Αρχική Ιστορίες Food Stories Άρχισε το Ouzo Fest – Μέχρι τις 20 Ιουλίου η γιορτή του ούζου στη Λέσβο

Άρχισε το Ouzo Fest – Μέχρι τις 20 Ιουλίου η γιορτή του ούζου στη Λέσβο

0
Άρχισε το Ouzo Fest – Μέχρι τις 20 Ιουλίου η γιορτή του ούζου στη Λέσβο

PLANET FOOD | Το φεστιβάλ γεννήθηκε το 2013 και σταδιακά τρύπωσε στις γειτονιές της Μυτιλήνης

PLANET FOOD | Το φεστιβάλ γεννήθηκε το 2013 και σταδιακά τρύπωσε στις γειτονιές της Μυτιλήνης

Το Ouzo Fest ή φεστιβάλ ούζου, ο ετήσιος θεσμός γνωριμίας με ένα από τα βασικά λεσβιακά προϊόντα το ούζο, την κουλτούρα του και τα μυστικά του διοργανώνεται και φέτος για 6η συνεχή χρονιά από το Σύνδεσμο Ποτοποιών και Αποσταγματοποιών Λέσβου.

Ο επισκέπτης της γιορτής από το Σαββάτο 13 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 20 Ιουλίου θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους ποτοποιούς, να μυηθεί στα μυστικά του ούζου, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ούζο του σε γραφικά «καφενεδέλια» της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου.

Επίσης μπορεί να περιηγηθεί στα μουσεία και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ιστορία και την παραγωγή του ούζου, που βρίσκονται στο νησί, να ενημερωθεί και να γνωρίσει τα προϊόντα από κοντά. Το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν φέτος μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν την αυθεντική κουλτούρα που συνοδεύει παραδοσιακά το ούζο.

Η γιορτή ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου στο χώρο μπροστά στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης και θα ολοκληρωθεί το Σαββάτο 20 Ιουλίου με μια άλλη γιορτή στο Πλωμάρι. Όλη την εβδομάδα σε μια σειρά χώρων θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις γνωριμίας με γευσιγνωσία των ούζων συνοδεία τοπικών μεζέδων, καθώς και με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία ούζου και αποστακτήρια.

Το φεστιβάλ γεννήθηκε το 2013 και σταδιακά τρύπωσε στις γειτονιές της Μυτιλήνης

«Φέτος, για πρώτη φορά, ανοίγουμε τα ποτοποιεία μας», είπε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας. 

«Ο γλυκάνισος κάνει καλό στην υγεία, και στη Λέσβο έχουμε άπλετο», προσθέτει. Από 6 χρόνων, ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης μεγάλωσε στην ποτοποιία «Veto» του πατέρα του και του παππού του, Γιώργου Σπέντζα, ο οποίος το 1892, στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας, με ειδικό σουλτανικό φιρμάνι, απέκτησε τη φιλοσοφία της απόσταξης.

Το Ouzo Fest ξεκίνησε το 2013 ως μια έκθεση στη μαρίνα Μυτιλήνης, «είδαμε όμως ότι ο κόσμος ήθελε να γνωρίσει πιο προσωπικά την ποτοποιία, από μέσα», εξηγεί ο κ. Σπέντζας. Έτσι, σταδιακά το φεστιβάλ τρύπωσε στις γειτονιές της Μυτιλήνης, στα Λαδάδικα και έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, εκτός φυσικά από το Πλωμάρι, που ήταν ανέκαθεν η πατρίδα του ούζου.

Στη Λέσβο ανθούν μικρές, οικογενειακές, αλλά και μεγαλύτερες ποτοποιίες, συνολικά 17, από τις οποίες οι 10 κάνουν εξαγωγές σε πολλά σημεία του κόσμου. «Είναι πάντα μια καλή επιχειρηματική κίνηση. Δύσκολη μεν, αλλά που σου μένει», λέει ο κ. Σπέντζας. Δύσκολη γιατί η φορολογία είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και γιατί η μεταφορά των πρώτων υλών κοστίζει ακριβά, αλλά «σου μένει» γιατί «το συγκριτικό πλεονέκτημά μας είναι ο γλυκάνισος». Από την άλλη, την τουριστική σεζόν ανοίγουν αρκετές θέσεις εργασίας για ντόπιους στις ποτοποιίες.

Το ούζο θέλει το μεζέ του αλλιώς «σε κάνει νταβούλ’»

Επίσης, το ούζο θέλει τον μεζέ του, δεν «κατεβαίνει» μόνο του γιατί κάνει «άσχημο κεφάλι» την επόμενη μέρα ή «σε κάνει νταβούλ’», όπως λέει η ντοπιολαλιά. Γι’ αυτό, γαστρονομικές εκδηλώσεις με άρωμα ούζου, ζωντανή μουσική με λαϊκά και ρεμπέτικα, κοκτέιλ ούζου και μεζέδες, πάρτι στην παραλία της Χαραμίδας και άλλα πολλά περιλαμβάνει το Ouzo Fest.Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου. Ο επισκέπτης αγοράζει το ποτηράκι με 2 ευρώ και δοκιμάζει όλη την ποικιλία ούζων.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.