Ένα xριστουγεννιάτικο δέντρο λίγο διαφορετικό από τα άλλα, έχει τοποθετηθεί στην είσοδο της Σχολής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ξεχάστε τα συνηθισμένα λαμπιόνια, τις γιρλάντες, τα πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα στολίδια… Tη θέση τους έχουν πάρει επάνω στα καταπράσινα κλαδιά του …ολόφρεσκα λαχανικά!
Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα παραγωγών, που έχει αναγάγει σε καθημερινή πρακτική της τη διαδικασία «από το χωράφι στο πιάτο» και πουλάει τα αγροτικά προϊόντα της, κυρίως φρούτα και κηπευτικά εποχής, έξω από τη Σχολή Γεωπονίας του ΑΠΘ. Η ομάδα αποφάσισε φέτος να στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα, εν όψει των γιορτών και το έκανε στολίζοντας το xριστουγεννιάτικο δέντρο στην είσοδο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου, με φρέσκα προϊόντα της ελληνικής γης.
«Είναι μια κίνηση συμβολική για να δείξει την πολύ καλή σχέση μας με την περιοχή στην οποία αναπτύσσουμε τη δραστηριότητα μας και φυσικά και με την πανεπιστημιακή κοινότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους των παραγωγών που ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία, ο καλλιεργητής Παναγιώτης Γηλτίδης και πρόσθεσε: «’Αλλωστε, πολλοί φοιτητές της γεωπονικής έρχονται στα χωράφια μας για να δουν στο πεδίο, στην πράξη, πώς καλλιεργούμε, πως φροντίζουμε με τις βέλτιστες πρακτικές να εξασφαλίζουμε τα καλύτερα διατροφικά προϊόντα, και πως κάνουμε τις αγροτικές δουλειές με σεβασμό προς το περιβάλλον. Επίσης κι από άλλες σχολές, π.χ. από τη σχολή Οικονομίας φοιτητές μας ρωτούν για τις τιμές των προϊόντων κάθε φορά και κάθε εποχή, χρησιμοποιούν τα στοιχεία για τις εργασίες τους. Εμείς έχουμε και άλλες δράσεις, πολιτιστικές, φιλανθρωπικές, έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το πανεπιστήμιο».
«Κάνουμε …συμβολικά Χριστούγεννα» ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9 FM» η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελένη Παπαδοπούλου και συνέχισε: «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην είσοδο της Γεωπονικής Σχολής στολίστηκε με την εθελοντική, ειλικρινή και αυθεντική συνεισφορά των παραγωγών, με ό,τι καλύτερο διαθέτουν από τη σοδειά τους, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λεμόνια, πορτοκάλια, φασόλια, ελιές, μπρόκολα, ξηρούς καρπούς… Υπάρχει ασφαλώς κι ένας συμβολισμός και το μήνυμα είναι να παράγουμε και να καταναλώνουμε σωστά, γιατί η ασφάλεια μας πλέον είναι η σωστή διατροφή».
Η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού βρίσκονται έξω από τη Γεωπονική Σχολή κάθε Παρασκευή τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια και αποφάσισαν να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην είσοδο της σχολής με φρούτα και λαχανικά της σοδειάς τους.
«Αυτή η ομάδα παραγωγών είναι εκεί 9-10 χρόνια τώρα, από τότε που ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας» . Ανελλιπώς, συγκεντρώνονται στο σημείο, οι καταναλωτές τους γνωρίζουν , τους τιμούν με την αγορά των προϊόντων τους και φυσικά εξυπηρετούν μια πραγματική ανάγκη και της κοινότητας και της πανεπιστημιακής και ευρύτερα της περιοχής» είπε η κ. Παπαδοπούλου και πρόσθεσε : «Είπαμε, λοιπόν, η γεωπονική σχολή είναι δίπλα, γιατί να μη στολίσουμε το δέντρο με κηπευτικά; Να δώσουμε και το μήνυμα στο κοινό, να υποστηρίξουμε την προσπάθεια τους να παρέχουν στον καταναλωτή φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα, κατευθείαν από την αγροτική καλλιέργεια, από το χωράφι. Βέβαια, αυτό αφορά τα κηπευτικά και τα φρούτα, ενώ υπάρχουν επίσης και προϊόντα από ρόδι, αρώνια, από αρωματικά φυτά, τα οποία έχουν υποστεί ένα βαθμό επεξεργασίας, αλλά είναι και αυτά κατευθείαν από τον παραγωγό, στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας τους».
Η κ. Παπαδοπούλου τα τελευταία οκτώ χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά νωρίτερα δίδασκε στη Γεωπονική Σχολή. Και από τα τωρινά της καθήκοντα υπηρετεί και πάλι την αγροτική οικονομία και την αγροτική πολιτική, ειδικότερα, με ότι αφορά το σχεδιασμό των πολιτικών ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Η υιοθέτηση της πρωτοβουλίας ήταν κάτι το οποίο συνηθίζεται με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αγορές παραγωγών, σε όλο τον κόσμο, στα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε διεθνείς οργανισμούς, τα οποία προάγουν αυτή την πρακτική, της αδιαμεσολάβητης διάθεσης προϊόντων αγροτικής καλλιέργειας και την ανάγκη για φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα διατροφής.
«Αυτές οι κινήσεις παραγωγών, οι αγορές παραγωγών, «υιοθετούνται» από πανεπιστήμια, ιδρύματα, οργανισμούς στην Ε.Ε. , στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, σε πολλές χώρες του κόσμου» τόνισε η κ. Παπαδοπούλου και πρόσθεσε:
«Η UNESCO στο Τόκυο δίνει την πρόσοψη του κτιρίου της σε Ιάπωνες παραγωγούς, προκειμένου να διαθέσουν άμεσα στα προϊόντα τους σε καταναλωτές, στο κέντρο μιας μεγαλούπολης. Το Χάρβαρντ επίσης ανοίγει τις πόρτες του σε αγορές παραγωγών να διαθέσουν άμεσα στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες. Το ίδιο έχω δει να γίνεται και στην Αγγλία και στο Ισραήλ. Βοηθούν τους παραγωγούς, τα ιδρύματα αυτά, οι οργανισμοί, να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο εισόδημα για τα ολόφρεσκα προϊόντα που παράγουν, ώστε να μην συμπιέζονται πολύ τα έσοδα της από τα δίκτυα των αγορών. Και με αυτή την έννοια, είμαι πολύ περήφανη για το ΑΠΘ και για αυτή την πρωτοβουλία. Οι παραγωγοί βρίσκονται στο ύψος της Γεωπονικής Σχολής περίπου δέκα χρόνια και έχουν δημιουργήσει μια σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πέριξ αυτής γειτονιά της πόλης».
Αύριο και την άλλη Τετάρτη, εκτάκτως, λόγω γιορτών οι παραγωγοί θα βρίσκονται στο σημείο έξω από τη Γεωπονική και από το νέο χρόνο κανονικά κάθε Παρασκευή, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.