ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Δηλώσεις του επικεφαλής των κτηνιατρικών αρχών της Πολωνίας μετά το σάλο από το κρυφό βίντεο-σοκ. Τι αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Δηλώσεις του επικεφαλής των κτηνιατρικών αρχών της Πολωνίας μετά το σάλο από το κρυφό βίντεο-σοκ. Τι αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν σήμερα οι Κτηνιατρικές Αρχές της Πολωνίας μετά το σάλο που έχει προκαλέσει η προβολή κρυφού βίντεο, όπου εμφανίζονται υπάλληλοι σφαγείου να σκοτώνουν άρρωστες αγελάδες και να τις τεμαχίζουν καθαρίζοντας τα εμφανώς αλλοιωμένα από νόσους σημεία προκειμένου να πουλήσουν το κρέας τους για ανθρώπινη κατανάλωση.
«Η Πολωνία εξήγαγε 2.700 κιλά ύποπτου βοδινού κρέατος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής των πολωνικών κτηνιατρικών αρχών, Πάβελ Νιεμτσούκ, τονίζοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι «το ύποπτο κρέας εξήχθη στην Ρουμανία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Σλοβακία».
Υπενθυμίζεται ότι τα πλάνα-σοκ καταγράφηκαν από τον Patryk Szczepaniak, Πολωνό δημοσιογράφο του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, ο οποίος παριστάνοντας τον άνεργο προσελήφθη σε σφαγείο που βρίσκεται ανατολικά της Βαροσβίας σε απόσταση περίπου 110 χλμ., όπου εργαζόταν για τρεις περίπου εβδομάδες πριν πάρει την εντολή να σκοτώσει και να τεμαχίσει τις άρρωστες αγελάδες.
Ο ίδιος σύμφωνα με τον βρετανικό The Guardian δήλωσε: «Πήρα εντολή από τους επιτηρητές να επισημάνω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω όμορφο. Ήταν φρικτό, πιστέψτε με. Η μυρωδιά του σαπίσματος κρέατος σου προκαλούσε αναγούλα. Έπρεπε να το κάνω πιο όμορφο καθαρίζοντάς το με το μαχαίρι μου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία παράγει 560.000 τόνους βοδινού κρέατος ετησίως. Το 80% έως 85% εξάγεται.
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων
Σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όπου έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιούνται οι θανατώσεις ζώων, τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ).
Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε με αφορμή τις παράνομες σφαγές ασθενών βοοειδών σε σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία, αναφέρεται ότι στη χώρα μας βρίσκονται σε λειτουργία 137 σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις για οπληφόρα (βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίρους) και άλλες 35 εγκαταστάσεις για πουλερικά και κουνέλια.
Τους ελέγχους πραγματοποιούν καθημερινά 172 κτηνίατροι δημόσιοι υπάλληλοι των περιφερειών επί συνόλου 358 κτηνιάτρων, οι οποίοι «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους διενεργούν τους ελέγχους συνεκτιμώντας τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα ζώα για την τροφική αλυσίδα, τις διαδικασίες της ορθής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά και τη θανάτωσή τους, τα αποτελέσματα της επιθεώρησης προ και μετά σφαγής, τον διαχωρισμό των ειδικών υλικών κινδύνου και άλλων ζωικών υποπροϊόντων που απομακρύνονται από την τροφική αλυσίδα αλλά και εργαστηριακούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του κρέατος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση».
Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων ζητά από την πολιτεία την άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας, καθώς «στα επόμενα χρόνια η κατάσταση δεν θα είναι ίδια, ιδιαίτερα σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, μία ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει πέρα από τη διατροφική επάρκεια και την ασφάλεια των καταναλωτών της χώρας, αλλά και των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη». «Στη χώρα που εντοπίστηκαν ελλιπείς έλεγχοι στα σφαγεία με αποτέλεσμα να σφάζονται άρρωστα ζώα, ο επίσημος έλεγχος στα σφαγεία δεν είναι δημόσιος, αλλά πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτό ιδιώτες κτηνιάτρους» προσθέτει η Ένωση.