Αρχική Ειδήσεις «Laadeh» – Αφγανή πρόσφυγας άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο

«Laadeh» – Αφγανή πρόσφυγας άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο

0
«Laadeh» – Αφγανή πρόσφυγας άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο

PLANET FOOD | Χάρις τη Ζεϊνάμπ Ρασούλι η Θεσσαλονίκη δοκιμάζει ιρανικά γλυκά και παγωτό σαφράν με φιστίκι Αιγίνης

PLANET FOOD | Χάρις τη Ζεϊνάμπ Ρασούλι η Θεσσαλονίκη δοκιμάζει ιρανικά γλυκά και παγωτό σαφράν με φιστίκι Αιγίνης

Χυμό καρότου με παγωτό βανίλια και παγωτό σαφράν με φiστίκι Αιγίνης, μαζί με γλυκά από το Ιράν, θα «συστήσει» στους Θεσσαλονικείς μια 34χρονη Αφγανή πρόσφυγας, η οποία άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης.

Η Ζεϊνάμπ Ρασούλι (Zeynab Rassouli) ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της, πριν από τέσσερα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε ως μονογονέας, στάθηκε στα πόδια της και χάρη στην υποστήριξη του «Solidarity Now» και του «The People’s Trust» κατάφερε ν’ ανοίξει το δικό της μαγαζί, προσλαμβάνοντας μάλιστα ως υπαλλήλους άλλη μία Αφγανή, έναν Ιρανό και μια Ελληνίδα. Για την ίδια, φαίνεται ότι το μοναδικό – μικρό- εμπόδιο που έχει ν’ αντιμετωπίσει πλέον είναι η… γλώσσα αφού δυσκολεύεται να μιλήσει ελληνικά, σε αντίθεση με την 16χρονη κόρη της Σόγκαντ, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο της διερμηνέως για τη μητέρα της!

To «Laadeh», όπως ονομάζεται το κατάστημα που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, είναι ουσιαστικά σημείο μεταπώλησης των ιρανικών γλυκών που παράγονται στο ομώνυμο εργαστήριο που άνοιξε το Δεκέμβριο του 2019, σε άλλο σημείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ο κουρδικής καταγωγής πρόσφυγας, Λογχμάν Γκασεμί. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρασούλι, πριν από χρόνια δούλευε ως πωλήτρια σε ζαχαροπλαστείο στο Ιράν και όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να εργάζεται στο κατάστημα του Λογχμάν Γκασεμί.

«Αυτός με παρότρυνε», εξηγεί, «ν’ ανοίξω το δικό μου ζαχαροπλαστείο παίρνοντας γλυκά από το εργαστήριό του και προσθέτοντας και κάποια άλλα πράγματα, όπως το ξεχωριστό παγωτό σαφράν».

Η 34χρονη Αφγανή ξεκαθαρίζει ότι από την αρχή ήθελε να μείνει στην Ελλάδα, καθώς λατρεύει «τον καλό καιρό και τους ανθρώπους», ενώ και τα δύο της παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Παρατηρεί δε πως αν και τα γλυκά που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι «πολύ γλυκά», εντούτοις πιστεύει ότι τα ιρανικά που έχουν λιγότερη ζάχαρη αλλά και το ιδιαίτερο παγωτό σαφράν, θα αρέσουν τελικά στους καταναλωτές.

Στο ζαχαροπλαστείο της έχει, άλλωστε, περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη, τα οποία συσκευάζει μάλιστα σε πολυτελή κουτιά που έρχονται με ειδική παραγγελία από το Ιράν!

Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Στην προσπάθειά της ν’ ανοίξει το δικό της κατάστημα, η κ. Ρασούλι απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί στο Blue Refugee Center του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη, όπου υποστηρίζονται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επιθυμούν ν’ ανοίξουν την δική τους επιχείρηση στη Ελλάδα.

«Ζήτησε τις υπηρεσίες μας αρχικά για να βρει εργασία και στη συνέχεια υποστηρίξαμε το αίτημά της για χρηματοδότηση από το “The People’s Trust” και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για να επιτύχει τον στόχο της», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εργασιακή σύμβουλος του «Solidarity Now» Μαρία Μαυρίδου. Το «Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων» (Blue Refugee Center) υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την E.E. Το «The People’s Trust» είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη – κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας οικονομική αρωγή μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!