«Ταχίνι, το λάδι της νηστείας» έλεγαν οι παλιοί, που ακολουθούσαν κατά γράμμα τα έθιμα νηστεύοντας και το ελαιόλαδο, όποτε το απαιτούσε η θρησκευτική παράδοση. Και όχι άδικα, αφού ο πολτός του σουσαμιού πλουτίζει σε γεύση κάθε υλικό που συναντά.
Πολύτιμο υλικό της νηστείας αλλά και της plant-based διατροφής, το ταχίνι συμμετέχει προσθέτοντας γεύση και θρεπτικές αρετές σε πολλά νηστίσιμα πιάτα -όχι μόνο γλυκά. Στο άρθρο Τέσσερις τρόποι να αξιοποιήσετε το ταχίνι σε αλμυρές συνταγές μπορείτε να βρείτε μερικά από αυτά. Εδώ ακολουθούν δυο συνταγές για ταχινόσουπα κατάλληλες για τη Μεγάλη Εβδόμαδα -για όσους και όσες νηστεύουν- αλλά και για όποτε επιθυμεί κανείς ένα πιάτο υγιεινό χωρίς ζωικά παράγωγα.
Συνταγή για αγιορείτικη ταχινόσουπα με ρύζι
Από το πολύτιμο βιβλίο «Μαγειρική του Άγιου Όρους» των εκδόσεων Σύγχρονοι Ορίζοντες, η συνταγή για ταχινόσουπα του αείμνηστου αρχιμάγειρα και οινοποιού του Άγιου Όρους Επιφάνιου Μυλοποταμινού [1956-2020]
Υλικά (για 8 μερίδες): 1 νεροπότηρο ρύζι γλασέ, 4 λεμόνια, 200 γραμμάρια ταχίνι, αλάτι
Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με νερό, βάζοντας σ’ αυτό μόνο το αλάτι. Αφού βράσει το ρύζι καλά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε. Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε το ταχίνι και τον χυμό από τα λεμόνια μας και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα αυτά τα υλικά. Σε λίγο θα έχουμε μία σφιχτή μάζα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ενώ με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζεστό ζουμί από το βρασμένο ρύζι και το ρίχνουμε λίγο λίγο ώσπου να γίνει ένας λευκός και ομοιόμορφος χυλός. Κατόπιν με τη βαθιά κουτάλα, ανακατεύουμε το ρύζι με το ζουμί του, και, καθώς ανακα- τεύουμε, προσθέτουμε το χυλωμένο πλέον ταχίνι μας σιγά σιγά για να δέσει. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με το αυγολέμονο. Δεν ξαναβάζουμε στη φωτιά το μείγμα, το δοκιμάζουμε μόνο και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι. Μπορούμε να προσθέσουμε, αν θέλουμε, χορταρικά.
Συνταγή για ταχινόσουπα με καρότα και φιστίκια Αιγίνης
Υλικά: 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 χοντρό πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 κρεμμύδι ξερό, 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο, ¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, ζωμό λαχανικών, 1½ φλιτζάνι ταχίνι και λίγο για το γαρνίρισμα, 1 ζωμό λαχανικών, φρέσκος χυμός λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση: 1. Ρίχνετε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 ακόμη. 2. Ρίχνετε τα καρότα συνεχίζοντας το μαγείρεμα και ανακατεύοντας για 3′. Προσθέστε τον κύβο και 3-4 φλιτζάνια νερό. Μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, περίπου 25′. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. 3. Ρίχνετε το ταχίνι και πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ ή το με το ραβδομπλέντερ. 4. Ξαναρίχνετε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτε το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε περιχύνοντας με λίγο ταχίνι και πασπαλίζοντας με φιστίκια Αιγίνης.
Καιρός για ταχίνι: Τέσσερις τρόποι να το αξιοποιήσετε σε αλμυρές συνταγές
Συνταγή για αλάδωτη ταχνινόσουπα με κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό
Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κριθαράκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό, 6 κουταλιές της σούπας ταχίνι, ο χυμός 1 λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, 6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση: Βράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι ή όποιο ζυμαρικό χρησιμοποιήσετε μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού με ένα πιρούνι, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ρίχνετε κουταλιά -κουταλιά (όπως θα κάνατε με το αυγολέμο) ζεστό νερό από το ζωμό του φαγητού, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφού το αραιώσετε αρκετά και το θερμάνετε, ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με μπόλικο πιπέρι. Σερβίρετε την ταχινόσουπα γαρνιρισμένη με φυλλαράκια δυόσμου ή άλλο φρέσκο, μεσογειακό μυρωδικό που σας αρέσει.