ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Μιλώντας στην τηλεόραση, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα σε αυτά, καθώς ενδέχετα να είναι από τους πλέον σημαντικούς χώρους διασποράς του covid-19.
ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Μιλώντας στην τηλεόραση, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα σε αυτά, καθώς ενδέχετα να είναι από τους πλέον σημαντικούς χώρους διασποράς του covid-19.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, χαρακτήρισε σήμερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη, «εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα» σε σχέση με τον κορονοϊό καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τα κρούσματα -παρά το lockdown- δεν έχουν μειωθεί και «μάλλον αυξάνονται».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η κ. Λινού έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα σε αυτά, καθώς ενδέχετα να είναι από τους πλέον σημαντικούς χώρους διασποράς του covid-19.
H κ. Λινού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις βρετανικές μελέτες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες, εν μέσω lockdown, με κλειστά δηλαδή τα εστιατόρια, στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα.
«Ο υπ’ αριθμόν ένα φορέας, η υπ’ αριθμόν μία συνιστώσα, στο να αυξηθούν τα κρούσματα είναι τα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 18%» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και σε προγενέστερη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του μηνός Οκτωβρίου, η οποία κατέδειξε πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο με το 20% των εργαζομένων να εμφανίζονται θετικοί στη Βοστώνη.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να γίνονται δωρεάν τεστ κάθε δύο τρεις ημέρες με παράλληλη τήρηση αυστηρών μέτρων. «Προφανώς αυτοί οι εργαζόμενοι πήραν τον ιό από πελάτες και μετά τον μεταδίδουν σε άλλους πελάτες, γίνεται φαύλος κύκλος», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο που προμηθευόμαστε τα προϊόντα, χρειάζεται σύνεση και γρήγορες αποφάσεις» εκτίμησε η καθηγήτρια, προκρίνοντας την παράδοση των προϊόντων στο σπίτι.
Απευθυνόμενη προς τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ, η κ. Λινού είπε ότι θα ήταν καλό να εντάξουν περισσότερους εργαζόμενους στη ροή των κατ’ οίκον παραδόσεων ώστε να επιτυγχάνται σε συντομότερο διάστημα από την ώρα της παραγγελίας, όπως γίνεται στο εξωτερικό. «Θα είναι ασφαλέστερο και το προσωπικό, ασφαλέστερος και ο πληθυσμός – είναι πολύ σημαντικό», τόνισε σχετικά με το delivery.