Αρχική Ιστορίες Food Stories Παγίδα το φθηνό ανθυγιεινό φαγητό λόγω οικονομικής κρίσης

Παγίδα το φθηνό ανθυγιεινό φαγητό λόγω οικονομικής κρίσης

0
Παγίδα το φθηνό ανθυγιεινό φαγητό λόγω οικονομικής κρίσης

Κι όμως η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν μας αδυνατίζει, αλλά αποτελεί και παγίδα, καθώς το φθηνό φαγητό είναι συχνά και ανθυγιεινό με αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Αθηναϊκού Πρακτορείου όπου φιλοξενούνται οι απόψεις επιστημόνων και ειδικών και δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Κι όμως η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν μας αδυνατίζει, αλλά αποτελεί και παγίδα, καθώς το φθηνό φαγητό είναι συχνά και ανθυγιεινό με αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Αθηναϊκού Πρακτορείου όπου φιλοξενούνται οι απόψεις επιστημόνων και ειδικών και δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Συγκεκριμένα προβλήματα επίσης έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, οι οποίες δυσκολεύονται να συμμορφωθούν στις ιατρικές οδηγίες για υγιεινή, αλλά και πιο δαπανηρή διατροφή ενώ η υγεία δέχεται ένα ακόμη πλήγμα καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη σωματική άσκηση αδυνατώντας να καταβάλλουν τις συνδρομές τους σε γυμναστήρια. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ακόμη το στρες και η ανασφάλεια για το μέλλον που μπορεί να ωθήσουν στην πολυφαγία ως μέσο διασκέδασης αλλά και λύση στα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της έρευνας, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το 20,1% του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, είναι το ότι το 22,7% από αυτούς δεν τρέφεται επαρκώς και σωστά. Και μπορεί να μην έχει πλήρως αποδειχτεί ότι τα μειωμένα εισοδήματα συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά όπως λέει ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, σίγουρα δεν φαίνεται να μειώνουν τα ποσοστά της στην κοινότητα.

Αναφερόμενος στην ελληνική μελέτη Άττικα, που έγινε σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού και συσχέτισε άμεσα την οικονομική κρίση με τις κακές διατροφικές συνήθειες και την παχυσαρκία, ο κ. Δημοσθενόπουλος παρατηρεί ότι τα μισά νοικοκυριά διαθέτουν μόνο το 2,2% του εισοδήματός τους για αγορά τροφίμων γεγονός, που σημαίνει ότι «ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα για την αγορά τροφίμων, τα οποία συνήθως είναι φθηνά κι έχουν χαμηλή διατροφική αξία».

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται πως πλέον καταναλώνουμε λιγότερο ψάρι και φρέσκα λαχανικά, ενώ αντίθετα προτιμώνται ολοένα και περισσότερα επεξεργασμένα και αμυλούχα τρόφιμα όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί και έτοιμα τυποποιημένα τρόφιμα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Επιπλέον είναι πολύ δύσκολο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με χρόνια προβλήματα να ακολουθήσουν τις διατροφικές οδηγίες, που έχουν πάρει από τους γιατρούς τους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά καθώς η ανθυγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με το στρες επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, ενώ μένει να διερευνηθεί από επιδημιολογικές μελέτες κατά πόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης και γενικότερα των λιπιδίων στο αίμα.
Το φαγητό ως αγχολυτικό

«Στην κρίση επιλέγουμε πιο εύκολα φθηνές και άχρηστες τροφές, πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη, κάτι που από μόνο του είναι βασική προϋπόθεση για να βάλουμε κιλά» υποστηρίζει ο παθολόγος – διατροφολόγος Γιώργος Πανοτόπουλος, εξηγώντας ότι στην περιόδο της κρίσης έχουν διαταραχθεί πλήρως οι τρεις βασικοί παράγοντες που αυξάνουν την παχυσαρκία σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού: η επιλογή ανθυγιεινών τροφών, η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας, το στρες και η αβεβαιότητα για το αύριο.

«Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δομές για να αθληθεί κάποιος σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, αλλά και η νοοτροπία μας να συνδυάζουμε την άσκηση με έναν κλειστό χώρο, μας υποχρεώνει να εγγραφούμε σε ένα γυμναστήριο. Όμως, λόγω της κρίσης, το κόστος του γυμναστηρίου είναι από τα πρώτα πράγματα που αφαιρούν αρκετοί άνθρωποι από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό» προσθέτει.

Μπορεί βέβαια οι νεότεροι να φοβούνται ότι θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να στρέφονται σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και στην άσκηση ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το φαγητό ως αγχολυτικό. Άλλωστε όπως έχει παρατηρηθεί το αυξημένο στρες, προκαλεί «κοιλιακή παχυσαρκία, καθώς οδηγεί σε διαταραχή των ορμονών, όπως η έκκριση κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς», επισημαίνει ο ίδιος.

Έτσι, πολλοί καταφεύγουν ως αντίδοτο στις καθημερινές δυσκολίες στο φαγητό, φαινόμενο που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως comfort food, δηλαδή το φαγητό που μας προσφέρει ευχαρίστηση. «Πρόκειται για λιπαρές, γλυκές τροφές, πλούσιες σε υδατάνθρακες κατά κανόνα, οι οποίες καταγράφονται στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση και την χαλάρωση» λέει στην έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος, ειδικευμένη σε θέματα πρόσληψης τροφής Μαρία Σταυρουλάκη, με αποτέλεσμα να γίνονται συνήθεια και να αυξάνεται το βάρος επιβαρύνοντας υγεία και εμφάνιση και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το στρες. Σε αυτό το σημείο εντοπίζει και την παγίδα της ανθυγιεινής διατροφής. Ακόμη μεγαλύτερη από το αλκοόλ και το τσιγάρο, γιατί δεν μπορούμε να πείσουμε έναν άνθρωπο σε κατάσταση στρες να «κόψει» εύκολα το φαγητό, αφού «δυστυχώς, βρίσκουμε εκεί καταφύγιο και προσπαθούμε μέσα από αυτό να διαχειριστούμε τα πιο δύσκολα συναισθήματά μας όπως το άγχος και τη στενοχώρια. Το φαγητό μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη απόλαυσή μας και να πάρει ακόμη και τον ρόλο της παρέας», καταλήγει η κ. Σταυρουλάκη.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.