ΑΓΟΡΑ | Ο απολογισμός του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
ΑΓΟΡΑ | Ο απολογισμός του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής σε όλα τα σημεία της διατροφικής αλυσίδας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που είχαν ως στόχο την προστασία του καταναλωτή. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, κατασχέθηκαν τρόφιμα συνολικού βάρους άνω των 13 τόνων, μόνο στον Πειραιά.
Συγκεκριμένα, από 1.1.2018 έως 31.12.2018:
- Σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης πραγματοποιήθηκαν 980 έλεγχοι σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, εργαστήρια, ψυκτικές αποθήκες κ.λπ. Σε 40 περιπτώσεις έγιναν κατασχέσεις- καταστροφές τροφίμων, συνολικού βάρους 6,650 τόνων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 63.224 ευρώ.
- Σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης έγιναν 1.754 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές, μανάβικα, σούπερ μάρκετ, στην κεντρική αγορά Αθηνών στον ‘Αγιο Ιωάννη Ρέντη και στα τελωνεία εισαγωγής.
- Ειδικά στους τελωνειακούς χώρους έγιναν επιπλέον 2.568 ποιοτικοί έλεγχοι ζωοτροφών.
- Επίσης, έγιναν 147 δειγματοληψίες για τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων και διαπιστώθηκαν 13 παραβάσεις για αυξημένα υπολείμματα εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και 10 παραβάσεις χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.
- Σε 6 περιπτώσεις έγιναν κατασχέσεις- καταστροφές τροφίμων φυτικής προέλευσης, συνολικού βάρους 7,867 τόνων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.970 ευρώ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία της διατροφικής αλυσίδας συνεχίζονται εντατικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων και να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το συμφέρον του καταναλωτή.
«Η επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων (κατασχέσεις, πρόστιμα κ.λπ.) στους παραβάτες στοχεύει, πέραν των άλλων, στη αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και «ελληνοποιήσεων» που λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών αλλά και των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Γαβρίλης.