπέλια -κάποια από τα οποία είναι ηλικίας άνω του μισού αιώνα- θα μπορέσουν αναγεννημένα να αποδώσουν την πρώτη ύλη για «μεγάλα κρασιά».

Είναι άνοιξη, νωρίς το πρωί, την ώρα που μια ομάδα ανθρώπων ξεχύνεται στις πλαγιές του Μελίτωνα, ανάμεσα στις μακριές σειρές των αμπελιών, που φτάνουν μέχρι όπου «πιάνει» το μάτι, από το επίπεδο της θάλασσας έως υψόμετρο 350 μέτρων.

Αμπέλια ηλικίας άνω του μισού αιώνα στο Κτήμα Πόρτο Καρράς

Στόχος της ομάδας που βρίσκεται στο βουνό είναι να προχωρήσουν οι εργασίες αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Κτήματος Πόρτο Καρράς, στο πλαίσιο έργου με την ονομασία «New Era» («Νέα Εποχή»). Έτσι, τα ίδια αυτά αμπέλια -κάποια από τα οποία είναι ηλικίας άνω του μισού αιώνα- θα μπορέσουν αναγεννημένα να αποδώσουν την πρώτη ύλη για «μεγάλα κρασιά», που θα τοποθετηθούν σε «ψαγμένα» εστιατόρια και κάβες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σε περιοχές της Γερμανίας και του Καναδά.

Όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη και συγκεκριμένα από τα πρέμνα των αμπελιών, ηλικίας 50-60 ετών

Οι εργασίες της αναγέννησης άρχισαν την άνοιξη του 2022 και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, συνιδρυτής της DKG Group, project και marketing director στο πρότζεκτ. Παράλληλα ξεκίνησε ήδη η διαδικασία του repositioning (επανατοποθέτησης) και rebranding των κρασιών του Κτήματος, με προοπτική το project να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2029.

Σε έκταση 4.500 στρεμμάτων απλώνεται ο μεγαλύτερος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας και ένας από τους πιο μεγάλους της Ευρώπης

«Από τα μεγαλύτερα αμπελουργικά θαύματα στην Ελλάδα»

Όλα όμως ξεκινούν από την πρώτη ύλη και συγκεκριμένα από τα πρέμνα των αμπελιών, ηλικίας 50-60 ετών, τα οποία αποκτούν δεύτερη ζωή με κλάδεμα αναγέννησης, βέλτιστη διαχείριση και συγκράτηση του εδάφους και με φυσικούς βιοδιεγέρτες, ώστε τα κλήματα να γίνουν πιο ανθεκτικά στους βιολογικούς τους εχθρούς και τον παγετό. «Ξεκινήσαμε ήδη από πέρυσι τις προετοιμασίες σε κάποια plots (σ.σ. αμπελοτεμάχια) και εντυπωσιάστηκα διαπιστώνοντας ότι τα πρέμνα αυτά μπορούν να παράγουν δυναμικό καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα. Κι όλο αυτό έχει μια σημασία για τον ίδιο τον άνθρωπο: όταν ένα αμπέλι στην ηλικία σου αποκτά δεύτερη ζωή και παρουσιάζει ενισχυμένο χαρακτήρα, αντιλαμβάνεσαι ότι κι η ζωή του ανθρώπου μπορεί να έχει πολλούς δημιουργικούς και παραγωγικούς κύκλους, κατά τη διάρκεια των οποίων ο χαρακτήρας βελτιώνεται» παρατηρεί ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, που πρωταντίκρυσε αυτόν τον αμπελώνα ως φοιτητής Γεωπονίας, 35 χρόνια πριν, και τον ερωτεύτηκε «με την πρώτη ματιά», καθώς τον θεωρεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα αμπελουργικά θαύματα στην Ελλάδα».

Εμφαση σε πρώτη φάση στις γηγενείς ποικιλίες

Η αναγέννηση, λέει, αποφασίστηκε από τη νέα διοίκηση του «Domaine Porto Carras», η οποία «κατανόησε την πρότασή μας ότι η επόμενη ημέρα του αμπελώνα πρέπει να βασιστεί στον ιστορικό του χαρακτήρα, που είναι ισχυρός. Ενδεικτικό είναι ότι η δεύτερη στην Ελλάδα καλλιέργεια της ποικιλίας “Cabernet Sauvignon” έγινε γύρω στο 1967 στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη, στο Κτήμα Αβέρωφ. Στο Κτήμα υπάρχουν συνολικά 27 ποικιλίες. Ωστόσο, κατά την αναγέννηση η έμφαση δίδεται σε πρώτη φάση στις γηγενείς ποικιλίες Λημνιό (στο Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας στην Ελλάδα, με αμπέλια φυτεμένα γύρω στο 1967), Μαλαγουζιά (παρότι προέρχεται από τη Ναυπακτία, στο Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο παλαιότερος original αμπελώνας της κάποτε ξεχασμένης ποικιλίας, που “ανακαλύφθηκε” εκ νέου στο συγκεκριμένο Κτήμα), Ασύρτικο (στο Κτήμα βρίσκεται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας εκτός Σαντορίνης), Αθήρι, Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και οι ξένες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Cinsaut».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο ethnos.gr πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.