Το επίσημο σύνθημα της Expo Μιλάνο 2015 βάζει την προστασία του πλανήτη και την ασφάλεια της ανθρωπότητας στο επίκεντρο της έκθεσης καλώντας για συνειδητές πολιτικές και τεχνολογικές επιλογές υπέρ ενός βιώσιμου μοντέλου ζωής και ανάπτυξης.
Το επίσημο σύνθημα της Expo Μιλάνο 2015 βάζει την προστασία του πλανήτη και την ασφάλεια της ανθρωπότητας στο επίκεντρο της έκθεσης καλώντας για συνειδητές πολιτικές και τεχνολογικές επιλογές υπέρ ενός βιώσιμου μοντέλου ζωής και ανάπτυξης.
Στο Pavilion Zero, το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού στον κόσμο της Expo και της τροφής, ένας χώρος έχει μετατραπεί σε «χωματερή πεταμένων τροφίμων» προκαλώντας αποστροφή στον επισκέπτη και υποχρεώνοντάς τον ταυτόχρονα να σκεφτεί πάνω σ’ αυτόν τον παραλογισμό των σύγχορνων αντιθέσεων. Στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα για λογαριασμό του αμερικανικού περιπτέρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εστιάζει στα 9 δισ. που θα αποτελούν τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2050 και στο πώς θα εξασφαλιστούν επαρκή και ασφαλή τρόφιμα για όλους.
Τα περίπτερα των φτωχώτερων χωρών αναδεικνύουν τις δυσκολίες στην παραγωγή και την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφίμων για τους πληθυσμούς τους. Οι χώροι των κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων ενημερώνουν καθημερινά το κοινό με αριθμούς που αναδεικνύουν τις αντιφάσεις και τις παραδοξότητες του κόσμου μας: 870.000.000 άνθρωποι υποσιτίστηκαν την περίοδο 2010-2012. Την ίδια διετία, 2.600.000 τόνοι τροφίμων πετάχτηκαν στα σκουπίδια και 2.800.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που προκαλεί η παχυσαρκία.
Energy|Wolf Vostell (1932-1998). Την αναπαράσταση ενός έργου του 1973, που συμβολίζει την εκρηκτική αντίθεση των δύο κόσμων που συνθέτουν τον έναν κόσμο μας, επιλέγει ως κεντρικό της έκθεμα η Caritas. Η διεθνής κοινωνική/φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας ξαναζωντάνεψε την «Ενέργεια», το δυνατό σε συμβολισμούς έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Wolf Vostell, πρωτοπόρου του νέο-ντανταϊστικού κινήματος Fluxus της δεκαετίας του 1960. Μια Σεβρολέτ σε αποσύνθεση που παραπαίει, εκπροσωπεί τον κόσμο του πλούτου και της πολυτέλειας, ενώ τα δεκάδες ψωμιά στέκουν γύρω της συμβολίζουν τον υπόλοιπο κόσμο που στηρίζει το πρώην χλιδάτο αμάξι και στην ουσία το κρατά όρθιο με τον κόπο, τον ιδρώτα και την ταπεινή τροφή του. Κάθε φρατζόλα είναι τυλιγμένη σε ένα φύλλο εφημερίδας και σε κάθε φύλλο είναι τυπωμένη η φράση του Vostell: «Είναι αυτό που δε γνωρίζεις ακόμη που θα αλλάξει τη ζωή σου». Τροφή για σκέψη για τον επισκέπτη της EXPO που δε θέλει να μείνει μόνο στην πολύχρωμη επιφάνεια των πραγμάτων.