Ναι, υπάρχουν και τέτοια εστιατόρια τα οποία μπορεί να διαφέρουν ως προς το σημείο εκκίνησης της ιδέας, αλλά καταλήγουν σχεδόν όλα τους σε μια πολιτική τύπου «φάε ό,τι θες και πλήρωσε ό,τι μπορείς».
Ναι, υπάρχουν και τέτοια εστιατόρια τα οποία μπορεί να διαφέρουν ως προς το σημείο εκκίνησης της ιδέας, αλλά καταλήγουν σχεδόν όλα τους σε μια πολιτική τύπου «φάε ό,τι θες και πλήρωσε ό,τι μπορείς».
1. Der Wiener Deewan, Βιέννη, Αυστρία. Το trendy αυτό εστιατόριο σερβίρει σπεσιαλιτέ από το Πακιστάν και βρίσκεται σε ένα μικρό κελάρι. Χωρά μέχρι 50 άτομα και έχει μπουφέ όπου μπορείς να φας όσο θέλεις. Η ιδέα είναι ότι τρως ότι σου αρέσει και πληρώνεις όσα μπορείς στο τέλος.
2. Lentil as Anything, Μελβούρνη, Αυστραλία. Ιδρύθηκε από τον Αυστραλό εστιάτορα και ομιλητή TED, Shanaka Fernando, ο οποίος έχει πλέον τέσσερα εστιατόρια στη Μελβούρνη που λειτουργούν με το ίδιο σκεπτικό: πλήρωσε όσα μπορείς. Έχουν χορτοφαγική κουζίνα. Υπερασπίζονται τις κοινωνικές αξίες και επιχειρούν να βάλουν το λιθαράκι τους στο γεφύρωμα της διαφοράς ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς. Ωστόσο, στις αρχές του 2000 η αλυσίδα αντιμετώπισε πρόβλημα με την εφορία. Κατάφερε όμως στη συνέχεια να κερδίσει μια δικαστική μάχη η οποία κράτησε τέσσερα χρόνια και να εξαιρεθεί από το φόρο υπηρεσιών και αγαθών, κι έτσι εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία. Οι πελάτες του ρίχνουν τον οβολό τους σε ένα ξύλινο κουτί που υπάρχει στην έξοδο.
3. Fika, Brick Lane, Λονδίνο. Στην καρδιά του Ανατολικού Λονδίνου βρίσκεται το Fika, με σουηδική κουζίνα η οποία ακολουθεί την τακτική του “πλήρωσε όσα θέλεις” μετά από μια πολύ επιτυχημένη φιλανθρωπική βραδιά που είχε οργανώσει στο παρελθόν. Στη συνέχεια το εφάρμοσε κάθε τρίτη Δευτέρα θέτοντας μόνο έναν κανόνα: φέρτε μετρητά. Στη συνέχεια το διέκοψει και τώρα το Fika σκέφτεται να το ξαναεφαρμόσει σε μια ad-hoc βάση.
4. JBJ Soul Kitchen, Νιου Τζέρσι, ΗΠΑ. Έχει τα αρχικά του Jon Bon Jovi, ο οποίος και το ίδρυσε με σκοπό να σερβίρει τοπική κουζίνα με ντόπια υλικά και με αντάλλαγμα κάποια μικρή δωρεά. Παρόλο που δεν πληρώνεις ακριβώς “όσο θέλεις”, με 10 δολάρια μπορείς να φας τρία πιάτα από ντόπια, βιολογικά προϊόντα στο εστιατόριο που έφτιαξε ο σταρ της ροκ, ελπίζοντας να τον συναντήσεις.
5. Ziferblat, Ανατολικό Λονδίνο, Αγγλία. Το συγκεκριμένο καφέ στην Old Street του Λονδίνου δεν χρεώνει τίποτα για όσα καταναλώνουν οι πελάτες, είτε είναι φαγητό είτε ποτό. Αυτό που χρεώνει όμως είναι το χρόνο που περνάς εκεί. Αν είσαι γρήγορο στη …μάσα, μπορείς να φας ό,τι θέλεις μέσα σε λίγη ώρα και να μην ξοδέψεις σχεδόν τίποτα. Η ιδέα του συγκεκριμένου καφέ δεν είναι να έρθουν οι πελάτες και να φάνε, αλλά να έρθουν και να περάσουν την ώρα τους ευχάριστα, δουλεύοντας, διαβάζοντας, παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα και γνωρίζοντας κόσμο. Απλά τυχαίνει να σερβίρονται δωρεάν σνακ και ζεστός καφές.
6. De Culinaire Werkplaats, Άμστερνταμ, Ολλανδία. Λειτουργεί βάσει μιας δημιουργικής πρωτοβουλίας: συγκεντρώνει συνταγές που έχουν διαφορετικά θέματα, όπως “λουλούδια”, “μαύρο” και “εντιμότητα”. Στο μενού δεν αποκαλύπτεται με ακρίβεια το είδος του φαγητού, απλώς σου δίνει μια ιδέα σχετικά με τα συστατικά χωρίς να σου αποκαλύπτει το πιάτο για το οποίο μπορείς να πληρώσεις όσα θέλεις.
7. Panera Cafés, σε διάφορες πόλεις, ΗΠΑ. Το 2010, ο δημοφιλής φούρνος Panera Bread ξεκίνησε να εφαρμόζει το σύστημα “πλήρωσε ό,τι μπορείς” εφαρμόζοντας την τακτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε διάφορα καταστήματά του σε όλη την Αμερική. Ωστόσο αρκετά απ’ αυτά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κλείσουν.
8.ComeUnity Café, Τζακσον, ΗΠΑ. Το καφέ αυτό βασίζεται σε μια πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο να στηρίξει την τοπική κοινότητα δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να το επισκέπτονται. Το μενού αλλάζει καθημερινά και περιλαμβάνει από σάντουιτς και σούπες μέχρι πιάτα με ντόπια υλικά όσο είναι δυνατόν. Εάν κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για το γεύμα τους, μπορούν να κάνουν κάποια εργασία στον κήπο του.
9. Annalakshmi, Διεθνής Αλυσίδα. Το Annalakshmi είναι από τα πρώτα εστιατόρια που έχει εφαρμόσει την πολιτική του “πλήρωσε όσα μπορείς”. Σήμερα είναι μια διεθνής αλυσίδα χορτοφαγικών εστιατορίων και λειτουργεί με σλόγκαν: “Φάε ότι θέλεις, δώσε όσο νιώθεις. Πιστεύουμε σε εσένα, σε εμπιστευόμαστε”. Το όνομα του εστιατορίου ανήκει στην Ινδή θεότητα της αφθονίας ενώ εστιατόρια της συγκεκριμένης αλυσίδας υπάρχουν στην Ινδία, τη Μαλαισία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.
ΠΗΓΗ: msn.com | lovemoney.com