Η προσπάθεια που κάνει κανείς προκειμένου να χάσει βάρος είναι αρκετά δύσκολη τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Η προσπάθεια που κάνει κανείς προκειμένου να χάσει βάρος είναι αρκετά δύσκολη τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD
Σαν να μην έφτανε αυτό, η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από πολλά θέματα διατροφής, καθιστά τη συγκεκριμένη διαδικασία ακόμη δυσκολότερη. Στη συνέχεια καταρρίπτονται 4 διατροφικοί μύθοι, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να σας αποστρέψουν από το στόχο σας.
Μύθος 1: Ένα μεγάλο πρωινό αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nutrition Journal” και αφορούσε σε 280 παχύσαρκα και 100 φυσιολογικού βάρους άτομα, η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού στο ξεκίνημα της ημέρας μπορεί επιβαρύνει τον οργανισμό με 400 επιπλέον θερμίδες. Μάλιστα, οι συγκεκριμένη συνήθεια είχε ελάχιστη ή μηδενική επίδραση στην κατανάλωση τροφής κατά το υπόλοιπο της ημέρας.
Μύθος 2: Τα μικρά γεύματα ή το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ειδικότερα, φάνηκε πως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η συγκεκριμένη συνήθεια πυροδοτούσε το “τσιμπολόγημα”, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τη διατήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου και άρα του σωματικού βάρους.
Μύθος 3: Μία δίαιτα αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης 31 μακροχρόνιων μελετών που αφορούσαν στην απώλεια βάρους έδειξαν πως μία δίαιτα συχνά παύει να είναι αποτελεσματική όταν τα άτομα χάσουν το 5-10% του σωματικού τους βάρους. Το 30-60% των ατόμων επανακτούν το βάρος που έχασαν και πολλές φορές περισσότερο από αυτό που έχασαν, ενώ μόλις το 5% αυτών μπορούν να διατηρήσουν το απολεσθέν βάρος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Μύθος 4: Η σκέψη ενός φαγητού μας κάνει να το λαχταρούμε και να θέλουμε να φάμε περισσότερο από αυτό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Science” η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε οπτικά ερεθίσματα διάφορων τροφίμων μπορεί να λειτουργήσει εθιστικά υποκαθιστώντας την ανάγκη των ατόμων να τα καταναλώσουν στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων (σοκολατάκια, σουβλάκια) σε επαναλαμβανόμενη βάση, τελικά δεν κατανάλωναν τόσο μεγάλες ποσότητες, ακόμη και όταν τους προσφέρονταν απεριόριστες ποσότητες από αυτά.