Όσα είναι καλό να ξέρουμε πριν ξεκινήσουμε να κλείνουμε καλοκαιρινά φρούτα σε βαζάκια
Αυτή η εποχή είναι ό,τι πρέπει για να μυηθεί κανείς στον κόσμο της σπιτικής μαρμελάδας, αφού τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν ιδανική βάση για κάτι τέτοιο.
Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε τη δική σας φρουτένια παρασκευή θυμηθείτε τα εξής:
- Αντίθετα από τα γλυκά του κουταλιού στις μαρμελάδες τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα ακόμη και παραγινωμένα.
- Η αναλογία ζάχαρης και φρούτων είναι ένα προς ένα.
- Κατά το βράσιμο η μαρμελάδα χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα, γιατί κολλάει στον πάτο και καίγεται πολύ εύκολα.
- Αν η μαρμελάδα «πιάσει», δηλαδή αρχίζει να κολλάει επικίνδυνα και πάει να καεί, τη μεταφέρετε άμεσα -χωρίς να ξύσετε τον πάτο- σε νέα φαρδιά κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο.
- Αν πρόκειται να διατηρήσετε τη μαρμελάδα για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να αλλάξετε την αναλογία ζάχαρης και φρούτων (έως 1 1/2 προς 1).
- Αν παρατηρήσετε λίγη αλλοίωση στην επιφάνεια της αποθηκευμένης μαρμελάδας, αφαιρείτε την αλλοιωμένη στρώση και ξαναβράζετε τη μαρμελάδα για πολύ λίγο. Η υπόλοιπη ποσότητα είναι εντάξει.
→ Συνταγές για μαρμελάδες
Πώς διαπιστώνετε αν η μαρμελάδα σας έχει δέσει; Για να διαπιστώσετε ότι η μαρμελάδα έχει δέσει, ανασηκώνετε τη σπάτουλα ή την κουτάλα με την οποία την ανακατεύετε και παρατηρείτε την ποσότητα μαρμελάδας που έχει κολλήσει πάνω σε αυτή. Όταν αυτή η στρώση είναι πηχτή η μαρμελάδα έχει γίνει. Για να γίνει το δέσιμο σωστά πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή, η κατσαρόλα φαρδιά και η κουτάλα ανακατέματος συστήνεται να είναι ξύλινη και μεγάλη για να φτάνει μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας.